Herstel na longembolieèn
10-09-2010 om 12:48 uurIk ben in februari 2010 opgenomen voor massale longembolieen. De rechterbovenkwab zat nagenoeg dicht en ik was hemodynamisch onstabiel. Bij een echo van het hart bleek ik hoge pulmonaaldrukken te hebben 70-40. Op de hartcathererisatiekamer hebben ze via een rechtscatheterisatie thrombofragmentatie, thrombolyse en thrombosuctie gedaan.
Een echo enkele maanden later toonden aan dat mijn pulmonaaldrukken weer genormaliseerd waren.
De longembolieen zijn ontstaan na een niet gediagnosticeerd thrombosebeen ,wel 2x echo vh been gedaan zonder uitkomst thrombose. W.s door pilgebruik, zonder roken ontstaan
Ik zit nu nog steeds aan de acenocoumarol. Ik heb aanhoudende klachten van m.n. duizeligheid in meerdere of mindere mate, snel moe. Ik ben in augustus voor VP/scan gewesst ivm de aan houdende klachten. Nu zit in mijn linker long nog een groot segment en meerdere kleine met embolieen.Dat verklaart natuurlijk de aanhoudende klachten.
Mijn grote vraag is hoelang het duurt voordat alle embolieen weg zijn.
Mensen gaan na ziekenhuisopname naar huis met bloedverdunners en dan moet je snel weer aan het werk, want je wordt behandeld. Er wordt volgens mij niet zo vaak weer een scan gedaan om te kijken in hoeverre de embolieen weg zijn.
Is daar eigenlijk ooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, want ik vraag mij af of ze ooit nog verdwijnen.
En volgens de artsen komen longembolieen uit thrombussen in het bekkengebied. Maar als mijn longembolieen nog niet weg zijn, zijn die in het bekkengebied ook niet weg misschien. En dan kan ik van daaruit toch nog steeds nieuwe longembolieen schieten ..........
Wie weet hier meer vanaf
beste mevrouw,
Longembolieen zijn een lastig probleem. Onderzoeken laten zien dat na 2-4 maanden de longembolieen over het algemaan weg zijn. Indien je nooit eerder een trombose of longembolie hebt gehad dan is het risico op een nieuwe longembolie na 6 maanden weer vrijwel even groot in vergelijking met een persoon die nooit embolieen heeft gehad en is het risico van de bloedverdunners groter. Vandaar dat dan de bloedverdunners weer worden gestopt.
Bij jou ligt de situatie een stuk gecompliceerder; Je hebt tijfdens de bloedverdunners nieuwe emnbolieen gekregen, aangezien de embolieen eerst rechts en later links zaten. Zeer waarschijnlijk is de situatie dan inderdaad dat er ergens anders een grote trombus zit, deze wordt langzaam kleiner/breekt in stukken door de bloedverdunners en dan ontwikkel je op een andere plaats longembolieen. Aangezien je onder bloedverdunners een nieuwe embolie hebt ontwikkeld, is het zeer waarschijnlijk dat je nu een langere periode dan 6 maanden bloedverdunners moet gebruiken. Daarna kan ik me voorstellen dat je eerst een aantal onderzoeken moet ondergaan voordat deze bloedverdunners worden gestopt.
Tevens moet je beseffen dat indien je een ongecompliceerd beloop hebt van longembolieen het totale herstel langer in beslag neemt dan de 6 maanden dat je bloedverdunners gebruikt, dus dit gaat voor jou zeker op!
Hopelijk heb ik het eea wat meer verduidelijkt, indien je nog vragen hierover hebt, laat het me dan via dit foprum weten.
Met vriendelijke groet
erik kapteijns
Reactie op Erik Kapteijns:
Ik had bij opname in linker- en rechterlong longembolieën. Alleen was die in de rechterlong zo groot en sloot de rechterbovenkwab af, dat deze er via rechtscatherisatie, thrombolyse en thrombofragmentatie is uitgehaald door de cardioloog. Deze zegt dat de thrombolyse die ik gehad heb, niet hielp voor de linkerlong, Omdat daar ws al oudere embolieën zaten, waarin dan geen thrombine meer zit ,waardoor ze niet zijn opgelost. Mijn vraag is nog, of ze dan ooit wél oplossen. Hij zei dat andere longsegmenten de functie van dit aangedane segment overnemen.
Blijf ik hier nou altijd klachten van houden ?
Ik heb m.n. last van vermoeidheid en duizeligheid. Mijn behandelende specialisten vonden die duizeligheid een vreemde klacht. Maar op internet las ik van veel meer longemboliepatienten, die duizelig zijn. Waarom weet een specialist niet dat dit erbij hoort en vertellen ze je dit . Ik ben blij met internet , anders had ik niet geweten, dat dit erbij hoort bij sommige mensen.
Ik ben nu 4x vierenhalfuur aan het werk. Hoelang duurt het nog dat ik weer 32 uur aan de slag kan?
Omdat ik ws al 9 maanden heb doorgewerkt met longembolieën, die steeds massaler werden, vind ik dat ik me nu wat aanstel en best wel weer tegen heug en meug aan de slag kan. Dit is voor mij een groot dilemma.
Werk zelf als verpleegkundige op de hartbewaking.
Ik wil graag goede raad :? :?
Hoe weet jij precies hoeveel embolieen je hebt en dergelijke. Ik ben net uit het ziekenhuis en ik heb aan de linkerkant en rechterkant embolieen maar ik weet er verder niets van? Hoe zoek ik dat uit?
Dat zouden je longartsen moeten weten. Het hangt er ook vanaf hoe de embolieën zijn vastgesteld of ze het antwoord weten.