gebruik pantozol / longontsteking

19-10-2007 om 05:39 uur

Hoi,

Volgens mijn huisarts is bij het gebruik van pantozol de kans op een longontsteking 6 x zo groot, ik moest er daarom mee stoppen. Ik heb dat toen maar aangenomen en heb er verder niet naar gevraagd maar eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat dat zo is. Is dit bij u bekend en zoja hoe komt dat dan?

Groetjes,
Tessa

19-10-2007 om 18:13 uur


Hai,

Ik schrik daar wel van want ik gebruik nu zo'n 2 jaar pantozol. Het is juist om longontstekingen te voorkomen dat ik het gebruik (reflux). Vreemd, hoor, ik heb er niet van gehoord dus ik ben ook wel benieuwd of hier meer bekend over is! :Y

Groetjes

Irene

Login of registreer om te reageren
20-10-2007 om 14:57 uur

Ik gebruikte het trouwens omdat ik van alle medicijnen veel last van maagzuur had. Ik heb wel 1 a 2 keer per jaar longontsteking.

Login of registreer om te reageren
20-10-2007 om 15:15 uur

Ik gebruik al jaren lang Nexium en Ulcogant tegen het maagzuur.
Dus ook ik ben benieuwd naar het antwoord.

Groetjes Hellen.

Login of registreer om te reageren
20-10-2007 om 20:45 uur

Ik gebruik ook Pantozol. Mijn huisarts heeft me aangeraden het alleen zonodig te gebruiken, en er in ieder geval zo nu en dan mee te stoppen. Wat daarvoor de reden is, wist ik niet.

Ik heb op het internet gekeken en vond op de engelstalige Wikipedia dit. Kijk bij Adverse Effects. En in het Nederlands dit en dit verhaal.

't Is rot, maar 't is niet anders.  -O-  Ik zou jullie willen aanraden niet zomaar met Pantozol of een soortgelijk middel te stoppen, maar met je arts te overleggen wat je het beste kan doen.

Sterkte, dames!
Tical

Login of registreer om te reageren
21-10-2007 om 12:55 uur

@ Tical, bedankt voor het opzoeken  :). Heeft mijn huisarts toch gelijk  ;). Het staat niet op de bijsluiter van de pantazol maar het lijkt me dat astma patiënten dit toch moeten weten. Als je een longontsteking heb zou die dan ook verergerd kunnen worden door het gebruik van pantazol?

Groetjes,
Tessa

Login of registreer om te reageren
21-10-2007 om 15:01 uur

Tessa, bedankt voor het bedanken! :)

Heeft je huisarts gelijk? Dat de kans op longontsteking 6x zo groot zou worden, heb ik nergens gelezen. Wel dat-ie groter wordt, 1,9 keer zo groot. Ongeveer 25 van de 1000 gebruikers zou een longontsteking ontwikkelen. Toch wel veel, vind ik! Dus of je huisarts gelijk heeft? Hij heeft in ieder geval een punt!

Of je longontsteking erger kan worden van Pantozol? Ik zou het niet weten, ik vind het een goeie vraag. Ik zou verwachten dat het mogelijk is. Omdat je weinig of geen maagzuur meer hebt, worden de bacteriën in je longen niet goed opgeruimd, stel ik me voor. Als het goed is, bestrijdt de antibiotica, die je voor je longontsteking krijgt, de bacteriën tot ze zijn verdwenen. Maar als het niet goed is? Kan dat dan door de Pantozol komen? Het lijkt me beter als er maagzuur is om de antibiotica te helpen met hun strijd. Een beetje maagzuur moet er zijn, lijkt me.

En ik vind ook dat dit in de bijsluiters moet komen en dat de artsen dit moeten weten. Ik ga nog eens verder over het onderwerp zoeken, misschien vind ik nog wat.

Groetjes,
Tical

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
26-10-2007 om 18:46 uur

Beste Tessa.

Een goede en interessante vraag! Er is inderdaad een relatie tussen het voorgeschreven krijgen van maagzuurremmers en het krijgen van een longontsteking. dat bleek o.a. uit een grote nederlandse studie (Laheij RJF, Sturkenboom MCJM, Hassing R-J, Dieleman J, Stricker BHC, Jansen JBMJ. Risk of community-acquired pneumonia and use of gastric acid-suppressive drugs. JAMA 2004;292(16): 1955-60). Zij vonden ruim 4x zoveel longontstekingen bij gebruikers. De theorie is dat zou kunnen komen door dat het maagzuur , als je die middelen gebruikt, niet meer instaat is om ingeslikte bacterien te doden, zodat asl 's nachts er soms wat maaginhoud terugloopt (omdat je ligt) en er wat van ind elongen komt, dit een ontteking kan geven.
Wat echter opvalt aan die studie is dat de mensen met een longontsteking ook vaker hart en longaandoeningen hadden, ook hadden ze in de jaren ervoor al vaker eens een antibioticum gehad, en kregen ze vaker afweervermindernde medicijnen. Misschien was dus de maagzuurremmer wel gegeven om klachten van hart of long te voorkomen en waren ze door die ziekten die ze al hadden wel meer gevoelig voor het krijgen van een longontsteking.

Kortom, zeker is het allemaal niet, maar moet eerst verder uitgezocht worden. Voorlasnog voor de huisarts reden om extra op te letten, maar ik zou om deze reden niet stoppen met deze medicijnen. bespreek het met je huisarts!

groet

Frans Krouwels

Login of registreer om te reageren
27-10-2007 om 21:36 uur

Heel erg bedankt voor uw antwoord en duidelijke uitleg. Nu begrijp ik het een stuk beter.

Groetjes,
Tessa

Login of registreer om te reageren