astma en gynaecoloog
28-04-2011 om 21:20 uurBeste longartsen,
Vandaag was ik bij de verloskundige: ik ben ruim 10 weken zwanger van mijn vierde kind. Tot nu toe gaat 't allemaal prima, medicatie is in een vroeg stadium van de zwangerschap al aangepast naar beclometason en salbutamol. Ik ben iets sneller benauwd, maar gebruik de beclometason maar 1x per dag, dus zou nog naar 2x kunnen. Gebruik nu 1 a 2x per week 1 pufje salbutamol er bij. Maar... het is dan ook allergieseizoen: daar heb ik overigens zeer weinig last van verder (bijna geen prikkende ogen, etc.). Ik heb pas sinds 2 jaar astma (geconstateerd nadat ik een paar weken opeens begon te hyperventileren als gevolg van vernauwde luchtwegen).
Ofwel: mijn eerste zwangerschap als "echte astmapatient".
Nu hoorde ik tot mijn verbazing van mijn verloskundige dat een astmapatient volgens de regels in Nederland naar een gynaecoloog moet worden verwezen en daar onder behandeling moet staan. Ik ben nog onder behandeling van een longarts, maar hoefde nu bv pas na een half jaar terug te komen.
In mijn idee kan ik op dit moment nog prima uit de voeten met de begeleiding van de verloskundige en van een misschien iets regelmatiger bezoek aan de longarts. Mocht het met de klachten veel erger worden verder in de zwangerschap, trek ik echt wel aan de bel. Ook zijn mijn VK en LA in mijn ogen kundig genoeg.
Mijn vraag is dus eigenlijk wat hier het nut van is en of het echt wel nodig is om nu al naar een gynaecoloog te gaan. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de baby als ik bij de VK blijf? Mijn andere zwangerschappen zijn allemaal zonder enig probleem verlopen en ook de bevallingen verliepen zeer vlot (5,5, 3,5 en 1,5 uur). Ten tijde van de laatste had ik nog geen geconstateerd astma, maar achteraf wel bijbehorende klachten als eczeem, moeheid, allergieen, etc.
Eind mei heb ik een afspraak bij mijn longarts, dan zal ik het met haar bespreken, maar ik ben nu al wel op zoek naar informatie hierover.
Met vriendelijke groet,
Mirthe
Beste Mirthe,
Ik zou het inderdaad op korte termijn met de longarts bespreken. Het hangt er vanaf hoe stabiel of onstabiel de astma is in het verloop van de zwangerschap of een klinische bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog noodzakelijk is. Het kan bij astma in de zwangerschap alle kanten op gaan waarbij het verloop bij vorige zwangerschappen geen garantie geeft op opnieuw een gunstig verloop. Het hangt dus af van zaken als ernst en duur van astmatische klachten, die overigens soms moeilijk te onderscheiden zijn van hyperventilatie (komt vaker voor in de zwangerschap) of van de normale kortademigheid die kenmerkend is voor late zwangerschap.
Te bespreken met de eigen longarts, dus. Succes toegewenst!
Met vriendelijke groet,
D. de Vries, longarts.
Beste D. de Vries
Bedankt voor uw snelle reactie!
Ik ben al heel gerustgesteld dat er gekeken wordt naar de situatie en dat het niet een regel is die hoe dan ook geldt. Ik ga het met haar bespreken,
Groeten,
Mirthe
Beste Mirthe,
Hierbij misschien nog een kleine aanvulling.
Als verloskundige en astma-patiënt heb ik mijzelf ook wel eens afgevraagd door wie ik begeleid zou willen worden bij een eventuele zwangerschap.
Volgens het verloskundig vademecum - verwijsindicatie boek is astma een A/C indicatie. A betekent begeleiding door de verloskundige, C door de gynaecoloog. Alleen astmapatiënten met ruime klachtenvrije intervallen, al dan niet met gebruik van inhalatietherapie, kunnen door de verloskundige worden begeleid. Overleg met behandelend arts is aangewezen.
Dus.. afhankelijk van hoe je je zelf voelt en hoe je ingesteld bent op de medicatie kun je gewoon door de verloskundige worden begeleid. En... verwijzing naar de gynaecoloog kan altijd nog, als je wel ontspoort.
Met vriendelijke groet,
Evelien, verloskundige
Hoi Beste Mirthe,
Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap :* ^O^ :W