Altijd hoesten
14-12-2010 om 14:42 uurHallo,
Ik ben 57 jaar en in 1999 geopereerd aan een pleuritus. Daarna is het een tijdje goed gegaan maar na een jaar begon zich een hoest te ontwikkelen. In de morgen bij het opstaan en in de middag rond 5 uur. Via de huisarts naar de longarst. Longfuctie provocatietest alles oke. Rast test een matige allergie voor huismijt en pollen. Veel last van een verstopte neus. Medicatie in volgorde Alvesco-Foster -Singulair- nasonex -Arius etc
Al deze medicatie zonder effect. Voor een second opnion naar Belgie -scan / longfunctie alle goed. Probleem hoeste zonder verandering. In radeloosheid naar een hoestpoli waar allergisch rinitus werd geconstateerd en post nasale drip. Na een duikvakantie een ooronsteking opgelopen zo erg dat ik bij een kno kwam die ook constateerde dat er sprake was van een allergie met het gevolg volle oren. Om het verhaal compleet te maken de Kno arts stelde voor om een immunotherapie te proberen. Ik ben zelf verpleegkundige en weet dat deze therapie lang duurt en dat het opmijn leeftijd maar nog moet werken ook. Als laatste naar een allergoloog die bevestigde dat een immunotherapie geen zin heeft. Ook zij constateerde een post nasala drip.
Krijg nu voor de zoveelse keer een prednisonkuur maar nu ook weer zonder effect. Probleem is nog steeds enorm veel hoeste.
Verder sport ik veel en heb een prima conditie
In afwachtin van Uw reactie,
Grt peter
Beste Peter,
Langdurige hoest is een groot probleem waar veel onderzoek naar wordt gedaan omdat het lang niet altijd op te lossen is. Ik ben naar een hoest training in Hull geweest (UK) samen met een longarts die in Zwolle een hoestpoli heeft (vd Berg). Misschien ben je daar geweest)
Het volgende over hoest:
grootste deel komt door astma, dan is er bronchiale hyperreactiviteit en moeten de medicijnen helpen die je hebt gehad, dat is bij jou niet het geval, zelfs prednison hielp niet. Dus dat zal wel niet de oorzaak zijn.
Dan is de post nasal drip nummer 2: dat heb je wel, maar behandeling ervan doet de hoest niet verdwijnen.
Belangrijke verergeraars van hoest zijn ACE remmers voor een hoge bloeddruk en roken, maar ik neem aan dat dat beiden niet het geval zal zijn.
Wat je dan als belangrijke rest groep overhoudt is de zure reflux, of inhalatie van zuur vanuit de maag. In Hull gaan zij ervan uit dat dat een belangrijke bijdrage aan de hoest levert. Ook als je zelf geen last van maagzuur hebt. Er is een refluxhoest lijst , ik neem aan dat je die hebt ingevuld op de hoestpoli.
Dan kan je 2 maanden totale zuurremming proberen: 2 x 40 mgr PPI (pantoprazol. losec) de klachten verdwijnen pas na 2 maanden. Als ook dat niet helpt kan soms baclofen en morfine achtigen soms helpen en logopedie.
Heel veel succes
wanda de kanter longarts
Het hoesten is nodig om het slijm op te hoesten. Het is vervelend (voor jezelf en de omgeving: "wat ben je aan het blaffen!"), maar het is wel functioneel. Zou het slijm blijven zitten in de longen, dan wordt het donkerder en kan een lichte longontsteking veroorzaken. 's Nachts loopt er veel slijm vanaf mijn neusholtes de longen in. Ik gebruik Serevent om het ophoesten te vergemakkelijken. Ik ga daarbij liggen op de rug en dan weer op de ene en andere zij en hoest veel slijm op. Elke keer 1 ml ! Dat gaat goed. Na 10 minuten is het "circus" voorbij en hoest ik uren lang veel minder tot niet.
Met deze werkwijze kan ik het redelijk volhouden. Maar het is natuurlijk erg irritant. De artsen hebben geen echte oplossing. Ik heb wel ervaren, dat ik geen hoestprikkel heb tijdens het praten. Wanneer ik les geef blijft de hoest weg. Dus eraan denken, geeft al een prikkel. Hoe dat komt weet ik niet. Daarbij heb ik nog wel een vraag. Waarom loopt het slijm de luchtpijp in en niet in de slokdarm? Is daar nog niets op bedacht? Ik slaap al met twee kussens verhoogd. PS ik slik geen ACE remmers, wel maagzuurremmers.
Misschien heeft iemand ook een eigen "praktische" vinding, ter vermindering van het hoesten?