inspanningsastma en behandeling
03-12-2009 om 13:48 uurGeachte deskundigen,
Ik heb waarschijnlijk inspanningsastma. Tijdens en na inspanning heb ik last van kortademigheid, hoesten enz. en bij inname van ventolin voor het sporten gaat het meestal prima. Ik kan zonder benauwdheid sporten en ben daarna niet meer vermoeid. Wel moet ik na het sporten meestal nog een beetje hoesten.
Verder heb ik bijna elke ochtend een beetje droge hoest (meestal maar kort, hooguit een uur). Ik merk sinds een tijdje dat ik soms lichte pijn achter het borstbeen voel (ik ben 24 jaar en verder gezond). Kan dit ook van het astma komen?
Mijn longfunctietest in rust was normaal. Toch heb ik ventolin gekregen om dat voor inspanningen en bij klachten te gebruiken. Ik sport per week ca. 3 keer en meestal ga ik nog een keer zwemmen. Dus ik heb het zeker 4 keer per week nodig. Bij het hoesten werkt het ook, maar ik neem dat natuurlijk niet elke ochtend.
Mijn vraag is nu of het wel genoeg is ben ventolin te behandelen, of spreekt de lichte hoest 's ochtends en de lichte pijn achter het borstbeen (en soms ook hoestbuien zo maar) toch voor een persisterend astma waarvoor evtl. een ics gebruikt zou moeten worden om verdere schade te voorkomen?
ik heb nog een tweede vraag: begin januari ga ik op wintersport. ik maak me een beetje zorgen of het ventolin voor het skiien in de kou wel genoeg zal zijn?
Vriendelijke groet en alvast bedankt voor uw antwoord,
caavje
Hallo Caavje,
Ik zie op het forum dat je je vraag ook aan de longartsen hebt gesteld. Zij kunnen je vraag over de medicatie en de lichte pijn achter je borstbeen het best beoordelen. Ik geef je wat algemene informatie.
Wanneer je regelmatig een luchtwegverwijder gebruikt, dan wordt over het algemeen geadviseerd ook een luchtwegbeschermer te gebruiken. Gebruik je de luchtwegverwijder slechts zelden, dan is dit meestal niet noodzakelijk.
Bij astma is sprake van een chronische ontsteking van de luchtwegen, gekenmerkt door periodes van kortademigheid. Deze ontsteking veroorzaakt klachten als benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten. Acute klachten kunnen met luchtwegverwijdende medicijnen (zoals Ventolin) worden bestreden. Maar daarnaast moet vooral de ontsteking die de klachten veroorzaakt worden aangepakt. Vaak bekijkt de arts eerst of de luchtwegverwijder aanslaat. Daarna kan hij gemakkelijker de diagnose astma stellen en eventueel ontstekingsremmers voorschrijven. Deze ontstekingsremmers beschermen tegen prikkels en bestrijden de ontsteking. Het optimale effect van deze middelen ontstaat pas na ongeveer 4 tot 6 weken. Daarom worden deze middelen bij voorkeur dagelijks gebruikt, ook in perioden waarin er geen klachten zijn.
Het is misschien wel verstandig om voor je gaat skiƫn even een arts te raadplegen. Deze kan beoordelen of het in jouw geval noodzakelijk is dat je een luchtwegbeschermer gaat gebruiken.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn
Ik kan alleen je tweede vraag beantwoorden: ik heb vrij ernstig astma maar ben al een paar keer op wintersport geweest en dat ging eigenlijk altijd probleemloos. Als je gaat skien zit je hoog in de bergen waar je droge lucht hebt en geen pollen of andere luchtvervuiling die je longen kan prikkelen. De lucht is daar heel erg goed voor je longen en vaak warm je al een beetje op door het lopen naar de piste etc. Ik heb zelfs geen ventolin nodig gehad voor het skien maar als je dat fijn vindt kan je dat natuurlijk nemen. Ik ben altijd probleemloos op wintersport geweest terwijl ik thuis in Nederland absoluut niet kan sporten, alleen een beetje wandelen of fietsen.