Grieperig gevoel bij bronchiëctasieën (BE)

24-01-2017 om 08:51 uur

Al bijna 25 jaar heb ik BE. Ik weet elke keer dat er weer een aanval aankomt als ik me enorm beroerd ga voelen alsof ik griep heb: misselijk, koud, rillerig, pijn in spieren en gewrichten, bijna niet overeind kunnen blijven, algeheel malaise-gevoel. En toename van het hoesten natuurlijk. Dit kan al optreden bij lage temperaturen als bijv. 36.8 C. Langzamerhand loopt de temperatuur wel op, maar komt niet vaak boven de 38.5 C.

Omdat ik absoluut niet kan functioneren als ik me zo voel, neem ik paracetamol, een aantal keer per dag. Dit kan zomaar een maand duren voordat ik weer (even) zonder paracetamol kan en het malaise-gevoel wat weg is. In de loop der jaren zijn deze 'grieperige' periodes steeds langer geworden.

Mijn longarts herkent dit symptoom niet, lotgenoten idem, maar in het MMC Eindhoven staat het wel als symptoom van BE in de folder vermeld. Ook vond ik op dit forum 2 mensen die dit verschijnsel ook hebben. Graag hoor ik uw reactie hierop. En ook wil ik graag weten of er iets aan te doen is, anders dan maar eindeloos paracetamol slikken (wat ik gewoon niet fijn vind naast alle andere medicijnen die mijn lijf en lever belasten).

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
25-01-2017 om 08:29 uur

Bij bronchiectasieen kan het slijm in de longen niet goed weg. In de luchtwegen van de longen zitten bacterieen die door de grote hoeveelheid slijm bij bronchiectasieen zich vermenigvuldigen. Op een bepaald moment zijn de bacterieen in staat een bronchitis te veroorzaken. Dit geeft het grieperig gevoel met de verschijnselen die u beschrijft. Wat u eraan kunt doen om dit te voorkomen is voorkomen dat het slijm blijft zitten en voorkomen dat er bacterieen in gaan groeien. Het slijm wegkrijgen kan met ademhalingstechnieken bij de fysiotherapie en sporten. Wat nog kan helpen is medicatie om het slijm losser te maken zoals fluimicil (wordt niet vergoed) of zout vernevelen (wordt soms vergoed). Voorkomen dat er bacterieen in gaan groeien kan door een lage dosis antibiotica te blijven slikken het hele jaar door om de aanvallen te voorkomen. Als u deze behandelingen nog niet heeft is het goed om dit met uw eigen longarts te bespreken. Ik hoop dat mijn antwoord u verder helpt en de klachten helpt verminderen.

Login of registreer om te reageren