Longblaasjes kapot?
07-04-2009 om 20:53 uurHallo, :s)
Sinds heel jonge leeftijd heb ik astma. Regelmatig in het ziekenhuis gelegen tot Ic aan toe (status astmaticus). Thuis waren er wel altijd huisdieren en er werd toen nog volop gerookt om me heen (jaren '70...) én er was veel spanning in mij leven. De astma is sinds 4 jaar onder controle (ik gebruik nu trouw de medicijnen).
Sinds 7 jaar heb ik een poes in huis en overtuigd (ik wilde het zo graag) dat je aan je huisdier kunt wennen (resistentie opbouwen) heb ik zo'n 3 jaar geleden een hond genomen. Vooral omdat ik hier in de omgeving zo fantastisch kan wandelen en met een hond moet je ook wel. 5 maanden terug hebben we er een pup bij genomen.
Ik ben nu toch meer benauwd en ventolinafhankelijker. Met sporten is er sneller een piek bereikt en duurt herstel langer.
De honden laat ik niet meer in de huiskamer ( ze hebben een eigen kamertje, een garage, een balkon en veel wandelen door de bossen tot hun beschikking), maar toch heb ik steeds die druk op de borst.
Ik vind het moeilijk vast te stellen of het inderdaad van de honden komt of dat er misschien wel hooikoortsklachten zijn oid... Voordat ik ze definitief weg moet doen (we zijn zo aan ze gehecht) kan ik alle tips gebruiken die er maar zijn. Op internet kom ik nl best tegenstrijdige berichten tegen. :?
Groetjes, beetje verdrietige hondenvriend ;(
Hallo,
Je geeft niet aan of je ooit getest bent op allergieën. Niet iedereen met astma heeft een allergie voor (huis)dieren. De diagnose is via een bloedtest vast te stellen.
Kinderen die een (huis)dierallergie ontwikkelen, krijgen hier vaak al op jonge leeftijd last van. De allergie blijft bestaan, maar de klachten kunnen lange periodes wegblijven.
Een allergie kan zich ook pas op latere leeftijd openbaren, bv. na hormonale schommelingen zoals zwangerschap, overgang.
Dieren scheiden allergenen uit via de huidklieren, het speeksel en de urine. Deze stof komt gemakkelijk in huisstof en in de lucht terecht. Mensen ademen de rondzwevende allergenen in.
Vooral van kattenallergeen is bekend dat het lang in de lucht blijft hangen en erg plakkerig is: daardoor kleeft het overal aan en is het moeilijk te verwijderen. Zelfs in ziekenhuizen en ruimtes waar nooit katten komen, is hun allergeen te vinden.
Het is mogelijk dat de opstapeling van de hoeveelheid allergenen die de dieren afscheiden de verergering van klachten heeft veroorzaakt. Wanneer uit een test blijkt dat er een allergie is voor bv. katten, dan is de kans groot dat er een andere dierenallergie wordt opgebouwd.
Het is onvoorspelbaar of meer gebruik van medicatie de klachten zal verminderen.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn