Bewustzijn verliezen
05-03-2017 om 20:05 uurHallo,
Mijn vader heeft copd, maar hij is niet erg scheutig met informatie in wat voor stadium zijn ziekte zich bevind. We proberen hem te pushen te stoppen met roken, maar vooralsnog lukt dat niet, hij rookt veel, en alleen maar zware shag.
Waar mijn vraag vooral over gaat: af en toe krijgt hij een of andere aanval, waarbij hij probeert slijm op te hoesten maar waar dit niet voldoende lukt. Dit eindigt altijd dat hij dan zijn bewustzijn verliest. Hij komt wel snel weer bij, maar hij herinnert zich dan niets meer van dit voorval. hij weet wel dat het gebeurt omdat we het hem vertellen en daar doet hij dan behoorlijk laconiek over alsof er niets aan de hand is.
Ik kon verder niets vinden over mensen met COPD die het bewustzijn verliezen, dus mijn vraag is eigenlijk, wat kan ik verwachten over de KvL komende jaren, in aanmerking nemend dat hij een pakje zware shag per dag rookt, en hoe kan ik het beste omgaan met de situatie als hij zijn bewustzijn weer verliest? Ik ben bang dat hij een keer niet bijkomt, maar kan dat na zo'n aanval?
Bij voorbaat dank,
Michel
Wat betreft het GOLD stadium: ga een keer samen met uw vader mee naar het spreekuur van de longarts of vraag bij de huisarts wat in de brief van de longarts vermeld staat.
Hoesten en kort verlies van het bewustzijn doet mij denken aan een hoest syncope. Door flink en langsdurig te hoesten wordt de druk in de borstkas zo hoog dat de terugstroom van het bloed naar het hart tijdelijk tekortschiet, waardoor ook de uitstroom naar het lichaam en vooral te hersenen te kort schiet met bewustzijnsverlies als gevolg.
De laatste vraag is ook door u zelf te beantwoorden. Diagnose COPD is gesteld en dan nog steeds elke dag een pakje zware shag roken betekent een versnelde achteruitgang van de longfunctie met alle gevolgen van dien voor de KvL en dus ook de duur van het leven. Zo lang het roken voortduurt zijn alle medicijnen en adviezen dweilen met de kraan open.
Best @michel1867
Heeft je vader ooit geprobeerd te stoppen met roken?
Balling ; Laat me raden... de oplossing is..
't zou kunnen @Stefanie.
Als iemand niet wil stoppen, is het aanbieden van een aanzienlijk minder schadelijk alternatief dat de rookervaring min of meer nabootst een aantrekkelijke optie.
Maar alles staat of valt bij mate van gemotiveerdheid. Daarom informeerde ik ook naar stoppogingen.
Het is mij echt niet te doen om het dampen (Oeps, toch genoemd) te promoten maar om mensen een alternatief aan te reiken als al het andere op niets is uitgelopen.
Gouden regel in de gezondheidszorg blijft echter dat als een patiƫnt iets niet wil, het ook niet gaat gebeuren.
Ik denk echt wel, dat elke (zieke) roker bekend is met die optie.
Michel ; Sterkte met je vader en alles. Pushen zou ik niet doen, dat werk vaak niet. Probeer in gesprek te gaan. Begrip te tonen voor de verslaving. En uit te puzzelen wat de reden is om niet te stoppen. Misschien ziet hij het nut er niet meer van in of is er een andere reden. Hou oud is hij? Daar kan het ook aan liggen. Is hij b.v. 50, 60, of al 80. Op mijn 80 e bijvoorbeeld, zou ik ook die moeite niet meer nemen, maar op mijn 60 e nog wel...