Vliegen
30-07-2010 om 14:25 uurHallo!
Deze zomer ga ik vliegen, en ik heb daarover wat vragen. Dit is de eerste keer dat ik met de diagnose astma het vliegtuig instap. Ik vraag me dus af of ik in het vliegtuig een grotere kans heb op benauwdheid.
Ik heb inspanningsastma, en meestal heb ik onder normale omstandigheden dus nergens last van. Wel weet ik nog dat ik op de ijsbaan (terwijl ik alleen maar op het ijs stond, en nog geen rondjes had gereden) wel veel last had van benauwdheid. Volgens mijn ouders komt dat door de koude, droge lucht. Ik weet uit ervaring wel dat het in het vliegtuig kouder is, dus vandaar deze vraag.
Medicijnen neem ik natuurlijk mee het vliegtuig in, ookal loop ik geen groter risico. Ik vind het gewoon fijn om te weten, dan kan ik me daar op voorbereiden. En dan zorg ik bijvoorbeeld ook dat ik naast een van mijn ouders zit, in plaats van alleen.
Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag.
Ik vlieg tamelijk veel en heb zware astma met 6 keer sprayen per dag ook in het vleigtuig maar heb het nog nooit extra benauwd gehad het gaat altijd prima. Wel je medicijnen bij de hand houden natuurlijk je weet maar nooit . En vergeet geen medicijn lijst te halen bij je aphotheek al heeft erbij mij nog nooit iemand naar gevraagt en ik heb hele vooraden bij me !!!! En voor mijn spray machine vraag ik voor de zekerheid van te voren toestemming om te gbruiken ! het heeft gelukkig nog nooit problemen gegeven , soms willen ze wel weten hoe het werkt en waarvoor het is ?? maar dat is meer nieuwsgierigheid . dus ga lekker opvakantie zonder zorgen ! veel plezier . Willy
Hallo sunxshine,
Vliegen vormt voor mensen met astma meestal geen probleem. Het is inderdaad verstandig wél de medicijnen in je handbagage mee te nemen, zodat je er altijd bij kunt. Ook is het fijn als je naast iemand zit die weet dat je astma hebt. Houd er rekening mee dat je tijdens je verblijf klachten kunt krijgen door het klimaat of de accommodatie waar je verblijft. Probeer hier evt. van te voren informatie over in te winnen.
Het meenemen van een Europees Medisch Paspoort (EMP) is een goede tip. Dit is een document waarin de behandelend arts medische gegevens kan invullen, welke medicijnen men moet gebruiken en in welke dosering.
Laat de arts geen merknamen noteren, maar de internationaal gebruikte namen van de werkzame stoffen, het liefst in het Engels.
Het medisch paspoort is o.a. te verkrijgen bij huisartsen, apotheken en GGD’s.
Wij sluiten ons graag aan bij Willy. Maak je niet te veel zorgen en geniet van je vakantie.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn
Hallo!
Super bedankt voor jullie antwoorden! Het paspoort is inmiddels binnen, dus ik ben weer helemaal gerust gesteld. IK ga zeker genieten van mijn vakantie, en nogmaals; bedankt!
Het medicijnenpasport van de huisarts is naar mijn ervaring larie: niet alleen is het handmatig - dus vrijwel onleesbaar - ingevuld ook is het haast niet actueel te houden.
Ik ben meervoudig patiënte en neem dus heel veel verschillende medicamenten; soms wordt er iets vervangen, dan komt er weer iets (al dan niet tijdelijk) bij.
Mijn apotheek geeft mij telkens als er iets aan mijn medicatie wijzigt een uitdraai in het Engels en daarmee heb ik nog nooit problemen gehad, ook niet in Frans- of Duitstaligetalige landen. Alleen voor een reis naar China liet ik een Chinese arts hier een lijstje schrijven (en we declareerden voor deze uitgebreide verrichting bij mijn zorgverzekeraar een acupunctuur-behandeling).
Volgens mijn apotheek hoort een print in het Engels tot de vanzelfsprekende service en het duurt nog geen minuutje.
Zelf kom ik altijd heel verfrist het vliegtuig uit: de lucht is veel schoner en ik slaap heerlijk op het zachte brommen van de motoren.
Bon voyage!