krijg geen inzicht in mijn astma

23-02-2013 om 10:36 uur

Goedemorgen
Sinds 2 jaar duidelijk dat ik astma heb in het begin was het moeilijk stootkuur na stootkuur gekregen, maar na 1,5 jaar ging het zo goed dat ik dacht met alles te kunnen stoppen foster en atrovent terug naar longarts en hij was blij maar had liever gehad dat ik in overleg was gaan afbouwen maar ja dat ben ik zal het ook niet meer zo doen.
nu zo'n 3 maanden verder en veel bij huisarts geweest met allerlei klachten waar steeds niet uitkom dus een soort zeur piet ben.
nu gaat het de laatste 2 weken steeds minder goed dacht hyperventilatie achtig maar ook steeds meer hoesten en als ik buiten kom benauwder en heel extreem moe.
gister kwam een klant (longverpleegkundige) in mijn praktijk ben huidcoach en ze vertelde zal jij eens niet naar een arts gaan je heb zo benauwd ze wist niet dat ik astma had dus mijn verhaal gedaan en op advies van haar toch mijn puffers weer gaan gebruiken.

maar mijn vraag is ik merk dat ik niet in de gaten heb dat ik last van mijn astma heb (als ik niet hoest etc) hoe kan ik hier inzicht in krijgen wat van de astma komt en wat niet. ik merk ook dat ik door mijn neus ademhaal en mijn mond stijf dicht houd en als ik dan benauwder wordt er aan moet denken mond open want neus zit vaak dicht dit is toch belachelijk als je het benauwd heb ga je mond toch vanzelf wel open maar nee dus moet er aan denken.
norbert

23-02-2013 om 16:22 uur

Dag Norbert, Foster is onderhoudsmedicatie. Dat is medicatie die je neemt om klachten tegen te gaan. Die moet je dus ook blijven nemen als je klachtenvrij bent, anders steken de problemen opnieuw de kop op. Astma is een chronische aandoening en die krijg je zo nooit onder controle. Als het langere tijd heel erg goed gaat, kan je het misschien wat afbouwen in overleg met je huisarts, maar het is niet de bedoeling dat je zomaar stopt. Heeft je huisarts dat niet uitgelegd?

Login of registreer om te reageren
23-02-2013 om 20:05 uur

Mijn lonarts weet hiervan en zijn probeer het maar en als het minder gaat ga je starten met atrovent en daar na ga je foster erbij gebruiken.
Ik denk dat hij gedacht heeft probeer maar je komt jezelf wel tegen en dan is het duidelijk voor mij.

Ik weet dat ik de La ook altijd kan en mag bellen en wat er ook is ik kan altijd binnen twee dagen komen

Ik kom net van de huisarts post en met antibiotica en prednison kuur naar huis gestuurd
ga maandag de La bellen voor overleg hoe moet ik verder en waaraan merk ik dat het toch de astma is waar klachten vandaan komen.
En heb geleerd van mijn experiment blijf de foster gebruiken


Login of registreer om te reageren
25-02-2013 om 11:45 uur

Beste Norbert,

Kenmerkend voor astma is dat de klachten over het algemeen in periodes optreden. Er zijn daarnaast klachtenvrije periodes. Toch heet dit een chronische ontsteking van het longweefsel en dit veroorzaakt klachten als benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten. Deze ontsteking moet blijvend worden aangepakt. Vaak bekijkt de arts eerst of de luchtwegverwijder aanslaat. Daarna kan hij gemakkelijker de diagnose astma stellen en eventueel ontstekingsremmers, zoals Foster, voorschrijven. Deze ontstekingsremmers beschermen tegen prikkels en bestrijden de ontsteking. Het optimale effect van deze middelen ontstaat pas na minimaal 4 tot 6 weken. Daarom worden deze middelen dagelijks gebruikt, ook in perioden waarin er geen klachten zijn.

Het achterwege laten van ontstekingsremmers kan op den duur voor de longen vervelende gevolgen hebben: de ontsteking die astma in feite is kan zich gemakkelijk verder ontwikkelen en kan ertoe leiden dat de astma niet meer onder controle is, de klachten komen dan steeds terug. Bij het gebruik van ontstekingsremmers is de verwachting dat de klachten goed in de hand zijn te houden en een astma aanval tot gevolg hebben.

Vraag de arts eens om een allergietest, dit kan mogelijk de oorzaak aangeven van de klachten.
Een longverpleegkundige of praktijkondersteuner is een gespecialiseerde verpleegkundige naar wie je zonder verwijzing van een arts toe kunt gaan voor meer informatie en advies.

vriendelijke groet,
de Advieslijn

Login of registreer om te reageren