Heb ik astma of chronische bronchitis? of....
11-06-2009 om 17:50 uurHeb ik astma?
Sinds 2005 gebruik ik medicatie voor de luchtwegen omdat ik bronchitis kreeg en kortademig werd.
Ik kreeg eerst een prednisolon stootkuur van de huisarts en vervolgens toen dat niet genoeg hielp een seretide discus.
sindsdien wilde hij dat ik het bleef gebruiken.
Ik drong aan op een allergie en longfunctietest waarmee de huisarts akkoord ging
Ik blies kwa longinhoud iets van 99% bij het huisartsenlab en na luchtwegveruimende medicatie werd de longinhoud dus niet tot nouwelijks ruimer omdat de longinhoud in orde was.
Omdat ik een longinhoud van 99% had vroeg ik aan de huisarts of hij de luchtwegverruimende medicatie kon schrappen want dat leek mij zeer overbodig gezien ik die niet nodig had wat ook uit de test duidelijk was geworden. Ik wilde dus alleen een ontstekingsremmer en een pufje om de luchtwegen te verwijden ''voor zo nodig''
De huisarts had verder geen tijd voor dat gesprek zei hij maar de volgende keer zou hij mij het ABC van chronische bronchitis uitleggen en waarom het noodzakelijk was dat ik luchtwegveruimende medicatie nam.
Ik heb hier meerdere keren op aangedrongen maar hij bleef erbij dat ik toch luchtwegveruimende medicatie moest gebruiken.
Bij de allergietest (bloedonderzoek) bleek dat ik allergisch was voor boom graspollen honden en kattenhaar, huistofmijt. de waarden zaten net in de allergische zone.
Voor de huisarts was het meteen duidelijk, ik was allergisch en moest mijn huis sarneren etc en had dus astma...
Sindsdien heb ik een aantal keren bronchitis gehad, in het jaar 2008 zelfs 5 keer en in 2009 in de eerste 3 maanden 4 keer ongeveer en ook 2 keer prednisolon gehad en 2 x de medicatie opgehoogd.
Ik vond het tijd worden voor de longarts omdat ik het gevoel had dat de huisarts mijn argumenten niet serieus nam betreft medicatie.
na enig aandringen bij de huisarts ging hij akkoord met doorverwijzen maar wel met enige tegenzin.
Maar als ik naar de longarts wilde dan kon dat zei hij.
in het ziekenhuis werd eerst een longfoto gemaakt en een longfunctietest afgenomen.
De longfoto leek in orde, de longfunctietest leek ook prima. Mijn longinhoud was 100% dit keer.
ook waren er geen gekke lijnen te zien op de longfunctietest, de lijn zakte niet erg door of iets dergelijks, behalve op het laatst in de curve zakte hij iets door. (dit was op de longfucntietest bij de histaminetest niet meer te zien overigens)
maar de longen leken volgens de longfunctietest ook normaal.
Ik vroeg aan de longarts wat voor nut de luchtwegverijdende medicatienog had gezien de longfunctietest.
hij zei meteen: die wil ik ook schrappen want waarom zou je medicatie gebruiken die je helemaal niet nodig hebt?
(de huisarts zag helaas deze logische gedachtengang al die jaren niet in)
Gister heb ik een histaminetest laten doen in het ziekenhuis en een allergietest, de allergietest was dit keer geen bloedonderzoek maar een priktest waarbij er verschillende vloeistoffen met allergenen in de huid geprikt werden. op geen enkele reageerde ik allergisch, niet op hondenhaar of kattenhaar of andere allergenen. Alleen de geen die die wel moest rood kleuren om te kijken of de test werkte kleurde dus rood. maar ik reageerde dus nergens allergisch op en dus ben ik niet voor al die stoffen allergisch.
Vervolgens de histaminetest, ik doorstond de histaminetest en werd ook niet benauwd, alleen bij de laatste fase begon het wel erg te kriebelen en de longinhoud nam met 10% af, maar volgens de vrouw die de test afnam was dat dus ook normaal en waren mijn longen dus niet overgevoellig voor allerlei externe prikkels.
Uit alle testen blijkt er niets aan de hand te zijn des te ingewikkelder wordt het dus om te achterhalen wat het nu wel is...
24 juni heb ik weer een gesprek met de longarts, ik ben benieuwd of hij na dit alles nog vind of ik astma heb.
Wat ook een vreemde situatie is is dat de huisarts aan de hand van het gepiep in mijn longen denkt te horen dat er een obstructie is terwijl ik eens bij zijn collega geweest was en die zei dat hij geen indicatie kon stellen aan de hand van het gepiep in de longen. Hij vraagt mij dus altijd standaard hard en krachtig uit te ademen, ik kan heel krachtig uitademen omdat ik ook aan bankdrukken doe en waarschijnlijk ook hulpademhalingspieren goed ontwikkeld zijn, hierdoor kan ik zo krachtig uitademen dat ik het piepen als het ware kan opwekken. Elke keer wanneer hij het piepen hoort heeft mijn huisarts de neiging om de medicatie wat op te hogen of zelf prednisolon te geven.
(prednisolon doet hij overigens alleen als het behoorlijk piept)
Ik attendeerde mijn huisarts ook op het feit dat hij zoch naar mijn inziens te veel focuste op het gepiep wat hij in mijn longen waarnam, want ik kan ook veel krachtiger uitblazen dan gemiddeld, op de lomngfunctietest is ook te zien dat ik wel 20% krachtiger uitblaas dan gemiddeld, de piek is dus extreem hoog bij het uitademen en dat is voornamelijk een ''spier''probleem''
Volgens mij is het piepen van de longen dus lang niet altijd een indicatie, helemaal niet als er geforceerd en te krachtig wordt uitgeblazen waardoor het piepen waarschijnlijk opgewekt wordt.
