chronische hoest - Beantwoord -

07-06-2024 om 10:27 uur

Hallo,  

mijn zoontje sukkelt met een chronische hoest vanaf dat hij 3 jaar was. 

3 jaar oud -> 2 maanden non stop een hoest

4 jaar oud -> 4 maanden non stop gehoest

5 jaar oud -> 7 maanden gehoest non stop

6 jaar oud -> nu ook weer al 7 maanden aan het hoesten... 

De chronische hoest start met een respiratoire infectie (griep ofzo) waarna zijn longen zo hyper gevoelig zijn dat hij nog vele maanden lang sukkelt om terug hoestvrij te geraken.

De hoest evolueert meestal van vreselijke -vette- hoestbuien tot een droge hoest, enkel nog in de vroege ochtend, bij het ontwaken, en bij inspanning, en dit over vele maanden tijd.

In deze periode hoest hij dus sowieso dagelijks, maar de aantal hoestbuien en de intensiteit neemt af, over de maanden heen. Bij contact met chloor of rook, hoest hij enkele dagen (droog) dag en nacht.

Hij nam / neemt Flixotide / Seretide 2*2.   Nu stellen de dokters  een CT thorax scan voor om na te kijken of er toch niet meer aan de hand is omdat de hoest niet volledig verdwijnt, ondanks de puffer behandeling. Wil dit zeggen dat een astma hoest volledig zou moeten moeten verdwijnen bij  flixotide / seretide behandeling ? 

(Hij heeft een zeer grote longinhoud en zijn piekflow is net iets onder de normale verwachting. Bronchoscopie toonde inflammatoire bronchiaalboom en toonde 2 bacterieën maar antibiotica maakte geen verschil. RX thorax toonde geen infiltraat, peribronchitis.)

Heeft iemand hier ervaring mee ? 

Een CT thorax houdt toch ook best wel wat straling in (zeker bij een 6 jarig kind), dus ik wil hier niet te licht overgaan ... 

Bedankt !!

Een bezorgde mama

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
14-06-2024 om 10:15 uur

Beste Sylke,

er kunnen veel oorzaken zijn van aanhoudende hoestklachten en bij jonge kinderen is het soms lastig de oorzaak te achterhalen: Er is een lange lijst van mogelijke oorzaken en ongetwijfeld is een deel van deze oorzaken ook al onderzocht (bijvoorbeeld de bronchoscopie - wrs om te kijken of er slapte van de luchtpijp of grote luchtwegen is en om op zoek te gaan naar bacterieën). Problemen met de afweer kunnen vaak met bloedonderzoek gevonden/uitgesloten worden. 'Astma' kan zich bij kinderen ook uiten met aanhoudende hoestklachten, vooral een droge hoest/kuchen. Soms helpt behandeling met een astmamedicijn (zoals fluticason of fluticason/salmeterol). Indien de (produktieve) hoestklachten aanhouden en/of telkens terugkomen wordt vaak een CT-scan gemaakt om te kijken naar eventueel aanwezige 'longschade' (zoals bronchiectasieën), die verklarend kunnen zijn. Een CT-scan bij kinderen is tegenwoordig vrijwel zonder uitzondering een '(ultra-)low-dose' scan, waarbij de hoeveelheid straling heel laag is. Gezien de aanhoudende klachten en het reeds verrichte onderzoek klinkt dit als een logisch vervolgonderzoek.

 

heel veel sterkte en hopelijk wat duidelijkheid voor jullie,

Dr. J. Roukema

Login of registreer om te reageren