Herstel Longontsteking - Beantwoord -

31-01-2025 om 10:04 uur

Hallo, mijn naam is Ronald. Ik ben herstelende van een longotsteking en blijf klachten houden.

Ik heb in augstus 2024 een luchtweginfectie gekregen. dit is in oktober 2024 een longontsteking geworden, met onstekingswaarde van 170 mg/l. De klachte die ik toen had zijn er op dit moment nog.

Ik ben snel vermoeid en heb moeite met ademhalen. Ik ben actief wedstrijd wielrenner, en kon op een gegeven moment nog geen 200 meter lopen.

In december 2024 is er op mijn aandringen een CT scan gemaakt. Daarop was onderaan de longen spinwebachtige, matglasachtige afwijkingen te zien. De longarts kon daar geen verklaring voor geven. Er is meteen bloed afgenomen, 1 waarde IgM rheuma was positief, de rest was goed.

De klachten blijven echter aanhouden, lopen en fietsen gaan nog steeds niet en ben snel buiten adem bij inspanning. De longarts weet het ook niet meer, de huisarts heeft nog een echo laten maken van de onderbuik, maar deze was ook goed.

De longarts heeft voorgesteld om in april weer ct scan te maken. ik heb een second opinion aangevraagd, maar dat is pas in april.

Kan iemand mij helpen? Geestelijk ga ik er aan onder door. Ik wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Gr Ronald.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
04-02-2025 om 10:26 uur

Beste Ronald

Vervelend dat je dit gebeurt. Zeker als je normaal gezien sportief bent, verwacht je dat je goed opknapt na een longontsteking. Ik begrijp dat je je zorgen maakt. Toevallig hadden we vanochtend met onze groep longartsen een bespreking over een patient met een vergelijkbaar verhaal. Het beloop dat je hebt komt zelden voor. Daarom is het goed het onderling te bespreken. De CTthorax liet beiderzijds afwijkingen zien in de onderkant van de longen. We hebben auto-immuun serologie ingezet en uitgebreide virale diagnostiek middels een keelswab. Als daar niets uitkomt dan zou je nog een bronchoscopie moeten doen om infectieuze oorzaken uit te sluiten. Artsen werken met een differentiaal diagnose. Dat is een rijtje diagnosen van wat het zou kunnen zijn. Bovenaan zet je het meest waarschijnlijke. Het onderzoek is om de diagnose te bevestigen of andere diagnosen uit te sluiten. We kwamen uit op COP (=cryptogene organiserende pneumonie) als meest waarschijnlijke diagnose. Andere mogelijkheden zijn infectie met virussen of auto-immuun aandoeningen of vasculitis. Na het onderzoek beslis je wat je het meest waarschijnlijke diagnose vindt en behandel je daarvoor. COP bijvoorbeeld behandel je met prednison een paar maanden. Dan kijk je of iemand op knapt en of de afwijkingen op de CT verdwijnen. Kom je er als longarts inclusief de collega's van je eigen ziekenhuis niet goed uit dan overleg je met een expertise centrum. Ze komen dan met een voorstel voor aanvullende diagnostiek en behandeling. Je ziet dat het niet altijd makkelijk is een diagnose te stellen en soms kost dat meer tijd. Soms is het ook een goede keuze om af te wachten of iets vanzelf over gaat in plaats veel onderzoeken in te zetten. Ik hoop dat dit verhaal je kan helpen met goede vragen te stellen. Wat is mijn diagnose of welke differentiaal diagnose heeft u? Op basis van welke uitslagen? Wat is het behandelplan? Wanneer gaat dat worden geƫvalueerd? Wanneer kan ik verwachten dat ik ga opknappen? Hopelijk geeft dit wat houvast en wordt je snel weer beter.

Met vriendelijke groet, Serge van Wolferen, longarts

Login of registreer om te reageren