Copd gold IV
22-01-2012 om 00:37 uurIk heb een vraag over de laatste fase van copd, gold iv, ik kan hier erg weinig informatie over vinden. Zelfs op de site van het astmafonds wordt er bijna geen aandacht aan besteed.
Mijn moeder zit in fase 4, krijgt thuis zuurstof, paar dagen terug opgenomen op intensive care met longontsteking, vocht achter longen en verhoogd koolzuurgehalte (tussen 10 en 12).
Natuurlijk snap ik dat verloop per patient verschilt etcmaar toch wil ik graag meer weten over "hoe nu verder".
Hoe lang kan je lichaam zo'n hoog koolzuurgehalte aan?
Situatie is heel accuut opgetreden, binnen paar uur, hoe kun je zoiets aanvoelen? Wanneer arts bellen. Hoe snel kan het mis gaan?
Ook voor deze lastige laatste fase moet aandacht (en informatie, communicatie) zijn.
Kan iemand mij meer informatie geven?
Beste Lbroens,
Wellicht dat deze site http://oogwerkdotnl.wordpress.com/2010/08/ (Hans' laatste gevecht) je meer kan vertellen over deze ziekte. Het is weinigen gegeven het op deze manier weer te geven. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Heel veel sterkte allemaal.
Beste LBroens,
Met de summiere informatie die je geeft is het moeilijk om je vraag te beantwoorden, maar ga het toch proberen.
Echter voordat ik dit ga proberen wil ik eerst nog kwijt dat dit soort vragen het best te stellen zijn aan de behandelaar van je moeder hij/zij is volledig op de hoogte van de situatie en kan je dus ook veel prciesere informatie geven!
Welnu dan iets over COPD; COPD is in 4 categorieen ingedeeld, genaamd GOLD 1 t/m 4. Hoe hoger het cijfer, hoe groter de schade aan de long (emfyseem) is. Het is echter niet zo dat iemand in GOLD 4 per definitie korter leeft of een slechtere kwaliteit van leven heeft, dit hangt namelijk van vele andere factoren mede af dan alleen de GOLD classificatie. Denk hierbij aan spierkracht, conditi, voedingstoestand, vermogen om zuurstof op te nemen (diffusiecapaciteit) etc.
Natuurlijk is het wel zo dat indien de GOLD classificatie hoger is de kans op complicaties, klachten en evt overlijden groter is.
Mbt een hoog koolzuur/koolstofdioxide gehalte; hierover weet ik te veel niet om je te kunnen antwoorden denk hierbij aan: de snelheid van ontstaan, heeft je moeder indien zij goed is ook al een verhoogde waarde, is er een infectie bij je moeder etc.
In algemeenheden valt te zeggen dat een verhoogde waarde niet goed is, lidt tot sufheid en daardoor vaak tot een beademing leidt.
Mbt de snelheid van ontstaan en hoe te reageren; de sitiuatie waarin je moder is beland kan in enkele uren maar ook binnen een langere termijn ontstaan, stelregl wat mij betreft hierin is; Indien je meer slijm opgeeft, het slijmvan kleur veranderd, je meer kortademig wordt of je de situatie niet vertrouwd. Neem contact op met een arts en laat jezelf (of je moeder beoordelen) door iemand die de situatie adequaat kan inschatten.
Maar mijn best advies voor je blijft, bspreek al je vragen die je hier wel stelt met de longarts van je moeder, dan krijg je namlijk vel specifiekere antwoorden waar kop en staart aan zit. Hierdoor kun je veel concretere maatregelen nemen indien je moeder weer dreigt ziek te worden.
Succes, beterschap en vriendelijke groet
erik kapteijns