COPD en ernstige benauwd aanvallen

13-11-2016 om 13:53 uur

Goede dag,


Ik heb een aantal vragen en misschien dat jullie me wat veder kunnen helpen. Mijn schoonmoeder heeft COPD. Dat heeft ze nu al 9 jaar. Nu is het zo dat ze sinds een kleine jaar intussen 5 of 6 keer op de intance of care gelegen heeft. We weten ons geen raad meer er mee. Het is heel gek in het ziekenhuis gaat alles goed met d'r. Ze moet wel natuurlijk haar medicatie allemaal in nemen. Ze is dan niet zo benauwd alleen met lopen en dingen doen dat is te zwaar voor haar. Daarvoor krijgt ze ook oefeningen voor haar conditie. Ma in het ziekenhuis gaat het dus goed met d'r en zodra ze 1 A 2 dagen thuis is gaat het helemaal fout. Ze krijgt dan een aanval waardoor ze dus geen adem meer krijgt en 9 van de 10 keer gaat het zo slecht dat ze een tube ingebracht krijgt waardoor ze dus een aantal dagen in coma ligt. We weten niet hoe het kan dat het alleen thuis gebeurd. De dokters, long artsen weten zich ook geen raad. Wij zelf denken aan een allergie of iets wat thuis moet zitten wat haar zo ernstig ziek maakt. De artsen durven haar ook niet meer na huis te sturen hier om. We willen er achter komen wat nou de oorzaak is van de aanvallen. We weten dat de COPD haar ook benauwd en ziek maken alleen we vinden het zo raar in het ziekenhuis gebeurd niks en zodra ze thuis is gaat het helemaal fout. Wat kunnen jullie mij vertellen, zijn er meer mensen met dit soort aanvallen?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
14-11-2016 om 13:01 uur

Wat een indrukwekkend verhaal. Zo vaak beademend worden met een tube op de intensive care komt niet vaak voor. Men zou inderdaad geneigd zijn te denken dat er in de thuissituatie is iets, waar uw moeder op reageert met een ernstige longaanval. Ik neem aan dat er uitgebreid allergieonderzoek is gedaan (inclusief schimmels). Wordt er in huis gerookt? Neemt ze thuis medicijnen in, die in het ziekenhuis niet gegeven worden (bijv. pijnstillers)? Neemt ze thuis haar longmedicijnen minder trouw in?

Is uw schoonmoeder angstig of raakt ze in paniek bij kortademigheid? De ziekenhuisomgeving is voor veel patiƫnten geruststellend (altijd dokters en verpleegkundigen aanwezig) waardoor men daar minder angst of paniek ervaart bij toename kortademigheid. Thuis is die geruststellende omgeving er niet.

Het valt te overwegen uw moeder te laten verwijzen naar een van de 5 derdelijns-longrevalidatiecentra voor een observatie en eventueel aansluitende longrevalidatie, als daar aanleiding toe is.

Login of registreer om te reageren