combinatiemedicijnen luchtwegverwijders/ontstekingremmers
12-09-2014 om 14:52 uurBeste heren,dames,
In een tv uitzending van het programma Visite op NDR op 9 september jl. vertelden twee longartsen van de Universiteitskliniek Hamburg over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van combinatie medicijnen voor COPD; in deze uitzending wordt gesteld dat COPD patienten meestal beter gebaat zijn bij alleen luchtwegverwijders terwijl slechts voor 10% van de patienten de combinatie luchtwegverwijders/ontstekingsremmers werkelijk baat heeft, en deze 10% bestond uit patienten die een astmatische of allergische component hadden; (dit laatste kon weer kon worden vastgesteld dmv een drietal proeven, waaronder bloedafname en een uitademgastest waarbij naar een verhoogd stikstofmonoxidegehalte werd gezocht dat typerend schijnt te zijn voor astma-patienten).
Voor stabiele COPD patienten zouden de combinatiepreparaten niet alleen geen baat brengen maar bovendien ook nog de kans op longontstekingen verhogen.
Zie ook link:
http://www.ndr.de/ratgeber/gesundheit/COPD-Neue-Erkenntnisse-in-der-Beh…
Mijn vraag is nu: is dit, volgens hun wereldwijde, onderzoek ook al in Nederland bekend en wat betekent dit voor ons als gebruikers.
Mvg
sunbeam
Beste Sunbeam,
Dit is wat mij betreft een geval van oude wijn in nieuwe zakken. Al enige jaren hanteren wij in nederland het beleid dat iemand met COPD allereerst gebaat ios bij maximale luchtwegverwijding dwz met het gebruik van zowel een beta 2 sympaticomimeticum 9ventolin,oxis, foradil etc etc ) in combinatie met een cholinergicum ( spiriva, seebri, atrovent etc).
Bij COPD is het gebruik van een inhalatiecorticosteroid slechts geindiceerd bij een FEV1 van 50% of lager, bij 2 of meer exacerbaties/jaar OF indien er sprake is van, zoals dor u mschreven, een allergische component. Beter is om dit een bronchiale hyperreactiviteit (bronchitis/astma) te noemen. Dus dit is een mengbeeld van 2 ziektebeelden. Indien geen van 3-en het geval is moet je geen inhalatiecorticosteroid geven.
Echter nu noemt u een perecntage van 10% dit hierbij gebaat is. Dit lijkt mij een ruime onderschatting van het aantal. Nieuw, baanbrekend onderzoek uit Groningen laat zien dat die menggroep veel groter is dan 10%. Hoeveel groter is nog onduidelijk, maar wel lijkt het er steeds meer opp dat deze menggroep groter is dan de groep met alleen copd of alleen met astma. Hiervoor is een hypothese die de Dutch hypothesis (revisited) wordt genoemd. Deze gaat, kort door de bocht, ervan uit dat astam en copd uit een soort van zelfde origine ontstaan maar door invloeden van buitenaf, genetische variatie etc etc zich ontwikklen tot de ziekte die ze zijn.
Kortom in mijn ogen is de opvatting gebezigd in het door u gerefereerde programma wat achterhaald en op zijn retour en is het zaak om astma en copd niet bij iedereen die die heeft als dezelfde ziekte te beschouwen maar bij ieder idividu opnieuw te beoordelen hoe de ziekte in elkaar steekt en van een algehele behandeling veel meer over te gaan naar een geindividualiseerde behandeling. Die in een groot gedeelte ook zal bestaan uit inhalatie corticosteroiden
Hopelijk beatwoord dit je vraag
groet
erik kapteijsn
Beste Dr. Kapteijns,
Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord,
vriendelijke groet,
sunbeam