in hoeverre huis saneren?
13-01-2010 om 17:27 uurBeste Astma Fonds Advieslijn,
Sinds deze zomer heb ik astma, ook het is bekend dat ik een huisstofmijt allergie heb. Om die reden heb ik vorig jaar al een synthetisch dekbed gekocht ipv dons omdat ik die af en toe kan uitwassen. Ook heb ik na de zomer de vloerbedekking uit de slaapkamer weggehaald en laminaat gelegd omdat het makkelijk is schoon te maken. In huis heb ik verder nog stoffen gordijnen in woon en slaapkamer, banken met stoffen bekleding en ook geen hoes om mijn matras of kussens heen. Ook merk ik wel dat de wasdroger die in de badkamer staat veel stof afgeeft.
Ik vraag me af en hoeverre het nodig is om mijn huis te saneren, mijn longen kraken wel veel maar ik weet niet of het van de huisstofmijt komt. Normaal als ik ergens kom waar ik allergisch ben reageer ik juist met niezen en een loopneus, dat heb ik hier niet. Ik weet niet of het relevant is maar bij de metacholine provocatietest reageerde mijn longen pas bij 12mg/ml.
Ik begrijp natuurlijk wel dat het beter zou zijn om alles te saneren, maar ik ben namelijk een student en heb niet zoveel te besteden. Ik heb al geinformeerd bij de gemeente voor een vergoeding maar die nemen het pas in behandeling als ik alle bonnetjes en allemaal andere papieren opstuur, dat betekent dus dat ik het eerst allemaal moet kopen en geen idee heb of ik iets terugkrijg. Zijn er ook andere manieren om een vergoeding te krijgen? Ik vind het namelijk een hele grote smak geld voor iets waarvan ik niet eens zeker weet of het gaat werken!
Ik kijk uit naar jullie antwoord! Alvast bedankt..
Groetjes Sarina
De longverpleegkundige is onlangs bij mij langs geweest om m'n hele huis te bekijken om te bepalen of het goed genoeg gesaneerd was. Stoffen gordijnen zijn geen probleem zolang ze wasbaar zijn en je ze minstens een keer per jaar wast. Een stoffen bank hoeft ook geen probleem te zijn, het beste is dat de hoezen wasbaar zijn (kan vaak met Ikea banken) maar als dat niet kan, zit er meestal niet veel huisstofmijt in zolang je bank geen tien jaar oud is ofzo. Van matrashoezen is niet bewezen dat ze werken, daarom zijn ze ook uit het basispakket van de zorgverzekering gegaan. Het is wel aan te raden maar meer als puntjes voor op de i zeg maar.
Wat veel belangrijker is, is een gladde vloer die je nat kan dweilen, verder ook gladde wanden (dus glad behang of geverfd maar geen korrelpleister ofzo) en is ventilatie super belangrijk. Zorg ervoor dat er altijd frisse lucht je huis in kan en lucht elke dag minstens een half uur je huis door alle ramen tegen elkaar open te zetten. Verwarm je huis gelijkmatig dus de slaapkamer niet meer dan twee graden koeler dan de woonkamer. Ook 's nachts de temperatuur niet al te ver terug laten lopen. Probeer de luchtvochtigheid in huis onder de 45% te houden (maar liever niet onder de 40% want dat is te droog), een hygrometer is een handig hulpmiddel en heb je op dit moment voor 1 euro bij Blokker. Een wasdroger is beter dan je was binnen drogen want daardoor stijgt de luchtvochtigheid heel erg.
Verder ook niet al te vaak stofzuigen, beste is 1x per week.
Hey Daantje, dankje voor je antwoord! Wist niet dat veel van die dingen niet zo belangrijk waren! Ik was vandaag bij de longarts geweest en die raadde me wel aan om bedhoezen te gaan gebruiken enzo..
Qua muren is het hier niet zo goed, de vorige bewoner heeft de wanden en plafond met structuurverf gedaan, niet zo handig dus (en niet mooi want ik zou liever een mooi behang willen) Maar om al mijn muren nou te gaan stuken is wel een beetje veel werk! Maar als dat echt zo belangrijk is misschien toch maar laten doen..
Goede tip om de luchtvochtigheid bij te houden!
