Houtkachel met gesloten verbranding kan dit?

29-11-2013 om 22:04 uur

We wonen in een jaren 30 woning en willen graag een houtkachel plaatsen onder de schouw. Momenteel hebben we een oud model, deze is niet gesloten. Bij verminderde weerstand raken mijn longen geïrriteerd van de lucht/ rook die vrij komt. Ik heb astmatische bronchitus en gebruik dagelijks medicatie. Mijn kinderen gebruiken ook dagelijks pufjes. De nieuwe houtkachels hebben een gesloten verbranding, alleen bij het openen en sluiten komt lucht vrij.

De vraag is of een houtkachel met gesloten verbranding verantwoord is, het is ook een investering. Het zou zonde zijn dat blijkt dat een van ons klachten krijgt. Maar het zou ook jammer zijn dat een kachel wel kan en we dit uit voorzorg niet doen.

Wat is wijsheid?

29-11-2013 om 23:43 uur

Hoi Gerdykb,

Ik vraag me af of je ooit in een woning bent geweest waar een gesloten verbrandingskachel aanstond.
Wat ik altijd met open vuur heb is dat dit geur geeft die prikkelend kan zijn voor de luchtwegen.
Het advies voor mensen met een allergie en astma is toch al vaak dat ze prikkels die verslechtering kunnen geven moeten proberen te vermijden.
Als je je dan bedenkt dat een gesloten verbrandingskachel net zo goed open vuur is als een barbecue of een open verbrandingskachel, dan vraag ik mij af of dit wel zo verstandig is.
Ik denk, gezien je klachten en het feit dat het geen gaskachel is, dat dit grote kans geeft dat er geurtjes in huis terechtkomen en geurtjes kunnen dus aanleiding zijn om longklachten van te krijgen.

Ik ben benieuwd wat de Longfonds advieslijn zegt hierop.
Mogelijk zou je kunnen vragen bij een kachelwinkel hoe dit in het echt gaat, eens een keer op vakantie/logeren gaan in een huis waar zo'n kachel is en het eens ervaren, juist om te voorkomen dat je duizenden euro's uitgeeft aan een kachel die je na 3-4 maanden toch weg moet doen omdat dit niet goed voor jullie gezondheid is.

Groetjes,

Selah

Login of registreer om te reageren
30-11-2013 om 05:10 uur

Heb hier onderstaande houtkachel staan, en totaal geen last van, maar of dit voor jou ook zo is, geen idee, zal je denk ik uit moeten proberen, de een is de ander niet.

http://img.photobucket.com/albums/v392/tongr/naamloos_zps59222059.png

m.vr.gr.
Ton

Login of registreer om te reageren
30-11-2013 om 12:30 uur

Hallo Gerdy,

Zelf krijg ik, ook van gesloten kachels, best veel last. Niet zoveel als van sigarettenrook van mensen, maar wel last genoeg dat hij echt hinderijk is waardoor ik de kachels echt mijd. Zowel familie als vrienden hebben gesloten houtkachels en houden hier voor mij rekening mee, ook als ik pas 's avonds kom door overdag de kachel niet aan te hebben gehad.

Ik zou je als advies geven om bij familie, vrienden of buurtgenoten die een gesloten houtkachel hebben te vragen of ze een keer de kachel aan willen doen terwijl je daar op bezoek bent. Zo kun je kijken of je er last van krijgt, (ik ben bang van wel). Het beste zou zijn om bij twee adressen te proberen zodat je zeker weet dat het aan de betreffende kachel ligt, mocht je de eerste keer last krijgen, en het geen toeval was.

Een alternatief zou misschien een kachel met nep (maar echt lijkend hout) zijn, en dan wel met echt vuur. Ik kreeg daar ooit bij een vriendin wel last van, maar vond dit raar omdat hij wel gesloten was en er niets vrij zou mogen komen, dus weet niet of dat toeval was of echt door de volledig gesloten kachel kwam.
Ik ben benieuwd of de Advieslijn nog aan kan geven of zulk soort kachels (zowel elektrisch als gas) goede alternatieven zijn?

Succes ermee, ik hoop dat er een sfeervolle mogelijkheid voor jullie is!

Login of registreer om te reageren
02-12-2013 om 12:55 uur

Beste Gerdykb,

Je geeft aan dat je last hebt van de rook die vrijkomt. Dat is dus een prikkel waar je op reageert. Dit kan zijn de uitstoot van stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout, maar het kan ook de geur zijn, zoals Selah al aangeeft. Iedere astma patiënt reageert op andere prikkels.

Door het gebruik van een houtkachel in de woonkamer kan er ongewild rook in de kamer komen. Ook bij een gesloten kachel kan dit gebeuren. Elke keer dat je de kachel opent, kan er rook ontsnappen.

Een alternatief is wellicht een gashaard (gesloten systeem).

Hierbij de link waarin je het standpunt van het Longfonds kunt lezen met betrekking tot houtstook, want de rook van houtstook komt ook via buiten weer naar binnen, zeker bij ongunstig weer, zoals o.a. mist https://www.longfonds.nl/sites/default/files/Longfonds%20Verklaring%20H…

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn.

Login of registreer om te reageren
02-12-2013 om 13:51 uur

Er zijn ook houtkachelsystemen die je zelfs niet meer open hoeft te doen...

Elektrische ontsteking.
Houtpellets met aanvoer via een silo direct op de kachel.
Zijn zelfs radiatoren op aan te sluiten.

http://pelletkachelforum.nl/

Login of registreer om te reageren
02-12-2013 om 15:03 uur

Die komt er binnen paar weken bij ons.
Zat vroeger cassette in maar die mogen we niet meer gebruiken

Login of registreer om te reageren
02-12-2013 om 15:52 uur

Was het maar waar bij mij thuis ruik het nog steeds als het wind stil is buiten naar de rook van de houtkachel en dat is niet fijn als je astma heb.


    gr MARLOEKE.  O-)

Login of registreer om te reageren
02-12-2013 om 20:29 uur

Misschien eens goed na laten kijken, dat lijkt me niet nodig naar mijn idee.

Login of registreer om te reageren
02-12-2013 om 21:40 uur

Naast houtkachels, bestaan er ook elektrische, die wel mooie sfeer geven, maar geen hout nodig. Nep hout.
Mijn ouders hebben er ook 1, staat best mooi.

Bij een echte verbrandings kachel,  komt er rook naar buiten. Menig long patient stelt dit niet op prijs, omdat ze er buiten last van hebben of het in huis ruiken van de buren. Is het overwegen waard om ook aan mogelijk overlast te denken.

Login of registreer om te reageren
03-12-2013 om 11:20 uur
Reactie op bioloogje


Bij een echte verbrandings kachel,  komt er rook naar buiten. Menig long patiënt stelt dit niet op prijs, omdat ze er buiten last van hebben of het in huis ruiken van de buren. Is het overwegen waard om ook aan mogelijk overlast te denken.



Bij overlast van rookgas uitstoot denk ik dat houtrookgas in combinatie met fijnstof juist het probleem is.

Zelf heb ik veel last van houtrookgas uitstoot in de stad en/of omgevingen met veel fijnstof. In de koude periode 's avonds moet ik in de stad ook niet mijn huis uitgaan of ik moet dan met de taxi of bus gaan. Maar verder dan 200 meter lopen gaat dan al niet meer zonder last te krijgen van de "houtkachels".

In een omgeving zoals de Ardennen of Zweden waar in beide gevallen bijna iedereen dus op hout zijn huis verwarmt (ik zelf ook) geven houtrookgassen voor mijzelf geen probleem er is daar geen fijnstof.

Hoe het wetenschappelijk zit of waarom dit zo is en zo bij me werkt weet ik niet. Het is me gewoon opgevallen.

Login of registreer om te reageren