Mijn huisarts reageerde hier op met dat hij nog nooit ene patient in zijn praktijk is tegen gekomen die het piepen op kon wekken.
Maar volgens mij staart mijn huisarts zich blind op bepaalde protocollen en gemiddelden terwijl hij zelf denkt dat hij heel vernieuwend bezig is in zijn praktijk.
Ook zegt hij dat mijn BMI veel te hoog is door simpelweg de verhouding tussen lengte en gewicht te nemen, terwijl ik veel meer spiermassa heb dan gemiddeld dus het bij voorbaat al niet klopt neemt mijn huisarts die BMI voor waar aan.
Daarnaast heb ik ook ergens gelezen dat er in de toekomst rekening mee gehouden moet worden dat luchtwegverruimende medicatie de luchtwegen dus maximaal openzet waardoor allergenen dieper in de longen kunnen komen. In mijn geval dus destructief gezien ik nooit echt benauwd ben.
Ik gebruik al ruim een maand geen luchtwegverwijder meer en heb deze ook geen enkele keer nodig gehad, wel gebruik ik alvesco 1 maal daags.
Maar is het normaal dat een huisarts toch luchtwegverruimende medicatie voorschrijft als longinhoud 100% is?
Als alle testen normaal blijken te zijn, kan er nog steeds vastgesteld worden dat ik astma of chronische bronchitis heb?
Ik heb overigens de laatste 3 maanden al geen bronchitis meer gehad.
Hallo Remco,
Ik kan niet zien hoe oud je bent.
Toen ik jong was (jaren '50) werd in de familie vaak over mijn bronchitis gesproken terwijl dat wel degelijk astma was. Maar men vond astma zo naar klinken.
Bij echte benauwdheidsaanvallen is volgens mij altijd sprake van astma.
Bronchitis is een ontsteking die vaak bij astmapatiënten voorkomt.
Ik heb dat als kind ook vaak gehad maar was dan niet benauwd maar had een 'zagende' ademhaling.
Chronische bronchitis is iets voor de oudere leeftijd, vaak door roken veroorzaakt.
Ik ben nu 61 jaar en sinds mijn 30e gaat het erg goed met mijn astma door gebruik van ontstekingsremmers en bronchusverwijders (allebei in de vorm van inhaleerpoeder).
Bert
Hallo Bert,
Ik ben 27 jaar in juli word ik 28.
De huisarts spreekt over chronische bronchitis, en gezien ik dat zo vaak heb gehad de laatste jaren lijkt me dat ook wel logisch, maar daarnaast spreekt hij ook over astma.
De longarts denkt wel dat het een soort van chronische bronchitis is, maar ik weet niet wat hij zal zeggen nu hij ziet dat uit de testen alle waarden normaal blijken te zijn.
Ik heb wel een aantal keren flink bronchitis gehad en had verwacht dat mijn longinhoud wat minder is geworden door al die exacerbaties, maar mijn longen waren niet achteruit gegaan bleek uit de longfunctietest en de longfoto.
Ik ben ook nooit echt benauwd, alleen als ik bronchitis heb word ik wat kortademig en voor de rest ben ik alleen kortademig door mijn slechte conditie van de laatste jaren.
Heb ook wat overgewicht inmiddels.
Voor mij is het nog steeds een raadsel onder welke ziekte ik nu precies ingedeeld kan worden.
Uw vraag bevat diverse aspecten. Ten eerste de diagnose: huisartsen hebben de taak vele patienten te behandelen met zo eenvoudig mogelijke middelen. Dit houdt de gezondheidszorg zo betaalbaar mogelijk, en voor de patienten is het minder belastend. Een longarts heeft meer onderzoek ter beschikking. De beelden astma / chronische bronchitis / COPD vertonen nogal eens wat overlap. Dit is vaak niet zo een punt, omdat de behandeling vaak gelijk is. Als het patroon niet helemaal duidelijk is, en de klachten hardnekkig of reageren niet optimaal, dan kan nader onderzoek zinvolle uitkomsten opleveren. Wanneer die stap het best kan worden gemaakt is een kwestie van deskundige inschatting van de arts, maar de wensen en verwachtingen van de patient verdienen hierbij meegewogen worden. Zo ging uw huisarts met u mee, terwijl die het zelf wellicht nog niet echt nodig vond. U hoort binnnekort de bevindingen van de longarts. Van belang is dat deze luchtwegaandoeningen kunnen fluctueren. Ook kan er sprake zijn van herhaald optredende virus(?) infecties: "acute" bronchitis zonder astma. Het kan zelfs zo zijn dat iemand na zo een infectie een tijdje astmatisch is. Welke behandeling in ieder individueel geval het beste is, is altijd een afweging. Luchtwegverwijders kunnen bij goede longfunctie gegeven worden ter bescherming tegen verslechtering door prikkels zoals allergenen, inspanning of om infecties te voorkomen, als dat vaak voorkomt. De laatste jaren wordt men daarmee weer spaarzamer. Ik ben wel benieuwd of u ook buiten de episoden bij hard uitademen piept (kan inderdaad bij normale longfunctie) of tijdens de episoden ook bij minder geforrceerd uitademen (niet normaal). Inderdaad is er de hypothese dat bij meer openzetten van de luchtwegen, allergenen beter kunnen binnendringen. Het belang daarvan in de praktijk is minder duidelijk, zeker als er beschermende medicatie wordt gebruikt.
Vriendelijke groet
Ton van Keimpema, longarts