Schema voor bijhouden peakflowmetingen
16-07-2012 om 08:58 uurGoedemorgen allemaal,
Allereerst bedankt voor het opzetten van dit forum! Ik maak er dagelijks gebruik om vragen op te zoeken maar ook om je verhaal te kunnen delen!
Ik heb een paar keer gelezen dat er een schema bestaat om je PF metingen bij te houden, die aangeeft wat jouw waarde zou kunnen zijn en wanneer het niet goed gaat. Ik had wel links gevonden maar het is niet mogelijk om dit te downloaden. Hebben jullie misschien zo'n schema?
Er is een FEV1 en de PEF waarde. Welke van de 2 is het belangrijkst als je allergische astma hebt?
Ik heb wel kunnen vinden wat een goede PEF waarde kan zijn en dat je voor jezelf uiteindelijk een goede waarde moet bepalen maar ik kan niets vinden over de FEV1.
Ik ben 1.60 en ben 53 jr, volgens de div schema's zou ik 396 PEF kunnen hebben alleen heb ik gezien dat dit bij mij hoger ligt t.w. 418 en is 310 blazen te weinig is en logisch dat ik benauwder ben. Mijn FEV1 schommelt tussen 1,77 en 2,6. Maar deze waarde weet ik niet zo goed te lezen. Ik heb nog geen gesprek gehad met een lvk en heb een piko1.
Kunnen jullie mij misschien op weg helpen?
Nog 1 laatste vraag de laatste 2 weken heb ik regelmatig last van een dicht geknepen keel als ik op bed lig. Heeft dit iets met astma te maken?
Alvast enorm bedankt en nog een mooie dag
Yvonne
Beste Yvonne,
De folder “Zelfbehandelplan medicijngebruik bij astma” is gratis te bestellen: http://www.astmafonds.nl/bestellen/zelfbehandelplan-medicijnen
In deze folder staan dag- en weekrapporten die je kunt kopiëren en op de kopie steeds een nieuw rapport kunt invullen. Hierdoor kun je na enige weken meer zicht op je astma krijgen. Mooi dat je normaal iets hoger blaast dan het gemiddelde.
Over de FEV1 kunnen we geen persoonlijk antwoord geven. Je hebt een Piko1 gekregen om deze meting te kunnen doen. Hier is wel uitleg bij nodig om het goed te kunnen interpreteren.
De interpretatie van FEV1 luidt: het FEV1 bedraagt bij gezonde mensen ongeveer 80% van de inspiratoire VC (vitale capaciteit, het maximale volume lucht dat bij een inademing door de mond gaat). Deze waarde geeft aan in hoeverre de doorgankelijkheid van de longen gehinderd wordt. Dit soort waarden zijn heel lastig te interpreteren. E.e.a. hangt af van leeftijd, lengte, geslacht en ras. Het beste kan men bij de arts navragen wat een bepaalde waarde in de praktijk inhoudt. In jouw geval kan de longverpleegkundige je deze uitleg geven.
Als je op bed ligt krijg je sinds 2 weken een dicht geknepen keel. Dit kan met je astma te maken. hebben. Misschien kun je hier eens over bellen met een van onze voorlichters van de Advieslijn. Diverse vragen kun je jezelf stellen: Is er iets veranderd op mijn slaapkamer? Ventileer ik voldoende? Verschoon ik wekelijks mijn bed? Ben ik erg moe?
Misschien helpt het als je een extra kussen gebruikt.
Je kunt dit ook met je huisarts of longverpleegkundige bespreken.
Succes!
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn.