COPD waarden
20-05-2016 om 09:51 uurBeste Longarts,
Mijn vragen gaat over mijn vader (55 jaar). Er is bij hem in 2008 COPD geconstateerd en zijn FEV1 waarde is in de loop van de jaren teruggelopen van 41 naar 38% (dec 2014). Nu blijkt zijn FEV1 waarde 58% (gegevens die zijn longarts naar het UWV heeft gestuurd). Aangezien COPD een progressieve ziekte is kunnen wij dit niet begrijpen. De enige verklaring die wij hebben is dat hij voordat hij zijn hartoperatie heeft gehad een behandeling heeft gehad om zijn longen op te krikken. Wij zitten met een hoop vragen en hebben een afspraak met de longarts gemaakt maar daar is een lange wachttijd. Misschien dat u onze vragen wat eerder kan beantwoorden.
Gaat de FEV1 waarde omhoog bij een stootkuur?
Zijn er andere redenen waardoor de FEV1 waarde kan stijgen (20%)?
Natuurlijk zouden wij het heel fijn vinden als het beter gaat en als je van Gold 3 naar Gold 2 gaat is dat een hele verbetering. Echter zijn benauwdheid en vermoeidheid is in de loop van het laatste jaar alleen maar toegenomen. Daarbij heeft hij in de tussenliggende periode twee luchtweginfecties en een klaplong gehad. Kan het zijn dat de FEV1 waarde toeneemt maar de patiënt meer last van zijn longen heeft?
Alvast bedankt
Het antwoord op deze vraag ben ik ook erg benieuwd naar, ze zeggen dat je niet zoveel % meer kunt stijgen met COPD, wel een paar maar 20% is wel erg veel. Vanaf hoeveel % stijging moet de diagnose alsnog in twijfel worden gebracht, dat is dan de vraag! Ik vind het sowieso lastig de ene site zegt de grens met een longfunctietest voor en na medicatie is 9% ( Astma of COPD ) en de andere site zegt 12% en uiteindelijk weet niemand het zeker.... dus zoals ik dit schriven al begon, ik ben ook erg benieuwd...
De een-secondewaarde FEV1 kan variëren in de tijd en heeft in het algemeen een afnemende tendens. Dus een verbetering van 38 naar 58% is zeer opmerkelijk. U geeft al aan dat er sprake was van een prednison stootkuur voorafgaand aan deze laatste meting. Maar een verbetering van 38 naar 58% is uitzonderlijk. Ik kan dit niet goed verklaren, tenzij uw vader zijn inhalatiemedicatie niet trouw inneemt, zijn inhalatietechniek niet goed is of dat hij niet de juiste medicatie gebruikt/voorgeschreven heeft gekregen.
De relatie tussen FEV1 en klachtenniveau is niet een op een, oftewel het klachtenniveau wordt door veel meer bepaald dan door een simpele FEV1 meting. Het feit dat de klachten bij uw vader toenemen en de longfunctie verbetert, doet vermoeden dat er (ook) andere factoren een rol spelen. Bijv. de hartfunctie (uitgedrukt in ejectiefractie van de linker ventrikel) kan verlaagd zijn.
Vreemd dat het juist precies 20% is! Ms denk ik te simpel maar heeft de arts/secretariaat geen (typ)fout gemaakt? Het zou slordig zijn, zou toch kunnen..... Vraag het telefonisch na, dan heb je mogelijk sneller n antwoord! Succes!!
Een geschreven drie of een vijf kan ook best op elkaar lijken. ...
Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag en het meeleven. Zodra wij meer weten zullen we jullie ook op de hoogte brengen hoe zo'n extreme stijging mogelijk is.