moe

19-07-2014 om 13:09 uur

kan mij iemand vertellen waarom ik soms zó doodmoe wordt
ik wordt daar letterlijk door over vallen . na n uurtje rust ben ik weer ( normaal)
heb copd colt 4 en zuurstof .
mijn long arts heeft er geen verklaring voor
gr luci

19-07-2014 om 19:04 uur

Hoi Luci
Ik heb zelf ook COPD 4 met zuurstof en ben af en toe ook heel erg moe. Wat ik heb moeten leren is alles (maar dan ook écht alles) op een heel rustig tempo te doen zodat ik niet de hele dag over mijn grenzen ga en dan eigenlijk bij alles moe word en bijvoorbeeld mijn energie van de hele dag al opgebruik voor de middag begint. Ik heb ook af en toe gewoon een uurtje rust nodig rond 3 of 4 uur 'smiddags.

Login of registreer om te reageren
19-07-2014 om 20:12 uur

Ik heb het ook, opeens overvallen door extreme moeheid. Ik heb ernstig astma en gebruik continu zuurstof. Ik heb het als ik over mijn grenzen ben gegaan, ik word dan ook heel benauwd en krijg erge pijn in de borst en aan mijn ribben. Kan dan ook even echt niet anders dan eraan toegeven en op bed gaan liggen met een extra verneveling... Vrees dat het er een beetje bijhoort bij het ziek zijn, al probeer ik het te voorkomen door op tijd te rusten en naar mijn lichaam te luisteren. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk  :X

Login of registreer om te reageren
21-07-2014 om 11:21 uur

Hallo Luci,

Wat vervelend dat je soms zo moe bent. Het is misschien wel een van de moeilijkste dingen van het hebben van een longziekte: moe zijn en minder energie hebben. In Longwijzer nr. 3, 2014 wordt hier uitgebreid over geschreven. Hierin komt ook naar voren dat het belangrijk is je energie zo goed mogelijk te verdelen.
Ben je geïnteresseerd in het artikel of wil je hier eens verder over praten, neem dan contact op met de Advieslijn, 0900-2272596.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren
21-07-2014 om 17:17 uur

Afgelopen vrijdag en zaterdag is meer dan 180 ozon gemeten wat betekent matige smog. Hieronder een uiteenzetting over het ontstaan van smog. Het bevreemdt mij dat de Longadvieslijn, bij wie je volgens de webtekst ook informatie kunt vragen, zegt geen verklaring te kunnen geven voor het vermoeidheidsverschijnsel aan iemand met COPD Gold 4.

http://teletekst-data.nos.nl/webtekst?p=712-1

Hoe ontstaat smog?                                   
Luchtverontreiniging met verhoogde concentraties ozon ontstaat onder invloed van zonlicht uit stikstofoxiden en koolwaterstoffen. Dit is met name het geval bij mooi zomerweer met relatief hoge temperaturen en zwakke oostelijke tot zuidelijke wind.                 
Fijnstof bestaat uit kleine niet zichtbare deeltjes en druppeltjes die bij het inademen in de longen komen. Industrie en verkeer zijn belangrijke veroorzakers. De wind kan fijnstof over  grote afstanden meevoeren.   
Stikstofdioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2) komen vooral vrij bij industriële verbrandingsprocessen. Daarnaast veroorzaakt het verkeer ook veel NO2.
FIJNSTOF Het inademen van fijn stof kan invloed hebben op de gezondheid. Een verhoogde concentratie fijn stof met het gelijktijdig optredende mengsel van andere luchtverontreiniging kan o.m. verergering van luchtwegklachten veroorzaken, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten.         
Patiënten met astma of COPD en (oudere)mensen met hart- en vaatziekten hebben hier in het algemeen eerder last van. 
De ernst van de klachten kan bij hogere concentraties fijnstof toenemen. Per persoon kunnen de klachten verschillen.
Raadpleeg uw arts bij vragen rond klachten.     
OZON: Vanaf matige smog kunnen effecten optreden bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die extra gevoelig zijn voor ozon. Hogere smogniveaus veroorzaken een toename van de ernst van de effecten bij een groter deel van de bevolking.               
Mogelijke gezondheidseffecten zijn irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten, benauwdheid, hoest en hoofdpijn. Raadpleeg uw arts bij vragen rond klachten. Gezondheidseffecten kan men verminderen of voorkomen door zich in de middag en vroege avond niet langdurig in de buitenlucht in te spannen. In deze uren is de concentratie van ozon het hoogst.
Voor algemene gezondheidsinformatie kunt u zich wenden tot de GGD in uw regio.                               
Voor meer informatie over longziekten als astma en COPD kunt u terecht bij het Longfonds (www.longfonds.nl). De Advieslijn is bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur op tel. 0900-2272596 (10 ct p.m.) of advieslijn*longfonds.nl.             
De gratis brochure "Luchtkwaliteit en uw gezondheid" is te downloaden vanaf www.infomil.nl
Bron: RIVM (www.lml.rivm.nl)

Login of registreer om te reageren