prednisol en seritide bij zwangerschap
06-11-2008 om 13:58 uurVan de specialist heb ik een tijdje terug ventolin en seritide voorgeschrevn gekregen. 2 dgn terug heb ik augmentin en prednisol (30 mg) voor een week voorgeschrevn gekregen.
Op dit moment ben ik 23 wkn zwanger. Ik lees dat de seritide en prednisol worden afgeraden, omdat dit schade op de baby kan leveren. Is dat ook bij 23 wkn? Wat kunnen de gevolgen van deze medicatie dan zijn? zijn er geen alternatieve medicijnen waarbij de schade 'kleiner' is?
Daarnaast heb ik mijn zorgen bij de verloskundige gelegd en verteld dat ik mij best zorgen maak hoe het met de baby gaat, omdat ik vaak zo erg benauwd ben. Volgens haar merkt de baby daar echt niets van. Ik lees op het forum dat benauwdheidsklachten ook gevolgen kunnen hebben op de baby. KUnt u hier iets over zeggen?
Dag,
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om astmamedicijnen te blijven gebruiken.
Verschillende, echter lang niet alle, inhalatiemedicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van astma kunnen ook tijdens de zwangerschap worden gebruikt. De voorkeur gaat uit naar de ontstekingsremmers beclometason, Aerobec, Qvar en Lomudal. De luchtwegverwijders salbutamol, Ventolin en Bricanyl mogen ook gebruikt worden. Langwerkende luchtwegverwijders en antihistaminetabletten kunnen wel problemen opleveren en dienen vermeden te worden. Daarom wordt Seretide niet geadviseerd tijdens de zwangerschap te gebruiken. Overleg hierover met je arts om de medicijnen aan te passen. Bel desnoods de Geneesmiddelinfolijn 0900-9998800.
Prednisontabletten als stootkuur zijn veilig, er ontstaan geen lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren vrucht. Sommige baby's moeten dit middel na hun geboorte 2 à 3 weken ontwennen, waarbij de hoeveelheid geleidelijk wordt afgebouwd.
Bovengenoemde inhalatiemedicijnen komen rechtstreeks in de longen terecht en komen daarom niet of nauwelijks in het bloed terecht. Belangrijk hierbij is, dat je de juiste inhalatietechniek gebruikt, en goed spoelt na het inhaleren. Bij niet goed spoelen kan alsnog een gedeelte van de medicatie via het speeksel in het bloed terechtkomen.
Je hebt het goed gelezen op onze website: wanneer de aanstaande moeder erg benauwd is, is dat schadelijker voor de baby dan de medicijnen zelf. Dit wil dus nog niet zeggen dat jouw baby schade heeft opgelopen. De medicijnen zijn heel belangrijk om moeder en kind gezond te houden.
Zijn er naast de verandering in je hormoonhuishouding misschien nog andere zaken veranderd? Zijn er nieuwe prikkels in je omgeving? Kijk er eens naar en vraag eventueel de longverpleegkundige of zij een huisbezoek bij je kan brengen om samen eens kritisch rond te kijken wat er nog verbeterd kan worden. Kijk hiervoor ook op onze website Alles over astma – Prikkels vermijden.
Voor een goed verloop van je zwangerschap en bevalling is het nodig dat er goed overleg is tussen huisarts/verloskundige en de gynaecoloog en/of longarts.
Als je behoefte hebt om te bellen met de Advieslijn kan dit op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur. 0900-2272596.
Sterkte en hopelijk gaat het gauw beter met je.
De Advieslijn