V: Wijziging medicijngebruik
31-03-2015 om 18:35 uurHallo,
Ben al jaren longpatient, maar heb de laatste jaar veel te maken
met het veranderen van van mijn medicijnen via mijn huisarts/apotheek.
Dit komt via mijn huisarts door de zorgverzekeraar (kostenbesparend).
Gebruikte motulukast (sandoz) maar deze wordt niet meer vergoed door de zorgverzekeraar,
dus maar weer andere medicijnen.
Voor 4 weken terug dus overgegaan naar montulukast (mylan)
Vorige week begon de ellende waaronder abnormale dromen, nachtmerries, rusteloosheid, moeilijk in slaap komen , sufheid
Ben deze week gestopt met deze medicijnen en de klachten worden aanzienlijk minder.
Huisarts vandaag opgebeld, gevraagd om mijn vorige medicijnen (sandoz) maar deze worden niet meer vergoed.
Hoe ga ik hier mee om?
Gr. Bert
Je kunt eens kijken of je arts de merknaam op het recept wil schrijven, dan is de verzekering verplicht om deze te vergoeden (afgezien van het eigen risico).
Als jouw arts op het recept aangeeft dat het medisch noodzakelijk is dat jij de montelukast van (Sandoz) gebruikt wordt het wel vergoed.vevt even advies inwinnen bij de apotheek.
Komt wel vaker voor hoor.
Alleen de merknaam vermelden is volgens mij niet voldoende, tenminste niet bij alle verzekeraars.
Probleem zit soms ook dat verschillende verzekeraars werken met preverente medicijnen...of te wel een lijst met voorgeschreven goedkopere medicijnen. Eigenlijk net zoiets als geen vrije artsen keuze. Allemaal ontwikkelingen die niet echt wenselijk zijn en verdere tweedeling of polarisatie veroorzaken.
Beste Bert,
Om de gezondheidszorg betaalbaar te houden hebben de artsen en apothekers afgesproken dat zij zoveel mogelijk generieke (goedkopere) middelen voorschrijven. Omdat ze dezelfde werkzame stof bevatten, kan regelmatig zonder problemen worden overgestapt.
Dat geldt echter niet altijd voor medicijnen die worden geïnhaleerd: overstappen naar een goedkoper middel kan problemen geven. Dat komt omdat deze medicijnen wel dezelfde werkzame stof bevatten, maar onderling toch erg verschillend zijn. Het verschil zit soms in de manier van inhaleren en soms in de deeltjesgrootte of soort stof van het medicijn zelf (bijvoorbeeld poeder of aerosol). De behandelaar/arts kiest voor elke patiënt het medicijn en het inhalatie-apparaatje dat het best bij hem of haar past.
In de praktijk gebeurt het wel, dat de apotheker een goedkoper medicijn meegeeft, terwijl je behandelaar het daar niet mee eens is. Je arts kan samen met jouw van mening zijn dat je meer baat hebt bij het duurdere merkmiddel. Hij zal dan op het recept bij de naam van het medicijn ‘Medische Noodzaak’ noteren met de reden waarom, en de apotheker is dan verplicht u dat middel mee te geven.
Zorgverzekeraars verschillen van elkaar waar het gaat om het vergoeden van geneesmiddelen. Je medicijnen worden soms helemaal, soms gedeeltelijk en soms helemaal niet vergoed.
Er kunnen per apotheek, per verzekeraar en per polis verschillende afspraken zijn.
Op www.mijnmedicijnvergoeding.nl staat per middel welke vergoedingen zorgverzekeraars verstrekken.
Als je niet het medicijn krijgt dat de arts heeft voorgeschreven, ondanks Medische Noodzaak op het recept, kun je overwegen een klacht in te dienen bij het www.skgz.nl. Wel moet je dan eerst de zorgverzekeraar schriftelijk hebben gevraagd het besluit te heroverwegen (zie website SKGZ, http://www.skgz.nl/klachtindienen.php).
Mocht je nog met iemand hierover willen praten, neem dan contact op met de Advieslijn 0900-2272596.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn
[quote author=Longfonds Advieslijn link=topic=12938625.msg500538#msg500538 date=1427963096]
Om de gezondheidszorg betaalbaar te houden hebben de artsen en apothekers afgesproken dat zij zoveel mogelijk generieke (goedkopere) middelen voorschrijven. Omdat ze dezelfde werkzame stof bevatten, kan regelmatig zonder problemen worden overgestapt.
[/quote]
Ik vraag me af of dit de werkelijke reden is.
Even off topic, sorry, kan het niet laten ;) mijn zoon moest een nieuw priksetje voor zijn diabetes. Dat kon niet meer via de apotheek, maar moet nu via de groothandel.
Okay. De volgende dag stopte er een vrachtwagen voor de deur, de chauffeur stapte uit en overhandige ons een klein doosje, het nieuwe setje.
De apotheek levert alleen nog de insuline.
Ook geldt dit voor het inconmateriaal.
Ben ik nu zo dom en zij zo slim? Levert dit soort maatregelen nu echt een besparing op?
En wie zegt ons dat er op merkloze medicijnen minder verdiend wordt?
De apotheken in Nederland zien er in de regel niet eenvoudig en simpel uit, maar worden om de paar jaar verbouwd. Zo'n robot die medicijndoosjes pakt lijkt mij ook niet goedkoop.
Een verklaring krijg je als klant/patiënt nooit.
Sorry, ik moest het even kwijt. Het zit me nogal hoog. :s)