COPD en saturatie
04-09-2014 om 15:52 uurEen vraag betreffende saturatie. Wie kan ij een goedluidende definitie geven van wat saturatie is, betekent voor het lichaam, en de samenhang ervan met COPD.
Ik heb in rust 91%, maar zodra ik in beweging kom, 85% of nog minder. Herstel is vlug terug op 91%.
Dit ivm met WIA aanvraag waarbin de regel is dat je dan 90% of minder moet hebben om ervoor in aanmerking te komen. Volgens menigeen is dat een belachelijjke regel omdat je met FEV1 30% of FEV1 60% ook een vermidnerde saturatie kan hebben, met alle gevolgen van dien!
Wie kan hieraan een goede uitleg geven die ik kan voorleggen aan de betreffende instanties?
met vriendelijke dank wacht ik in spanning op reacties!
Jos Kerkhoffs
Heb je hier iets aan? KLIK
Volgens mij klopt dat niet.
bij de WIA aanvraag van mijn man hebben ze helemaal niet naar zijn saturatie gekeken. We hebben overigens wel papieren toegestuurd met zijn longfunctie enzo en dat was voldoende om hem af te keuren.
Bij de IVA aanvraag hebben ze nogmaals gecheckt bij de longarts. Daarbij was het Gold stadium belangrijk volgens de keurinsgarts, en de prognose.
Want bij GOLD 3 (wat hij heeft) krijg je geen IVA als er hoop op verbetering is. Blijkbaar was die hoop er niet bij mijn man, want hij is tot zijn pensioen volledig afgekeurd.
Zijn saturatie is echter 95 in rust dus dat is nog steeds heel goed.
Volgens mij kijken ze dus meer naar het hele plaatje.
ze kijken inderdaad naar t hele plaatje .tegen mij werd gezegd dat als je opde lijst stond voor transplantatie dan werd je pas afgekeurd.nou had ik ook een belachelijk mens hoor
Voor een WIA was het minder streng, voor de IVA werd gezegd dat je dan idd terminaal of bedlegerig moet zijn..Mijn advies is om ze goed van info te voorzien en heel concreet te zijn in hoe je dag eruit ziet en wat je niet kan. Daar vroegen ze veel over. En ja, we hebben ook beide keren gehoord, u ziet er zo goed uit..Dus dan zijn de cijfers en een duidelijk dossier wel belangrijk..
ja en weet je ,ik denk dat t zowieso stressvol is die hele gang van zaken maar je moet er ook maar een beetje vertrouwen in hebben dat ze t beste voor je willen.
Beste heer Kerkhoffs,
Ik onderschrijf uw betoog, er is een aantal scenario's waarbij de grens niet altijd gelijk loopt met de beperking.
Laat echter onverlet dat een instantie op basis van de gestelde afkapwaardes een besluit moet nemen. Deze waardes zijn veelal in samenspraak met artsen gemaakt en gebasered op beschikbare gegevens.
Bij individuele verschillen luidt het advies samen met uw arts de feiten op een rijtje te zetten en uw brief veregezeld van het medisch document ter beoordleing aan te bieden.
Groet, Peter van Tilburg
Ik heb met saturatie eigelijk precies hetzelfde
(Ik heb in rust 91%, maar zodra ik in beweging kom, 85% of nog minder. Herstel is vlug terug op 91%)
Zo'n twee jaar geleden ben ik volledig (80 tot 100%) afgekeurd en zit ik nu in de WAO. De keuringsarts heeft bij mij ook nooit zelf naar de saturatie gekeken, heeft zelfs nooit een lichamelijk onderzoek gedaan. Maar heeft uiteraard wel meerdere keren contact gehad met mijn longarts. Die had alle info dus kan ik me voorstellen dat de verzekeringsarts het niet nodig vond om zelf nog eens diverse onderzoeken te doen