herstel van de luchtwegen na het sporten

16-02-2009 om 17:23 uur

dag,

bij mij is onlangs, nadat ik al jaren met klachten loop, astma geconstateerd.
Ik sport regelmatig en merkte tijdens maar vooral bij aanvang van de inspanning,
niet genoeg lucht te krijgen. Ook na de inspanning, soms na zo'n anderhalf tot
twee uur, kreeg ik vaak opnieuw last van benauwdheid, alsof de longen zich
dan weer aan het vernauwen zijn. klinkt dit bekend?
nu heb ik ventolin en een onstekingsremmer, en gebruik die ventolin voordat
ik ga sporten. Ik merk meer lucht te hebben, en ook na de inspanning val ik
minder snel terug in benauwdheid. Echter vandaag merkte ik na de inspanning
toch vrij snel weer benauwd te worden, besloot daartoe een extra pufje te nemen.
Het nam de klachten iets weg maar eigenlijk bleef ik de hele middag met een
licht beklemmend gevoel op mijn borst en een soort 'aangeslagen' gevoel in mijn
luchtwegen zitten. Alsof de inspanning een flinke aanslag is geweest op mijn
luchtwegen en moeite heeft zich te herstellen.

graag zou ik hier meer over te weten komen!

17-02-2009 om 10:36 uur

Dag Gijske,

Ik ken het probleem heel goed. Bij mij is vorig jaar astma geconstateerd en zoals ik nu kan overzien heb ik daar al veel langer last van gehad. Ik wielren, en vooral bij moeilijke omstandigheden (broeierig, drukkend weer, kou en vocht) kon ik niet de, voor mij, normale prestaties leveren. Ik kon in die omstandigheden minder inspanning leveren, kreeg pijn op de borst die vaak nog lang na de training aanhield maar ook spierpijn alsof ik volledig verzuurde. Ik gebruik nu seretide en ik neem vooraf bij grote inspanningen Ventolin. Daarmee ben ik niet volledig van de problemen af want soms zijn de omstandigheden zo extreem. In de dagen tussen kerst en oud en nieuw was het zo koud dat ik ondanks de medicijnen erg benauwd was tijdens en na de training. Ook de laatste weken weer veel last door het vochtige weer (bijhoofdsholten ontstoken, 's nacht wakker worden van de benauwdheid). Ik troost me maar. Vorig jaar lag ik omstreeks deze tijd in bed met een longsteking en nu kan ik nog steeds redelijk functioneren.

Login of registreer om te reageren
17-02-2009 om 11:47 uur

hoi!

bedankt voor je reactie, het is fijn om ervaringen van anderen te lezen en daarin bepaalde dingen te herkennen. En ik begrijp dat het altijd erger kan, fijn voor je dat het je dit jaar niet zo zwaar pakken had als het vorige jaar! Zo moet je het dan ook maar zien he?!

Ik loop hard, fiets, spin en fitness en ondervind de grootste hinder (logisch natuurlijk) bij de echt zware inspanningen. Afgelopen oktober wilde ik een halve marathon lopen waar ik goed voor getraind had, maar ben na zo'n 10 km uitgestapt. Mijn benen verzuurde en had een gevoel van oververhitting, en dat terwijl ik helemaal niet over mijn normale grens liep. Die spierverzuring hoort dus blijkbaar echt bij astma, heb het hier al vaker gelezen. Vandaag voel ik ook, in navolging op de klachten die ik gister na het spinnen had, nog steeds een soort sensatie op mijn luchtwegen, geirriteerd denk ik, beetje lastig te omschrijven. Erg vervelend omdat je toch graag iedere keer lekker wilt trainen, wanneer je dan moeizaam herstelt valt dat dan vaak tegen. Merk jij ook dat je de dag na een inspanning, waarna klachten zijn opgetreden, je aangeslagen voelt? Alsof je lichaam alles uit de kast moet halen om je weer herstelt te krijgen??

Login of registreer om te reageren
17-02-2009 om 11:58 uur
Reactie op Gijske


. Merk jij ook dat je de dag na een inspanning, waarna klachten zijn opgetreden, je aangeslagen voelt? Alsof je lichaam alles uit de kast moet halen om je weer herstelt te krijgen??



Hallo Gijske, allereerst welkom op dit forum!

Ook ik sport graag en herken je verhaal. Inspanning kost erg veel energie, en zeker bij astma patienten.
Benauwdheid na het sporten kan volgens mijn longarts ontstaan bij met name mensen die een goede conditie hebben. Een puf ventolin (in jou geval) kan dan helpen. Benauwdheid kost het lichaam veel energie dus het is logisch dat je je daarna moe voelt, je lichaam alles uit de kast moet halen..

