Astma altijd te herkennen met stethoscoop?

19-03-2016 om 08:03 uur

Goedendag,


Ons zoontje van nu zes jaar heeft al een aantal jaren de diagnose astma. Het steekt voornamelijk na een infectie de kop op. We houden thuis regelmatig zijn peakflow bij en hij neemt dagelijks medicijnen. De peakflow is een goede indicatie van hoe het met mijn zoontje gaat. Hij beheerst de techniek goed. We waren onlangs met hem op Reha in een kliniek in Duitsland. Nu is het echter inmiddels al een aantal malen voorgekomen dat tijdens een infectie hij dagenlang onder de helft zit van wat hij normaal gesproken blaast op de peakflowmeter.Soms krijgt hij er helemaal geen lucht in. Volgens de longarts zou ik direct moeten ingrijpen en de nodige medicijnen moeten toedienen. Nu ben ik met hem in zo een toestand twee maal bij de gewone huisarts geweest. Die hoorde niks abnormaals aan de longen. Nu begrijp ik het niet meer. Is het mogelijk dat een huisarts een astma aanval niet herkend met alleen de stethoscoop ? Is het mogelijk dat er tijdens een luchtweginfectie lage peakflowwaardes zijn maar er geen sprake is van een astmaaanval?


Hartelijke bedankt alvast voor uw antwoord.


Met vriendelijke groet,

Francisca

19-03-2016 om 19:31 uur

Dag Francisca,


Heftig verhaal van je zoon! Een halvering van de peakflow is veel en ik denk dat de arts in de reha kliniek gelijk heeft dat je dan meteen met medicatie moet starten.


Dat astma niet altijd hoorbaar is met een stethoscoop is helaas waar...Het komt niet heel erg vaak voor, de meeste patienten piepen en kraken, maar er is een categorie die 'stil' wordt. Ik hoor ook daarbij. Bij mij is het ook lastig om te herkennen, want een arts hoort niks bijzonders bij beluisteren. Maar als hij/zij goed luistert, hoort hij wel dat het ademgeruis afgezwakt is. Maar ik weet uit ervaring dat veel artsen dit niet zo goed herkennen...mijn professor heeft mij op t hart gedrukt om bij elke arts die mij niet kent het heel duidelijk aan te geven dat ik niet piep of andere geluiden maak, maar dat ze gespitst moeten zijn op afgezwakt ademgeruis. Dat gaat wellicht de expertise van een huisarts te boven...dat kan zijn.


En, niet om je angstig te maken, dit is een ernstiger situatie dan piepen en kraken, want 'stil' betekent dat er bijna geen tot geen lucht meer in en uit gaat...


k Denk dat het goed is dat je nog eens goed met een deskundige arts gaat praten en een goed actieplan opstelt. Ook aan hand van peakflowwaarden. Fijn dat die zo goed te gebruiken zijn. Het lijkt me nl dat er al eerder ingegrepen moet worden dan pas bij halvering van de waarden...Dan is een ernstige aanval te voorkomen, als je bijv al medicatie kan aanpassen bij 75% ofzo. Maar dat vraagt goed overleg met een kinderlongarts.


Sterkte met je ventje!!

Login of registreer om te reageren
19-03-2016 om 19:37 uur

Beste Fransisca,


Wat vervelend om te horen van je zoontje en te lezen dat hij er zoveel last van heeft.


Zoals Edelweiss al aangeeft is het niet altijd goed te horen over de longen dat iemand astma heeft. Het kan ook zijn dat het heel subtiel is om te horen en alleen een iets verlengde uitademing betreft die je kunt horen. Het kan dus moeilijk zijn te horen of iemand astma heeft als deze niet piept. Bij mijzelf is ook geen piepen te horen, echter ben ik ook niet stil zoals Edelweiss aangeeft.


Het is dus soms moeilijk om te horen of er spraken is van astma. Omdat de uitademing nog wel "normaal" kan klinken maar verlengd is ten opzichte van gebruikelijk.

