ademhalingstherapie van Buteyko

19-07-2009 om 15:43 uur

Ik wil graag mijn astma zo goed mogelijk behandelen. Dus naast de medicatie, sport en voeding ook via ademhalingstherapie, of welke andere therapie ook zo optimaal mogelijk functioneren.

Nu ben ik op het internet tegen de therapie van Buteyko aangelopen.O.a. op www.buteyko.nl. Ze kunnen zelf beter uitleggen dan ik hoe het werkt.
Nu is mijn vraag:    Heeft die therapie waarde?
Ze gebruiken als test, dat je in ontspannen toestand stopt met ademen en de tijd klokt die je niet hoeft te ademen. Als je wel weer gaat ademen moet dat niet verdiept zijn. Niet astmalijders zouden dat 40 seconden moeten kunnen. Des te minder seconden, des te slechter je situatie. Ik kom nog niet aan 10 seconden. En ik heb alleen last van mijn astma als ik ineens of heel hard ga sporten. Ik kan me niet voorstellen dat je zonder daarna dieper te moeten ademen, je adem voor 40, 50 of zelfs 60 seconden kunt stoppen. Maar misschien kan ik dat ook leren, als ik hun oefeningen ga doen.
Heeft deze therapie kans van slagen? Door mijn twijfel is mijn doorzettingsvermogen flink verminderd.

Bij voorbaat hartelijk dank voor een reactie.

Met vriendelijke groet,  van Puffelen

Zorgprofessional
20-07-2009 om 23:04 uur

Beste van Puffelen,
Van Buteyko is, gezien onderzoeksresultaten aannemenlijk dat het wel (enig) gunstig effect heeft, ondanks het feit dat de behandeling is bedacht vanuit verkeerde uitgangspunten. Het lijkt me lastig zelf aan te leren. Nu is inmiddels steeds duidelijker, dat ademregulatieoefeningen baat kunnen hebben. Er zijn verschillende behandelingen in omloop, enkelen zijn getest. De meeste longfysiotherapeuten kunnen helpen. Er zijn ook groepen die een specifieke behandeling hebben ontwikkeld, bijv. Van Dixhoorn (www.methodevandixhoorn.com); of de Papworth method (zie internet) waarvan de werkzaamheid in onderzoek is aangetoond. Of het veel uitmaakt welke oefeningen gebruikt worden vraag ik mij af. Het gaat er wellicht voornamelijk om een zekere adembeheersing en/of ontspanning op te bouwen en daardoor meer grip op de ademhaling te krijgen. De ernst van het astma lijkt niet zozeer af te nemen als wel de klachten erdoor. Ik adviseer een dergelijke investering derhalve met name te overwegen als er voldoende hinderlijke klachten zijn. Er is een grens aan de het optimaal haalbare, en daar overheen willen kan ook erg vermoeiend -en frustrerend - zijn. De door u genoemde relatie tussen astma en voeding zie ik overigens niet zo: eigenlijk geldt voor atsmatici hetzelfde als voor ieder mens (tenzij een voedingsallergie speelt die op de longen slaat, maar dat is gelukkig erg zeldzaam).
Succes
Ton van Keimpema, longarts

Login of registreer om te reageren
21-07-2009 om 12:58 uur

Ik ben zelf heel tevreden over de methode van Dixhoorn  :Y Heb er veel aan gehad.

Login of registreer om te reageren