Bij astma is het belangrijk om te sporten tot je grens, en die kan, zoals je beschrijft, per dag anders liggen. En dat is inderdaad vervelend. Train je wel intensiever en ga je je grens over, dan kan het goed zijn dat dat benauwdheid een reactie is, of de volgende dag erg moe (problemen om op gang te komen)
Als dit vaak gebeurd is het wijs om met de HA te overleggen of de medicatie voldoende is.

Zelf had ik vooral in het begin van het sporten een hoge hartslag, wat zorgde voor vermoeidheid de volgende dag. Nu doe ik een langere warming up, zodat het lichaam/longen de inspanning beter aan kan.

Is het een idee voor je om met een trainer te kijken naar je ademhaling bij het sporten. Bij astma kun je daar veel profijt van hebben tijdens het sporten.

heb je de topic: 'sporten' al eens doorgeplozen? Daar staan ook veel adviezen in.

Login of registreer om te reageren
17-02-2009 om 12:26 uur

dag Emsepems,

bedankt voor je reactie, een helder, herkenbaar verhaal, zo valt er steeds meer op zijn plaats!
hou de laatste tijd al rekening met een goede warming-up, scheelt inderdaad erg veel!
de sportinstructeur van de fitness hier op mijn werk, adviseerde me ook om tijdens die
warming-up een trainingsjasje aan te doen om sneller warm te worden. Zo eens proberen
wat het effect daarvan is.
is er bij jou ook naar je ademhaling gekeken? heb je daar dan oefeningen voor moeten doen?

...zo eens naar de topic 'sporten' kijken!

Login of registreer om te reageren
17-02-2009 om 12:31 uur
Reactie op Gijske


dag Emsepems,

bedankt voor je reactie, een helder, herkenbaar verhaal, zo valt er steeds meer op zijn plaats!
hou de laatste tijd al rekening met een goede warming-up, scheelt inderdaad erg veel!
de sportinstructeur van de fitness hier op mijn werk, adviseerde me ook om tijdens die
warming-up een trainingsjasje aan te doen om sneller warm te worden. Zo eens proberen
wat het effect daarvan is.
is er bij jou ook naar je ademhaling gekeken? heb je daar dan oefeningen voor moeten doen?

...zo eens naar de topic 'sporten' kijken!



Omdat ik kernstig astma heb, heb ik een jaar gervalideerd op een centrum, en daar heb ik leren 'sporten met astma' (dus ook ademhaling tijdens sport).
maar iedere fysiotherapeut kan goede adviezen geven, en waarschijnlijk ook veel trainers van fitsnesscentra etc (maar dit is afhankelijk hoeveel kennis ze hebben/ oplieding en intresse).

met een jasje aan warming up ken ik niet, maar het is het uitproberen waard.

Login of registreer om te reageren
17-02-2009 om 12:48 uur


ja, je bent vaak sterk afhankelijk van welke trainer maar ook arts je treft. Mijn eerdere huisarts wilde niets weten van onderzoek in de richting van astma, ik moest maar leren omgaan met de situaties waarin ik met klachten te maken kreeg. Mijn nieuwe huisarts wilde meteen een longfunctie-onderzoek laten doen, waarna dus bleek dat het wel degelijk astma is...
maar goed dat jij ook op de juiste weg bent beland en hebt leren sporten met astma. Zo kun je weer doen wat je zo graag doet!

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
20-02-2009 om 11:35 uur

Geachte vragensteller,

U hebt astma en bij astma hebt u astmatische klachten door uw inspanningen. Inspanning is een bekende prikkel tot astmatische activiteit waardoor benauwdheidsklachten. Uw methode om voor bekende planbare inspanningen de Ventolin te gebruiken is een hele goede methode om die astmatische reactie in zijn intensiteit te beperken. Uit het verhaal maak ik op dat u ondanks de Ventolin voor de sport toch nog wel benauwdheidsklachten krijgt, tijdens of na de inspanning. U kunt dan rustig wat Ventolin nemen, en de hoeveelheid daarvan zou u met uw behandelend arts af moeten spreken.
De ontstekingsremmer die u gebruikt is een onderhoudsbehandeling om de prikkelbaarheid van de luchtwegen door dempen van de ontstekingsactiviteit zo klein mogelijk te houden. Ik heb patiƫnten die ondanks 'alle' Ventolin toch veel inspanningslast bleven houden wel hogere onderhoudsdosis van de onstekingsremmer gegeven in de hoop zo de luchtwegen minder prikkelbaar te maken en minder gevoelig voor de prikkel van de inspanning.
Bij inspanning gaan wij altijd door de mond ademhalen waardoor we koele en droge lucht binnenkrijgen. Dit heeft als resultaat dat de slijmvliezen die de luchtwegen aan de binnenkant bekleden wat droger worden en minder beschermende werking kunnen leveren door functiestoornissen.
Er is op internet redelijk wat informatie te vinden over astma en inspanning. Kijk bijvoorbeeld bij astma-COPD.nl en zoek onder astma naar inspanningsastma.

Met vriendelijke groet,

A.M. le Loux.

Login of registreer om te reageren