Heeft het zin om Benralizumab te veranderen in Mepolizumab - Beantwoord -
22-09-2023 om 12:41 uurIk ben sinds mei 2021 erg kortademig. Dit is in 3 dagen ontstaan na de coronavaccinatie. Uit alle onderzoeken die ik heb gehad zijn de volgende problemen geconstateerd. Een te hoog percentage eosinofielen, bronchiëctasieën, bronchuswand verdikking, airtrapping beiderzijds. Conclusie Bronchiolites Obliterans. Gebruik foster 200/6 3x daags, Spiriva respimat 1x daags, Prednisolon 15 mg dagelijks, Azitromycine 3x per week 500 mg, cotrimoxazol 480 mg 1x per dag. Elke 8 weken een injectie Benralizumab. Hiervoor heb ik 11 injecties Dupilumab gehad, maar zonder resultaat. Ook met de Benralizumab is er heel weinig resultaat. Nu is mijn vraag is het zinvol om Mepolizumab te gaan proberen of is er nog een andere injectie die mij verbetering zou kunnen geven. Momenteel gaat mijn gezondheid verder achteruit en zijn aan het bekijken of ik in aanmerking kom voor een longtransplantatie.
Ik ben een vrouw van 64 jaar, met een FEV 1 van 32%, al 35 jaar niet meer gerookt, daarvoor minimaal. Een normaal gewicht. Ook osteoporose met rugklachten.
Graag uw advies.
Met vriendelijke groet
Ria Dokman
Beste Ria,
Wat een heftig verhaal, wat naar dat u de laatste 2 jaar tijd zo kortademig bent. De diagnose Bronchiolitis Obliterans is vast enorm schrikken en u bent vast enorm beperkt met zo'n ernstige diagnose.
Helaas kan ik niet met zekerheid zeggen of mepoluzimab bij u effect zal hebben op uw klachten. Mepolizumab en benralizumab werken op dezelfde manier. Het zijn beide monoklonale antilichamen die aangijpen op IL5. Ik kan niets vinden over de effectiviteit van deze middelen bij bronchiolitis obliterans. Wel kan bij ernstig astma patiënten het ene middel meer effect hebben dan het andere en dit is niet vooraf te voorspellen. Als uw longarts denkt dat het mogelijk bij u werkt dan is het het proberen waard. Ik zie in uw huidige medicatie niet iets wat ontbreekt of nog extra verlichting kan geven voor de benauwdheid. Waarschijnlijk gebruikt u ook een protonpompremmer (een maagtablet). Dit wordt ook vaak gegeven aan mensen met bronchiolitis obliterans.
Het spijt me dat ik geen wondermiddel heb voor u. Ik hoop dat u snel in aanmerking komt voor een longtransplantatie en dat dat u lucht gaat geven. Sterkte en succes met uw behandeling
dr Anne