hemoglobine en astma

26-11-2006 om 11:35 uur Gesloten

beste dokter krouwels,

Ik hoorde dat een hoog HB (9,9) te maken kan hebben met astma. Later dacht ik daar eens over na en helemaal snappen doe ik het niet. Ik begrijp dat hemoglobine in het bloed zorgt voor transport van zuurstof, en kan me dus wel indenken dat je bij astma in ieder geval wel graag voldoende 'transportmiddelen' klaar wilt hebben staan. Maar kunt u me dat alsublieft iets specifieker uitleggen (als het waar is)?

En kan een wat laag MCV (76) dan ook met astma te maken hebben? Begrijp ik het goed dat Mean Cell Volume, de gemiddelde grootte van de rode bloedlichaampjes is en dat dit wat zegt over de kwaliteit hiervan?

alvast bedankt voor de uitleg
mieke

De reacties zijn gesloten. Naar de laatste reactie gaan?
26-11-2006 om 12:26 uur

Een te hoog Hb en benauwdheid kan ik niet verklaren. Ik weet wel dat je van een te laag Hb benauwd kan worden. Mijn huisarts liet dan ook eerst mijn Hb bepalen voor ie verder ging kijken waar mijn benauwdheid vandaan kon komen.

Het MCV is idd het mean cellular volume wat inhoudt dat het de gemiddelde grootte van een erythrocyt (rode bloedcel) weergeeft. Een normale waarde ligt tussen de 80 en 100 fl.

26-11-2006 om 17:41 uur

Ik weet niet precies hoe het zit. maar ik weet dat het wel kan...! ik heb ooit een bewoner gehad op eenstage die een te hoog hb had en die was ook vaak benauwd.
Toen hebben ze een aderlating gedaan * wat bloed weg laten lopen* en daarna ging het beter met hem.

Groetjes Inge

Zorgprofessional
06-12-2006 om 21:44 uur

Beste Mieke

Een hoog Hb heeft meestal niets met astma te maken, maar in sommige gevallen kun je wel een hoog Hb hebben bij iemand die continu een te laag zuurstofgehalte in het bloed heeft. Dus zo kun je bij een ernstige, chronische vorm van astma soms wel eens een hoog hb hebben.

Hoe werkt dat?
Een te laag zuurstofgehalte wordt als het ware door het lichaam ontdekt, gevoeld. Hierdoor worden er stofjes gemaakt die het beenmerg aanzetten tot de vorming van extra rode bloedcellen (deze bevatten hemoglobine = Hb en zijn dus verantwoordelijk voor het Hb gehalte in het bloed.) De stof die zorgt voor aanmaak van rode bloedcellen heet EPO (erythropoetine) Dat ken je uit sport werled, want kan gebruikt worden als doping, zo krijgen sporterseen hoger Hb waardoor ze meer zuurstof kunnen transporteren naar hub spieren. Dus, te laag zuurstof geeft EPO productie, dat leidt tot meer rode bloedcel productie. Dit zie je ook bij mensen die hoog in de bergen wonen. Daar is een laag zuurstofgehalte in de lcht, door de ijle lucht. Deze mensen hebben ook een veel hoger Hb dan wij.

Tenslotte: aderlating: als het Hb te hoog wordt leidt dat tot een situatie dat het bloed wat stroperiger wordt. Een groter deel van het bloed bestaat dan uit celletjes en een te klein deel uit vocht. Het % van het bloed dat uit rode bloedcellen bestaat noemen we het hematocriet (Ht). Bij een hematocriet van 0,5 bestaat de helft van het bloed dus uit rode bloedcellen. Te stroperig bloed geeft risiko's, bijvoorbeeld kunnen er zo eerde bloedpropjes of verstoppingen optreden. Om dat te voorkomen kun je een aderlating doen, je hebt immers meer dan genoeg rode bloedcellen. Bij een hematocriet van 0,58 of meer kun je denken aan een aderlating.

Groet

Frans Krouwels