35 jaar, geen rook- en klachtgeschiedenis, toch milde obstructie
03-11-2014 om 13:42 uurWeledelgeleerde,
Ruim een half jaar geleden is bij mij (vrouw; 35 jaar; nooit gerookt) per toeval enige mate van luchtwegvernauwing (FEV1/FVC van 68%) ontdekt. Gezien mijn klachtenvrije geschiedenis kwam dit nieuws voor mij als een donderslag bij heldere hemel.
Nu heeft de ha. mij op ICS gezet (chronisch) wat mijn longfunctie zou moeten stabiliseren, maar graag zou ik toch verder willen zoeken naar de oorzaak en noodzaak voor (chronisch) medicatiegebuik.
Details:
Vrouw; 35 jaar; geen rookgeschiedenis; hoesten: nooit; dyspnoe score: 0
Geen geschiedenis van long-,luchtwegklachten;
Misschien 1 of 2 keer de griep gehad; verkoudheid gem. 1x in de 2 jaar.
Spirometrie onderzoek in april 2014 gaf de volgende waarden voor FEV1/FVC: Pre BD: 68%; Post BD: 69%
Na 3 weken tweemaal daags Symbicort 400/12 opnieuw spirometrie uitgevoerd met volgende resultaat (FEV1/FVC): Pre BD: 72%; Post BD: 73%.
Na half jaar geen medicatie meer gebruikt te hebben (tegen advies van HA in moet ik eerlijkheidshalve toegeven) opnieuw spirometrie uitgevoerd: (FEV1/FVC): Pre BD: 69%; Post BD 71%.
Nu opnieuw gestart met ICS, ciclesonide 320ug/dag (vanwege bijwerkingen Symbicort). Na 3 weken dagelijks FEV1 meten met een astma monitor voor thuisgebruik (type: Vitalograph Asma-1) geen stijging te zien in de trendlijn.
Diagnose HA: gefixeerde astma (airway remodeling)
Vraag 1: Hoe te verklaren dat er vernauwing is opgetreden zonder ooit hoestklachten/slijm te hebben gehad? Met andere woorden, hoe is het mogelijk dat dit proces zich zo onopgemerkt heeft voltrokken?
Vraag 2: Ga ik het beste gewoon door met advies van de ha, d.w.z. voor de rest van mijn leven ICS blijven gebruiken. Of rechtvaardigt mijn geval een doorverwijzing naar een la.?
Alvast hartelijk dank voor uw aandacht.
Met vriendelijke groet,
Femke
Hoi Femke, ik kreeg op diezelfde leeftijd ook opeens het etiket astma, ik had ook geen geschiedenis. Wel kreeg ik een virale bronchitis en daar bleef ik klachten van houden. Langdurig.
Bij mijn jongere zusje werd op 36 jarige leeftijd ook "per toeval" ontdekt dat ze een verlaagde l.f. had en kreeg diagnose astma. Ze piept en hoest trouwens nog steeds niet. Soms is ze nu wat benauwd. Zij gebruikt Foster, ik Budesonide.
Toen ik eens vroeg waarom ik steeds l.f. moest blazen, omdat ik de eerste jaren helemaal nooit klachten had, zei de arts: longen kunnen zich aanpassen. Je went aan minder lucht, vooral als dit geleidelijk gebeurt.
Kennelijk heb jij het ook niet gemerkt, je bent zomaar 30% capaciteit kwijt, al dan niet tijdelijk.
Toen ik astma kreeg kreeg ik alleen Ventolin voorgeschreven, later kwam daar de ontstekingsremmer bij. Maar ik weet niet hoe het protocol nu is.
Maar na 3 weken is je l.f. wel met een paar % gestegen! Terwijl de werking pas na 6 weken optimaal is, dacht ik.
Beste Femke,
De FEV1/FVC afkapwaarde lijkt inderdaad te laag, echter de normaalwaarden waartegen deze metingen worden afgezet zijn een gemiddelde(met standaarddeviatie) van een grote groep gezonde mensen; de vraag is natuurlijk altijd of er bij een individu ziekte is of simpelweg een deviatie van normaal. Zoals ik je bericht interpreteer zijn er geen klachten die bij een astma/obstructieve longziekte passen, nu niet en niet geweest. Het kan dus zeer wel mogelijk zijn dat deze waarde voor jou normaal is en bovenstaande voor jou opgaat, maar daar is moeilijk een eenduidige conclusie over te trekken zonder inzicht in de overige getallen en het aspect van de flow-volume curve. De indicatie van inhalatiemedicatie zonder klachten is niet hard.
Bij blijvende onduidelijkheid is het wellicht goed de meting nog eens te laten herhalen en interpreteren in een longfunctielab door een longarts. Voor een diagnose gefixeerd astma hoort overigens sowieso een longarts geraadpleegd te worden (dit zijn doorgaans patiƫnten met een ernstig astma, dat klopt ook niet met jouw verhaal).
Met vriendelijke groet,
Marieke Overbeek
Geachte Dr. Overbeek, beste Marieke
Zeer hartelijk bedankt voor uw tijd en reactie!
Ik zal uw inzichten meenemen naar mijn huisarts. Het biedt in ieder geval weer een andere invalshoek op de probleemstelling. Het motiveert mij sowieso om niet meteen bij de pakken neer te zitten, maar om even verder te zoeken naar wat er exact aan de hand is.
Met vriendelijke groet,
Femke