Hallo Sarina,
Daantje geeft je al een hoop goede informatie. Misschien is het een idee om ook eens een afspraak te maken met een longverpleegkundige. Hij of zij kan je goed adviseren bij het saneren van je woning en schrijft een rapport naar aanleiding van het saneringshuisbezoek. Met dit rapport kun je een aanvraag indienen voor een bijdrage in saneringskosten van de woning bij het loket WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente. Deze bijdrage geldt meestal slechts voor een beperkt aantal aanpassingen, bijvoorbeeld een gladde vloer. De bijdrage van de gemeente is alleen bedoeld voor de laagste inkomens. Wanneer de gemeente de kosten niet of slechts gedeeltelijk vergoedt, kun je een aanvraag indienen bij de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). Internet: www.handicap.nl. Bij de Thuiszorg in je woonplaats helpt men je de aanvraag bij de ANGO in te dienen.
De huisstofmijt leeft in een heel eigen 'wereld' met heel specifieke eigenschappen. Vooral vocht, warmte, beschutting en voedsel (o.a. huidschilfers) zijn daarvan de hoofdbestanddelen. Een bed is dus een ideale leefomgeving voor de huisstofmijt. Een allergeenwerende hoes houdt allergenen en huisstofmijten tegen, vandaar dat je longarts je het advies geeft hoezen te gaan gebruiken.
Tot 1 januari 2009 werden allergeenwerende hoezen vergoed vanuit het basispakket. Helaas is dit niet meer zo. Inmiddels vergoedt een aantal zorgverzekeraars een deel van de aanschafkosten als men aanvullend verzekerd is. Sommige zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt met leveranciers omtrent vergoedingen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.allergiezorg.nl
Ook veel Informatie over saneren is te lezen op de website www.allesoverastma.nl, onder het menu ‘Klachten voorkomen’ .
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn
Ik zou iedereen een leren bank adviseren en nooit een stoffen. Ik reageer wel op huisstofmijt in banken, ook als ze kort staan. Wassen helpt daarbij vast niet voldoende, daar de meeste bekleding niet op 60 graden gewassen mag worden vanwege krimpgevaar. Naast feit dat de huisstofmijt een leren bank niet aantrekkelijk vindt, is leer ook nog eens veel makkelijker te reinigen als er bijv. wat drinken/eten o.d. overheen gaat.
Ik begrijp dat je als student niet direct geld hebt om een leren bank te kopen. Maar misschien dat iemand die je kent zijn oude leren bank kwijt wil, als ze een nieuwe kopen. :?
Bij de Ikea zijn veel hoezen van banken wel op 60 graden wasbaar :Y
Verder kan kunstleer toch ook? Is vaak niet eens duurder dan stof.
Maar je zakt binnen een paar maanden door die IKEA-banken; zelfs als je zeer lichtgewicht bent :X :@
Kunstleer kan ook :Y
hallo
ik wou hieraan iets toevoegen over leren banken.
let daar toch mee op want er zijn in de laatste jaren veel klachten over leren banken die in china gemaakt zijn en waar binnenin een zeer sterk (verboden) schimmelwerend middel zat. dat veroorzaakte zeer zware huidallergieen en wonden. dus zeker niet goed voor astma patienten.
omdat die producten binnenin zaten, is het niet mogelijk te weten of een bank die middelen bevat of niet. dus toch wel oppassen met leren banken die in china gemaakt zijn.
noorderling
Klopt; die berichten kan ik me ook nog herinneren. Maar volgens mij was dat toch bij zowel leren als stoffen banken? Produkt werd tegen internationale danwel Europese afspraken in gebruikt en NL zou er meer op gaan toezien en wel gaan controleren? Of heb ik het helemaal verkeerd onthouden? Koop overigens nooit leer, banken en zon min mogelijk andere producten uit China. Ook om andere redenen ;)
Hey,
Dankje voor jullie reacties!
Dat van ikea banken die snel doorzakken valt erg mee hoor (maar ligt vast aan welke bank je hebt) ik heb al drie jaar een ikea bank en hij is nog steeds prima! Wat alleen jammer is dat ik de bekleding van de ombouw zeg maar niet kan wassen.. De bekleding van de kussens was ik altijd op 60 graden, soms zelfs op 95 en dat gaat prima gelukkig :)
Ik ga denk ik wel een nieuwe stoffen bank kopen, leer vind ik echt niet zo prettig, zo koud en glad en ook nog eens niet mooi.. Maar ga eerst denk ik nog beginnen met met bed en andere dingetjes..