Koken, gas of inductie?
26-03-2010 om 15:03 uurMijn vrouw heeft copd en reageert nogal heftig op bak en braadlucht (benauwd en hoesten). Maar als ik iets bereid op hoog vuur met de afzuigkap voorzien van dubbele motoren op de hoogste stand en ze blijft een beetje uit de buurt van de (open) keuken geeft dat eigenlijk nooit problemen.
Nu gaan we een nieuwe keuken aanschaffen en mijn zwager beweert dat geen enkele afzuigkap, hoe goed ook, in staat is de rookgassen van een gaskookplaat volledig af te zuigen. Hij weet natuurlijk ook niet in hoeverre deze gassen schadelijk kunnen zijn voor longpatienten, maar hij vindt dat we het zekere voor het onzekere moeten nemen en moeten overstappen op inductie.
Is dat naar uw mening een zinvolle suggestie?
Hey,
ik had op mijn appartement gas, bij mijn ouders inductie. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik de gas volledig opendraai bij het koken, ik ook wel last krijg van benauwdheid. Niet heel erg, maar ik merk het wel. Nu is dat waarschijnlijk bij iedere longpatiënt wel weer iets anders. Ben benieuwd wat anderen hierover te zeggen hebben.
groetjes
Ik kook op gas, maar draai mijn afzuigkap helemaal open...
Had hiervoor inductie, daar had ik minder last van
Bij extreme dingen bakken, neem ik enige afstand en zet meestal het raam open.
Als er iets overkookt op elektrisch of inductie, krijg je direct hevig stinkende en benauwdheid oproepende brandlucht. Dus ik kook daarom liever op gas. Als er dan eens iets overkookt, komt het op een koud oppervlak terecht, dat niet gaat stinken omdat het niet aanbrandt. Bovendien blijft elektrische kookplaat lang warm. Dus als je de kooktemperatuur lager zet omdat je het benauwd krijgt van stoom, hete boter o.d., blijft het nog een tijd warm, dus doorstomen en verhitten. Bij gas is dat effect veel sneller verdwenen. Maar goed; als je het benauwd krijgt van kookgeuren e.d. is geen enkele vorm van koken 100% geschikt volgens mij.
Beste JP,
Aangezien u aangeeft dat uw vrouw eigenlijk nooit problemen ervaart op de manier zoals u nu kookt mét een goede afzuigkap, lijkt het niet direct noodzakelijk om over te stappen op inductie. Gas zal wellicht iets meer verbrandingsstoffen afgeven, maar de kookluchtjes blijven natuurlijk hetzelfde.
Een goede afzuigkap blijft in de nieuwe keuken natuurlijk essentieel.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn