COPD en onstekingremmers

27-10-2014 om 08:40 uur

Toen ik kort geleden op een bijeenkomst van het Longpunt was werd me door een longarts verteld dat huisartsen en longartsen nieuwe ideeën hebben over het gebruik van een ontstekingsremmer bij COPD. Hij adviseerde me eens te overleggen met mijn huisarts.
Na dat overleg ben ik gestopt met Qvar en gebruik nu al ruim een maand helemaal geen medicijnen. Voel geen verschil.
Toch is dit op een bepaalde manier 'eng', want er is mij jarenlang verteld dat men bij COPD altijd een ontstekingsremmer moet nemen.
Voor alle duidelijkheid, ik heb Gold II en ga twee maal per week naar een COPD groep.
Graag uw mening.

27-10-2014 om 21:24 uur

In dit topic geeft een van de longartsen al een reactie op het nut van ontstekingsremmers bij COPD.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
30-10-2014 om 16:05 uur

Beset vragensteller,

Toevallig was ik de longarts die elders reeds op deze vraag een antwoord heb gegegeven, heb het gedeelte van dit antwoord, wat voor jouw van belang is opneiuw hieronder weergegeven:

Al enige jaren hanteren wij in nederland het beleid dat iemand met COPD allereerst gebaat ios bij maximale luchtwegverwijding dwz met het gebruik van zowel een beta 2 sympaticomimeticum (ventolin,oxis, foradil etc etc ) in combinatie met een cholinergicum ( spiriva, seebri, atrovent etc).
Bij COPD is het gebruik van een inhalatiecorticosteroid slechts geindiceerd bij een FEV1 van 50% of lager, bij 2 of meer exacerbaties/jaar OF indien bronchiale hyperreactiviteit.  Dus dit is een mengbeeld van 2 ziektebeelden. Indien geen van 3-en het geval is moet je geen inhalatiecorticosteroid geven.


groet

erik kapteijns

Login of registreer om te reageren
30-10-2014 om 17:06 uur

Beste Erik Kapteijns,

Haretelijk dank voor uw antwoord!!!

Reikan

Login of registreer om te reageren