Bronchiëctasieën en hardlopen
06-09-2018 om 08:24 uurDag,
In oktober 2017 kreeg ik last van haemoptoe. Dit was een paar dagen na een inspannende hardloopwedstrijd. Ik ben een hardloper die 3x per week hardloopt minimaal 30 km per week, periodiek toewerkend naar lange afstanden (30km's en marathons).
Als gevolg daarvan ben ik via de huisarts bij een longarts geweest. Ik ben de hele procedure doorgeweest (röntgen, ct-scan, bronchoscopie, onderzoek van sputum). Uit de kweek kwam dat in het sputum haemofilus influenza zat. Daarvoor het heb antibiotica gehad die wisselend aansloeg. Conclusie van de scans was dat het geen longontsteking, carcinoom, embolie etc was, maar bronchiëctasieën leken. Niet in een verontrustende mate (en verklaarbaar door een flinke longontsteking in mijn kindertijd).
De longarts (over wie ik zeer tevreden ben) stelde me gerust en meldde me ook niet te diep in de materie te duiken omdat het me eerder ongeruster dan geruster zou maken en ik niet veel beschadigingen had . Sindsdien ben ik er eigenlijk niet meer mee bezig geweest en sinds oktober 2017 heb ik eigenlijk ook geen bloed meer opgehoest.
Nu hoest ik sinds een week weer oud bloed op, mn in de ochtend (roestbruin). Ik heb het bijgehouden en het gebeurt na het hardlopen en is na ca 2-3 dagen weer weg. Het zijn geen verontrustende hoeveelheden, hoewel ik het niet fijn vind. Het hardlopen heb ik ca 5 weken niet echt fanatiek gedaan wegens een blessure. De afgelopen twee weken ben ik weer verder gaan lopen, onderwijl pratend met mijn loopmaatje. Dus weer wat fanatieker maar totaal niet op het niveau van 5 weken geleden.
Mijn analyse tot nu toe is dat mijn verminderde conditie en onderwijl praten zorgt voor meer belasting van mijn longen en dat daardoor het bloed ophoesten weer is ontstaan. Het past ook in het beeld van iemand die bronchiëctasieën heeft. Afgaande op Thuisarts hoort bloedhoesten erbij.
Mijn vraag is: hoe om te gaan met deze situatie? De route huisarts, longarts hoeft m.i. niet omdat we dat traject vorig jaar grondig hebben doorlopen. Ik voel me ook niet ziek (geen koorts, geen pijn aan de longen, geen kortademigheid etc.), maar uiteraard wel ongerust.
Via internet stuitte ik op deze publicatie https://www.nvalt.nl/kwaliteit/richtlijnen/infectieziekten//Infectiezie… Hierin staat dat een route via een expertisecentrum een goede zou zijn. Vandaar mijn post. Wat is uw advies?
Vriendelijke groet
Hoi Hardloper, in ons gezin zijn verschillende longziekten en hardlopen is een prima manier om de reiniging van de longen op peil te houden. Maar ik denk dat jij je verwachting naar beneden moet bijstellen. M.a.w. misschien minder hard, kortere afstanden. Het is toch weer dat bekende advies: luister naar je lichaam en iets minder fanatiek zijn. Ik denk dat je nu teveel van jezelf vergt. Bloed ophoesten gaat een probleem vormen als het grotere hoeveelheden omdat het een voedingsbodem voor bacteriën is.
Soms wordt onderhouds a.b. voorgeschreven (Zithromax) dan zul je terugmoeten naar de longarts.
Ik wil ook zo graag weer hardlopen maar mijn longarts zegt dat het niet verstandig is om te hardlopen als je longen piepen.
Soms moet je naar je lichaam luisteren hoe moeilijk dat ook is om even weer te herstellen
Als u klachten heeft van (oud) bloed ophoesten zou ik zeker weer een afspraak maken bij uw eigen longarts. Er zijn verschillende behandelopties die uw longarts ongetwijfeld kent. Verwijzing naar een gespecialiseerd centrum lijkt mij op dit moment nog niet noodzakelijk