bronchiëctasieën, onderhoudsantibiotica en zwangerschapswens
22-11-2010 om 22:16 uurGeachte arts,
Ik ben nu 31 jaar maar sinds jonge leeftijd bekend met recidiverende luchtweginfecties (bronchiëctasieën) en een inflamantoire darmziekte. I.v.m. een zwangerschapswens is besloten om mij als onderhoudsantibioticum geen Tetracycline meer maar orale Cefalosporine (Zinnat) te geven. De afgelopen maand ben ik ook met een bilaterale pneumonie opgenomen geweest, omdat in een acute fase na Zinnat, Erythromycine niet aansloeg. Als onderhoudsantibiotica zou ik graag Azithromycine of een ander antibioticum dat veilig, gebruiksvriendelijk en een beschermende werking heeft willen gebruiken (Erythromycine is te smal). De arts wil mij geen Azithromycine voorschrijven omdat het volgens de bijsluiter niet kan worden gecombineerd met een zwangerschap. Hij ziet juridische obstakels. Theoretisch moet het wel middel Azithromycine wel veilig zijn volgens de arts. Mijn vraag is, is het verstandig om aan de arts toch te vragen mij de Azithromicyne te geven? Zo, ja hoe kan ik dat gezien de juridsiche obstakels? Of ziet u daar risico's in en weet u dan een alternatief?
mvrgr.
Beste Tweety,
Dat is een lastige vraag. Van azitromycine is onvoldoende bekend of het veilig is voor een baby in ontwikkeling. daarom kiezen we vaak voor de veilige weg en schrijven we het niet voor. orale cefalosporines, zoals zinnat, hebben maar een beperkte werking/opname. (cefalosporines worden meestal via een infuus gegeven). een alternatief zou amoxicilline kunnen zijn, dat is veilig bij een zwangerschap.
ik raad je aan het nogmaals met je eigen arts te bespreken, uiteindelijk moeten jullie er samen uitkomen.
hartelijke groet
Jeanine Antons, longarts
Geachte arts,
Ik ben er vergeten bij te vermelden dat ik Penicilline-allergie heb. Vandaar dat dat geen optie is. Zou dat uw antwoord anders maken?
Ik zie uit naar uw reactie.
mvgr.
Tweety
beste Tweety,
van alle andere orale antibiotica is onvoldoende bekend over het gebruik tijdens een zwangerschap, behalve erytromycine, maar dat was al geprobeerd. het is dus een lastig probleem bij een aciteve infectie (dus niet als onderhoudsAB) zijn er nog wel intraveneuze mogelijkheden.
hartelijke groet
jeanine antons