Collaps door zuurstoftekort
14-11-2017 om 20:18 uurBeste longarts,
K ben momenteel in een zwitsers ziekenhuis opgenomen vanwege exacerbatie van mijn “asthma-like” zeer ernstige longziekte. Bij opname had ik duidelijk slechte bloedgassen en ben sindsdien zuurstofafhankelijk. (Verblijf in het hooggebergte omdat ik in NL verminderde overlevingskansen en een lagere levensverwachting heb. Mijn ziekte uit zich vooral door grote volumenverliezen, op FEV1én VC-niveau, waardoor het geregeld tot crisis met “silent chest” komt)
Maar gisteren had ik een nieuwe ervaring: bij de fysio en fitness satureerde ik normaal op 1liter. Omdat ik me wat vreemd voelde, dacht ik dat ik mogelijk wat te veel zuurstof had en deed hem even uit. Daarna liep ik de gang door om terug naar mijn kamer te gaan.
Helaas collabeerde ik al na 4 minuten en werd met mn gezicht plat op de grond gevonden. (Heb door een wonder geen andere letsels dan een gebroken neus). De longarts zelf vond me en bij satuatiemeting bleek die veel te laag te zijn en pas bij toediening van meer zuurstof (had tenslotte het tankje wel bij me, maar niet aan) werd ik weer aanspreekbaar.
K weet dat een collaps door verschillende dingen veroorzaakt kan worden, maar bij mij weten daalt op zich de saturatie niet drastisch doorgaans. Klopt dat?
Maar in mijn geval verloor ik waarschijnlijk dus het bewustzijn door een (plotseling) ernstig zuurstoftekort. Mn RR was normaal (maar herstelt zich natuurlijk snel wanneer patiënt horizontaal ligt)
Betekent dat dat deze collaps waarschijnlijk echt een pulmonale oorzaak heeft? K mag van de longarts op het moment geen stap zetten zonder zuurstof, omdat het erop lijkt dat het zuurstoftekort in heel korte tijd is ontstaan en oiv inspanning.
K bespreek de consequenties etc natuurlijk met de artsen hier, maar ben benieuwd naar uw ervaringen hiermee. Komt dit vaak voor of hoort u het minder geregeld? K merk dat hier iedereen best geschrokken is...en wat adviseert u uw patiënt als hij/zij zoiets doorgemaakt heeft?
Met hartelijke groet en vriendelijke dank voor het antwoord (dat geen haast heeft),
Jorine
Wat veelal gebeurt is dat er een samenwerking is tussen hart en vaten. Bij een plotse verandering in oa inspanning en oxygenatie kan het hart en daarmee gepaard de bloeddruk reageren en een collaps ontstaan.
In mijn optiek is dit een mogelijke verklaring, maar ik zou het met je longarts aldaar eens doornemen!
Groet en beterschap, Peter MB van Tilburg
Dank u voor het snelle antwoord!
Ik ga zeker met de arts hier in gesprek, want het is wel vreemd dat er dus opeens sprake is van een veranderde oxygenatie, waar de rest op reageert en wat een collaps veroorzaakt. K wacht t gesprek met mn behandelaar af! Hartelijke groet