Mag een werkgever je dwingen om (meer) medicatie te nemen?
20-05-2013 om 04:32 uurIk denk dus van niet, maar ik zal het probleem even uitleggen.
Mijn vriendin werkt op de telefonische klantenservice van een grote verzekeraar. Alle gesprekken worden opgenomen, getimed en beoordeeld. Ze heeft vooral ´s morgens wat problemen met haar asthma en dat is natuurlijk moeilijk te verbergen.
Een Team Coordinator heeft haar hierop aangesproken en min of meer geeist dat ze (meer) medicatie moet gaan gebruiken. <Het bedrijf moet bezuinigen en zoekt naar redenen om personeel te ontslaan>
Ze voelt zich erg onder druk gezet. Heeft zoiemand de bevoegdheid om zichzelf tot ongeschoolde bedrijfsarts te bombarderen? Ik denk dat hij erg ver buiten zijn boekje gaat.
Naar mijn gevoel komt dat dicht bij het fenomeen "Mobbing".
Wat vinden jullie hiervan en wat is jullie advies?
Een vraag hier aanvast wat erg speelt op ons werk is:
Wat mag de arbo arts, is zijn/haar besluit bindend?
en wat mag de teamleidster, is haar besluit bindend?
Of is uiteindelijk het besluit van eigen huisarts en longarts bindend?
Nee, natuurlijk niet, ben je mal! Dat gaat inderdaad zijn/haar boekje ver te buiten. De teamcoördinator heeft helemaal niets met haar medicatie te maken, ze hoeft daarover ook totaal geen verantwoording af te leggen.
Het enige is dat haar astma haar functioneren niet in de weg mag staan. Ik weet natuurlijk niet waaraan het merkbaar is dat ze er zoveel last van heeft, kan ze daar nog wat aan doen? Als er problemen blijven, is het misschien raadzaam om dit met de bedrijfsarts te bespreken. De bedrijfsarts heeft wel weer geheimhoudingsplicht over de medische situatie richting de werkgever.
Hallo,
Die teamleider gaat zijn boekje te buiten! Het zou toch te zot voor woorden zijn als een niet medicus gaat bepalen welke en hoeveel medicijnen we gaan slikken!!
Het is natuurlijk wel zo (in het algemeen; ik weet niet of daar hier sprake van is) dat als je door ziekte niet goed functioneert je werkgever wel mag vragen hoe het met je gaat en evt adviseren dat je je arts in consult nemen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat je die stap dan al zelf niet ondernomen hebt. We willen onze astma toch allemaal zoveel mogelijk onder controle houden en ons zo goed mogelijk voelen?
En ik ben s ochtends ook niet op mijn best (op goede en slechte dagen) ik ben eind van de ochtend en in de middag op mijn best! Maar dat hoort toch ook wel bij het "ziektebeeld"?
Ik wens jouw vriendin heel veel succes!
Wat aan het werk moeten betrefd is het besluit van de arbo arts bindend.
De longarts of huisarts kan alleen adviserend optreden, maar het is aan de arbo arts of hij dit advies opvolgt.
De arbo arts zal inschatten wat de eventuele risico`s zijn wanneer hij advies van longarts of huisarts naast zich neer legt en aan de hand daarvan een beslissing nemen.
m.vr.gr.
Ton
dat vraag ik me af omdat mijn arbo arts altijd zegt dat ze een advies geeft aan de werkgever...... en een advies is niet bindend
Maar, een werkgever kan nooit bepalen of je wel of niet ziek bent. Immers, je hoeft helemaal niets te melden over de aard van je ziekte. Dus het lijkt mij heel onlogisch als daar de besluitvorming zou liggen. Het lijkt mij ook de arbo-arts.
'
'daarom vraag ik ook een duidelijk helder antwoord van het astma fonds :s)
Ik weet 100% zeker, uit eigen (uitgebreide) ervaringen, dat de arbo-arts NIET beslist hoeveel je kunt werken, hij of zij heeft een sterk adviserende rol, maar mag niet beslissen hoeveel uur jij kunt en gaat werken, dat doet de werkgever.
De werkgever kan afwijken van het advies van de arbo-arts.
Dit kan zowel in de zin van meer laten werken (bijv. ik kan mijn werknemer toch nog meer uur laten werken dan het advies omdat ik zijn werktaken aan kan passen), of juist door de werknemer toch minder te laten werken (bijv. ik zie dat mijn werknemer heel graag wil en dit ook overtuigend over kan brengen naar de arbo-arts maar dit is niet reëel, ik moet hem/haar in bescherming nemen).
Ik heb gegoogled en inderdaad, de Arbo-arts heeft slechts een adviserende rol, maar wel een belangrijke. I.t.t. hierboven, is het niet alleen de werkgever die de beslissing neemt, maar werkgever en werknemer allebei. En voor de situatie dat werkgever en werknemer er anders over denken, heb ik het volgende gevonden op de website van het UWV:
Moet een werkgever het advies van de bedrijfsarts van de arbodienst opvolgen?
De bedrijfsarts van de arbo-dienst heeft een belangrijke adviserende taak, maar de werkgever en de werknemer zijn zelf verantwoordelijk voor de re-integratie. Zij moeten daarover hun eigen beslissingen nemen. Komen zij er samen niet uit. En ook niet op basis van het advies van de arbo-dienst, dan kan of de werkgever of de werknemer het UWV vragen om een deskundigenoordeel.
Een arts of een arbeidsdeskundige van UWV kijkt dan met een onafhankelijke blik nog eens naar de situatie. Ook een deskundigenoordeel is niet bindend. Blijft er tussen de werkgever en de werknemer een meningsverschil bestaan, dan kan het deskundigenoordeel worden gebruikt bij een procedure bij de rechter.
Ja dat lijkt mij logisch dat de werknemer mee beslist, maar het ging hier om 'wie van de twee' neemt de beslissing over hoeveel je mag werken: de werkgever of de arbo-arts.
Paginering