Astma en op grote hoogte
22-01-2018 om 20:26 uurHoe is het advies bij astma op grote hoogte (>5000 m)? Ik heb allergische en inspanningsastma. Ik gebruik dagelijks ontstekingsremmers. De blaastest laat een normale longfunctie zien, maar post medicatie (sabutamol) zijn mijn FEV1 (7-9% verschil) en FEF25-75 wel beter. Ik sport regelmatig, bij intensief sporten heb ik soms in het begin last van lichte benauwdheid en is het gebruik van salbutamol nodig. Bij duursport meestal geen problemen met benauwdheid.
1. Hoe is het advies mbt een wandeltrektocht op grote hoogte (tot zeker 5000 m, optionele excursies tot nog hoger).
2. Hoe zit het met medicijnen? Kunnen die tegen hoogte en tegen kou?
3. Is het verstandig (preventief) langwerkende luchtwegverwijders te gebruiken?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Met vriendelijke groet,
Guiri
Hoe reis je daar naartoe? Kom je gelijk op grote hoogte aan en heb je dus geen mogelijkheid om te wennen of begin je rond zeeniveau en ga je elke dag een stukje hoger en hoe dan?
De beginhoogte zal rond 3500-3700 m zijn (afhankelijk wat we precies gaan doen) en daar is tijd om te acclimatiseren .De 5000 m is later in de reis.
guiri,
Het is erg druk op het forum en weet niet hoe snel je antwoord krijgt van de longarts. Maar hier alvast een paar links met informatie:
http://hoogteziekte.info/
https://www.thuisarts.nl/hoogteziekte/ik-heb-hoogteziekte
met vriendelijke groet,
advieslijn
Mijn ervaringbis dat ik bij 3500 m geen adem meer kan halen, superzwaar.
Maar dat zal voor ieder anders zijn
Ik zou overkeggen met je arts. Hij kent jou, je situatie en weet of je extra medicatie mee mag of preventief mag gebruiken.
Beste
het is inderdaad goed dit met je eigen arts te bespreken. Het lastige is dat in theorie sommige zaken wel kunnen echter mocht het zo zijn dat je met astma op een dergelijke hoogte in de problemen komt dan is dat een probleem. preventieve medicatie is iets wat kan, extra medicatie meenemen ook.
De houdbaarheid van de medicatie lijkt mij geen probleem.
Ik ben benieuwd!