Atelectase en hoesten - Beantwoord -
30-07-2023 om 15:13 uurHoi allemaal, ik ben Danielle 48 jaar oud en zelf een verleden helaas met in 2020 longembolieen. Maar nu kom ik niet voor mezelf maar voor mijn man die totaal niet van het internet is maar ik zit wel met een hoop vragen.
Diagnose na ct scan Atelectase in de middenkwab zonder solide lesie als aanwijsbare oorzaak, mogelijke restafwijking na doorgemaakte infectie.
Pulmonale nodulus van 5 mm in de middenkwab, indicatie voor controle over 1 jaar.
Deze uitslag kregen wij via onze huisarts. Maar iets zit mij niet helemaal lekker. Mijn man heeft een chronisch hoest noem ik het altijd maar als sinds dat ik hem leerde kennen in 1995. De laatste tijd maar ja wat is laatste tijd als je al zolang dat gehoest gewend bent vond ik als partner zijnde de hoest verergerd. Maar ja hij bleef maar doorlopen en hoesten. Tot in mei hij naar de huisarts ging met klachten van het gevoel van benauwdheid maar hij was niet kortademig. Toen longfoto gemaakt en ook toen al iets te zien wat mogelijk resten waren van infectie? Nooit bewust een infectie doorgemaakt. Nu ct scan gehad ter controle en daar kwam deze diagnose uit.
Huisarts gaf de uitslag telefonisch door maar hij liet het ook niet helemaal zitten met alleen controle over een jaar. Overleg nog gehad met de longarts en die zegt ook verder geen reden nu om verder onderzoek want de Atelectase is zo klein. Huisarts die had hem in mei al 2 weken omeprazol voorgeschreven omdat hij dacht het is het maagklepje wat hij voelde met maagzuur maar klachten verdwenen niet echt.
Nu schreef de huisarts symbicort als ik het goed schrijf voor. Ik vroeg al aan mijn man heeft de longarts dit dan gezegd gehad dat dit moest? Via de huisarts krijgt hij komende week een longinhoud test via ziekenhuis mocht het niet.
Maar ja nu het frappante hij is sinds gisteren gaan puffen en echt zijn hoest is gewoon zo goed als weg. Vooral met slapen was het echt niet meer normaal dat ik echt wakker lag. En nu lag ik wakker omdat ik hem niet hoorde en in de gaten hield of hij nog ademende.
Mijn man zegt nou mooi probleem opgelost ik zeg ja maar wat was het probleem dan? Ik vind dat dit verder uit moet worden gezocht of ben ik nu zo bezorgd? Heeft hij misschien toch copd/astma? En is door het hoesten de long beschadigd en zo de Atelectase ontstaan of komt het door de Atelectase dat hij zoveel hoest. De longarts neemt hem nu verder niet in behandeling omdat het maar klein is.
Ik zit met veel vragen en mijn man juist helemaal niet maar ik vind dat dit verder uitgezocht moet worden voor in ieder geval de toekomst? Ik maak me misschien teveel zorgen omdat ik zelf longembolieen heb gehad maar ik wil graag een oorzaak weten.
Groetjes Danielle
Hallo Danielle
ik heb je vraag doorgestuurd naar onze Longfonds Advieslijn
Beantwoording kan even duren i.v.m vakanties
mvg
Joop
Fijn dankjewel!
Beste Danielle
Goed dat je deze vraag stelt op het longforum. Ik ben het helemaal met je eens namelijk. Als iemand langdurig hoest moet er een keer naar de oorzaak gekeken worden. Dat kan via een verwijzing naar de longarts. Langdurig hoesten is op zichzelf al een goede reden om iemand naar de longarts te verwijzen. Helaas is onze gezondheidszorg overbelast en worden er alternatieven gezocht om mensen niet gelijk te hoeven verwijzen. Nu vraagt een huisarts een longfunctie. De uitslag van de longfunctie moet nog komen. Afhankelijk van deze uitslag kan er een diagnose astma of COPD uitkomen of geen diagnose. Dan vind ik dat je man alsnog een consult bij de longarts nodig heeft. Dat kan ook een consult op afstand zijn. Dan legt de huisarts aan de longarts een vraag voor en krijgt hierop een antwoord. Bijvoorbeeld wat is de diagnose en welke behandeling adviseer je. Bij ons heet dat een meekijkconsult. Dan is het advies ook vastgelegd en niet alleen telefonisch. Daarna zou ik pas starten met behandeling. Een CTthorax aanvragen vind ik een ander verhaal. Een huisarts kan dat aanvragen, maar als er daarna afwijkingen op te zien zijn, ook al zijn dat geen ernstige afwijkingen, dan moet de longarts het overnemen. De longarts moet de afwijkingen controleren op de CTthorax en u en uw man daarmee geruststellen. Liever was het hoesten en de licht afwijkende xthorax al genoeg om de patient naar de longarts te verwijzen. Hopelijk kan je hiermee verder en kan je toch een keer een verwijzing naar de longarts krijgen.
Met vriendelijke groet, Serge van Wolferen, longarts