Astma, COPD en hoogte (bergen, hoogvlakten) in Latijns Amerika
07-07-2009 om 00:01 uurBeste lezer / adviseur,
Mijn hele leven al astma, sinds ruim een jaar spreekt de praktijkondersteuner ook over licht emphyseem. Mijn FEV1 was mei vorig jaar zeer slecht (46%) is nu 69% en ik rook ruim een jaar niet meer. Mijn longinhoud is verbeterd sinds vorig jaar ook. Ik ben 48, vrouw - door het niet roken te hoog gewicht (65 kg bij 160 cm). Ik heb geen last van kortademigheid, gebruik dagelijks medicatie (seretide, anti-allergie pillen en flixonase - heel af en toe salbutomol), sport 2x per week (roeien) en ik voel me eigenlijk bijzonder goed.
Eind dit jaar heb ik drie maanden sabbatical (heb een erg drukke baan nu). Ik wil richting Latijns Amerika. Het liefst Bolivia en Peru en Equador. Maar de mooiste plekken zijn boven de 3000 meter. Ik heb geen ervaring met die hoogten. Wat kunt u adviseren en hoe zou ik me kunnen voorbereiden?
Dank voor de informatie, met vriendelijke groet,
Ilse Hilverdink
Beste Ilse,
Waarom over emfyseem wordt gesproken weet ik niet : omdat u gerookt heeft? Is er soms een diffusiecapaciteit bepaald of zo? Wat eventueel emfyseem e.a. diagnoses betreft: het gaat niet zozeer om de diagnose op zich (iedereen krijgt wel wat emfyseem in zijn leven), maar om de ernst van de aandoening. De duidelijke veranderingen in de longfunctie passen op zich meer bij astma, waarbij de longfunctie wellicht niet meer de normale waarden kan bereiken, iets wat veel voorkomt, maar minder bekend is. In principe heeft een astmapatient niet te duchten van grote hoogte, mits de longfunctie redelijk is. Eventueel kan koude droge lucht irriterend zijn (dat heeft u in Nederland deze winter dan wel bemerkt), of eventueel de hyperventilatie t.g.v. de ijle lucht de luchtwegen wat doen samentrekken. Wel is relevant hoe uw zuurstofgehalte zich houdt op grote hoogte (in de genoemde landen komt u gemakkelijk ver boven de 4000m!). Bij slechtere longfunctie kan dat sterker dalen dan normaal en uw prestatievermogen nadeling beinvloeden. Hoe dat bij u zit is zo niet te zeggen. Het lijkt verstandig zuurstofsaturatie te laten meten (als > 96% is er weinig risico) en eventueel de diffusiecapaciteit. Van belang is dus te zorgen voor een optimale longfunctie door medicatie te optimaliseren. Eventueel kan uw reactie op ijle lucht worden getest: een aantal longfunctielaboratoria hebben de opstelling paraat. Ook dient u een prednisonkuur en eventueel antibiotica bij u te hebben om verslechteringen goed te kunnen behandelen. Een op maatgesneden advies van een deskundige op gebied van longziekten (en/of hoogte) lijkt me gezien dit alles raadzaam. Verder raad ik aan bij overnachtingen boven 3000 meter acetazolamide tegebruiken 125 of 250 mg per dag bv. (tevoren testen of u dat goed verdraagt) (De serevent in uw seretide beschermt al wat tegen hoogte longoedeem), en de algemene regels voor hoogtereizen van de diverse reisbureaus in acht te nemen. En vergeet de influenza vaccinaties niet, naast ev. reizigersvaccinaties.
Goede reis,
Ton van Keimpema, longartsen
Beste mijnheer van Keimpena,
Enorm bedankt voor dit heldere en uitgebreide antwoord!
Ik ga onmiddellijk bij mijn huisarts een verwijzing vragen voor de longarts om deze testen te laten doen.
Ook ga ik laten testen hoe het nou zit met het emphyseem. Uit uw reactie klinkt toch door dat dat mogelijk meevalt. Dat stemt me hoopvol.
Een stootkuurtje prednison en anti-biotica zit inderdaad altijd al standaard in mijn reisbagage. Vaak onnodig gelukkig. Ik schijn ook niet of nauwelijks last te hebben van weersinvloeden. Ben veel in de Aziatische tropen geweest, maar ook in stoffige oorden in West-Afrika. Geen centje pijn. Mijn astma is heel duidelijk een allergische. Huisstofmijt en schimmels van haren (katten, honden, konijnen) zijn de grootste boosdoeners. Het niet meer roken is een weldaad wat ik natuurlijk veel eerder had moeten doen. Tsja.
Enorm bedankt nogmaals!
Groeten, Ilse Hilverdink