Vliegen

20-05-2010 om 10:22 uur

Hoi,

Mijn zus (22) heeft ongeveer 5 jaar geleden vrij plotseling astma gekregen en gebruikt daarvoor nu elke dag een inhalator. Als kind zijn wij nooit met het vliegtuig op vakantie geweest. Pas toen zij 16 was ging ze voor het eerst met het vliegtuig, dit vond ze bepaald niet fijn, maar het was goed voor haar te doen. Net zoals het varen met een boot en rijden door een bergachtiggebied niet fijn voor haar zijn, maar wel goed te doen zijn. Vorig jaar (toen ze dus 21 was) ging ze weer met het vliegtuig, de eerste keer naar Dublin en de tweede keer naar Lissabon. Inmiddels was de astma bij haar vastgesteld. Bij de landing in Dublin ging het mis. Ze kreeg een paniekaanval. Desondanks is ze toch meegegaan naar Lissabon, wederom kreeg ze vooral bij de landing een paniekaanval, waarbij ze zelf zei dat ze helemaal licht in haar hoofd werd, en het was alsof alles om haar heen niet 'echt 'meer was. In deze roes dacht ze dat het toestel zou neerstorten en was ze oprecht heel erg bang. De terugreis van Lissabon naar Amsterdam was net zo erg, al dan niet erger, want we moesten een tussenstop in Parijs maken.
Onze buurman in stuart bij de KLM en vertelde dat in de cabine de luchtdruk gereguleerd wordt en dat er hierdoor vaak minder zuurstof in de cabine is.
Zou dit in combinatie met haar astma een mogelijke verklaring kunnen zijn voor mijn zus' paniekaanval?
Zoja wat zou ze er tegen kunnen doen?

Login of registreer om te reageren
21-05-2010 om 10:35 uur

Beste EvT,

Mensen met astma kunnen -wanneer hun klachten voldoende onder controle zijn- meestal zonder problemen vliegen. Door de lage luchtdruk kunnen zich soms benauwdheidsklachten voordoen, want in een vliegtuig zijn de luchtdruk en het zuurstofgehalte inderdaad verlaagd.
Als de longen beschadigd zijn, kunnen ze de zuurstof moeilijker uit de lucht halen. Het gevolg is dat er te weinig zuurstof in het bloed komt. De spieren, organen en hersenen kunnen niet zonder zuurstof.  Het zou kunnen dat je zus dan zgn. beter, maar uiteindelijk verkeerd gaat ademhalen en dat kan leiden tot een vorm van hyperventilatie, dus te snel en/of te diep ademen. Het lichaam is daar niet op ingesteld en zal zich als reactie proberen aan te passen.
Dit leidt tot symptomen als hartkloppingen, bleek worden, oorsuizen, een drukkend gevoel op de borst, transpireren, angstig gevoel, duizelingen, wazig of dubbel zien. De angst voor ademnood gaat overheersen, wat de verkeerde vorm van ademen versterkt. Soms valt iemand flauw, wat een reactie van het lichaam is om de ademhaling te normaliseren.
Het vaststellen van hyperventilatie gebeurt aan de hand van het meten van het koolzuurgehalte in het bloed. Laat je zus dat dus vooral laten uitzoeken bij een longarts.
Veel succes ermee.

Met vriendelijke groet,
Astma Fonds Advieslijn

Login of registreer om te reageren