Login of registreer om te reageren
21-03-2016 om 06:10 uur

Hier eeb zoontjr van 2 hij had pas en long ontsteking een lage saturatie maar in de longen hoorden ze amper wat tot ze heel heel goed gingen luisteren was er toch wel heel klein beetje gepiep. . Hij valt ook in de categorie stil...

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
21-03-2016 om 10:52 uur

Beste Franciska,

Het betrouwbaar meten van longfunctie is een uitdaging bij alle jonge kinderen. Met goede begeleiding van een longfunctie-laborant lukt het kinderen van 4-6 jaar redelijk, maar er bestaat vaak nog enige variatie van poging tot poging.


Ten tijde van infecties of lichte benauwdheid is het vaak de blaastechniek die als eerste vermindert; met andere woorden, de afwijkende waarde die je in zo’n periode vindt is vaak het gevolg van onvoldoende techniek, en niet zozeer ten gevolge van astmaklachten op dat moment. Dat geldt niet alleen voor de peakflow, maar ook voor het uitgebreidere longfunctieonderzoek dat men in het ziekenhuis doet.


NB de peakflow meting wordt al geruime tijd beschouwd als achterhaald als het gaat om het vaststellen van (de ernst van) astma. De peakflow kan bijvoorbeeld geruime tijd prima blijven terwijl er sprake is van ernstige astmaklachten.


Tijdens een infectie kan de peakflow-meting dus best verlaagd zijn t.g.v verminderde techniek, waarbij de arts met de stethoscoop geen afwijkingen hoort; daarnaast kijken we natuurlijk ook naar de mate van benauwdheid bij een kind (snelheid van ademhalen, intrekkingen, etc).


Ik hoop dat u hiermee vooruit kunt,

Login of registreer om te reageren
21-03-2016 om 13:03 uur

Hoi Francisca, mijn zoon kon tijdens ernstige aanvallen van benauwdheid toch best een aanvaardbare pf blazen, omdat hij zichzelf een verkeerde techniek had aangeleerd.

Dan bleek bij de l.f. meting dat hij wel ernstig benauwd was, i.t.t. tot hetgeen de pfmeter aangaf.

Vooral jonge kinderen kunnen vaak niet goed aangeven hoe benauwd ze zijn.

En een arts dient m.i. ook zo'n kind te observeren, hoe ademt het in en uit en niet alleen beluisteren dus. Net wat longarts Roukema ook zegt in zijn antwoord.

In het kinderziekenhuis hadden ze een heel leuk computerprogramma ontwikkeld, dat kinderen animeerde om goed en geconcentreerd te blazen, werkte heel goed.

Bijvoorbeeld een ballonnetje over een weiland blazen, over de berg. Zoiets.

Login of registreer om te reageren
26-03-2016 om 20:13 uur

Hartelijk bedankt voor jullie reacties. Het verhaal over die stille astma maakte me wel wat zorgen. Mijn zoontje laat het inderdaad niet echt merken als hij benauwd is. Hij trekt zich erg terug op zo een moment en doet rustig aan. Of de zeer lage peakflow waardes bij mijn zoontje daadwerkelijk aan een verminderde blaastechniek tijdens ziekte ligt betwijfel ik een beetje. Het zal vast voorkomen maar ik zie aan mijn zoontje dat hij op de juiste manier op de peakflow blaast. Als hij ziek is kan ik in het peakflow dagboek een hele duidelijke dalende lijn zien. Bij herstel gaat het dan langzaam weer omhoog.


Ik ben toch erg benieuwd of er buiten een eventuele verkeerde blaastechniek er nog andere mogelijke oorzaken kunnen bestaan voor deze lage waardes. Dit gebeurd namelijk vaker. De arts hoord geen vernauwingen in de luchtwegen. Wel zit mijn zoontje vaak dagen met de helft onder de normale peakflowwaarde, geeft zelf aan benauwd te zijn en heeft een verhoogde hartslag en hij geeft pijn aan in zijn borstkas. Hij is ook ontzettend moe na zo een periode. Dit geeft me echt geen goed gevoel. Wat is dit vraag ik me af...

Login of registreer om te reageren