Dyspnea - Huisarts weigert CT - Beantwoord -
10-07-2024 om 19:26 uurMijn moeder (>55 jaar oud, 20 pak jaren gerookt, niet ziek) heeft de afgelopen twee jaar last van kortademigheid. Deze kortademigheid is abrupt ontstaan en is sindsdien niet afgenomen. Tot nu toe hebben de dokters drie röntgenfoto's van de voor-en zijkant gemaakt (meest recente was 4 maanden geleden), een spirometrie uitgevoerd en het hart grondig onderzocht met een fietstest en een CTA coronair. Op de 1e xray was er een lichte stuwing van de longvaten en onscherpte op de hilus zichtbaar. Op de opvolgende 2 xray's waren deze constateringen verdwenen. Verder hebben geen van deze onderzoeken abnormaliteiten aangetoond.
Sinds enkele maanden heeft ze ook lichte hoestklachten, naast haar aanhoudende dyspneu. Vanwege deze klachten willen we graag een long-CT laten maken om zeker te zijn dat er geen maligniteiten zijn gemist op de röntgenfoto's. We hebben namelijk gelezen dat ongeveer 25% van de longmaligniteiten gemist kan worden op röntgenfoto's.
Onze nieuwe (tijdelijke) huisarts, die mijn moeder overigens nog nooit heeft gesproken/behandeld, wil hier echter niet aan meewerken. Hij stelt dat ze zeker geen longkanker heeft en dat de voorgaande onderzoeken voldoende aanleiding geven tot die conclusie. Hij wil daarom geen CT aanvragen.
Mijn vraag aan jullie is of het verstandig is om een CT-scan te laten doen bij een privékliniek of om het, zoals de huisarts adviseert, erbij te laten zoals het is.
Bij voorbaat dank voor het lezen en evt. verlenen van advies!
Beste Door
Er is best al goed gekeken naar de klacht. Als er al ergens een kleine tumor zou zitten zou die niet kortademigheid geven dus daarvoor hoef je de ct niet te maken. Daarnaast is op de ct coronairen al een groot deel van de longen afgebeeld dus ook daarvoor zou een nieuwe ct niet erg bijdragen. Kortom ik ben het met de huisarts eens.
Voor de kortademigheid zouden longembolieen nog oorzaak kunnen zijn. Maar de cardioloog heeft met de onderzoeken chronische longembolieen erg onwaarschijnlijk gemaakt. Een d dimeertest zou nog iets kunnen betekenen maar wellicht is die ook al gedaan.
Beste ES
Dank voor je vraag. Als artsen moeten we altijd werken met onzekerheden en daarin proberen de juiste keuze te maken. Longkanker is een afschuwelijke diagnose die niemand wil missen. Ik begrijp dat de huisarts de klachten gelukkig wel serieus heeft genomen en maar liefst 3x een foto heeft laten maken.
Puur statistisch neemt de mogelijkheid van iets missen bij 3 foto's af naar 25% x 25% x 25%= 1,6%. Bovendien kunnen we de vraag stellen of we van 25% uit moeten gaan. De literatuur waar dit op gebaseerd is (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16882373/, een artikel uit 2006) vertelt dat we van 10% uit moeten gaan voor de 2 laatste foto's waarop geen bijzonderheden te zien waren. Dan kom je op een statistische kans van 25% x 10% x 10% = 0,25%.
Als we dan ook bedenken dat we foto's tegenwoordig digitaal maken waarop niet alleen de radioloog oordeelt, maar vaak ook een AI (artificial intelligence) toepassing wordt gebruikt zodat er nog minder gemist wordt, dan is de kans dus feitelijk nog een stuk lager dan in 2006 dat er een diagnose gemist zou kunnen worden.
Natuurlijk kijken we als artsen niet alleen statistisch naar een patiënt. Bij de beoordeling wordt het hele verhaal van de patient en het lichamelijk onderzoek mee genomen. Zo zijn er een paar dingen in het verhaal van uw moeder die longkanker minder waarschijnlijk maken, zoals dat uw moeder verder weinig andere klachten lijkt te hebben (behalve dan het hoesten), dat de kortademigheid abrupt leek te zijn begonnen en dat de kortademigheid nu al 2 jaar bestaat. Dit is allemaal niet typisch voor longkanker.
Op basis van deze optelsom van factoren lijkt het me het beste om het oordeel van de huisarts te volgen. Het is wellicht beter om de focus te verleggen naar de oorzaak van de kortademigheid. Dat kan een zoektocht zijn en soms wordt het antwoord ook niet gevonden. Mocht je met de huisarts niet uit komen, dan kan verwijzing naar de longarts worden overwogen.
NB: het maken van een commerciele CT scan wordt niet gestimuleerd door onze beroepsgroep. De kans op fout-positieve bevindingen is hoog en de kans op detectie van kanker is heel laag.