hoogteziekte in nepal en tibet
03-03-2010 om 11:27 uurIk weet dat je een (nog) grotere kans op hoogteziekte kan krijgen met astma, en weet ook dat nepal en tibet niet de meest ideale plek is om heen te gaan, maar hoop dat ik toch dat het gaat lukken.(dit is een hele grote wens van mij)
Gebruik foradil en seretide 50/500 flixonase en fexofenadine. Ben redelijk steady, natuurlijk mijn periodes, sport min. 2 uur per dag. Hoe erg kan het worden daarginds? Ik wil goed voorbereid erheen.
Vorig jaar in thailand geweest (in de tropen) daar wel aan de prednisolon gezeten. Dit heb ik preventief meegekregen van mijn "oude" huisarts. ik heb een fantastische vakantie gehad, terwijl ze altijd hebben gezegd dat dat niet zou kunnen.
Onze reis :eerst 4 dagen kathmandu (nepal) daarna willen we eerst naar lahsa (tibet)dat is 3600 meter
(4 dagen)en dan per dag iets omhoog, na 4 dagen ongeveer op 4400 en dan weer naar 2300. Kan je het testen in nederland misschien? sorry voor alle vragen, maar zit er echt mee.
Hallo Tibet fan,
Soortgelijke vragen zijn al vaker op het forum gesteld. Kijk bijvoorbeeld eens naar het antwoord van een longarts op het astmaforum van begin juli 2009. Daar stelde iemand een soortgelijke vraag. (http://www.astmaforum.nl/index.php?topic=8427.msg192866#msg192866)
In principe heeft een astmapatiënt niets te duchten van grote hoogte, mits de longfunctie redelijk is. Eventueel kan koude droge lucht irriterend zijn (dat heeft u in Nederland dan vast al wel bemerkt), of eventueel de hyperventilatie t.g.v. de ijle lucht de luchtwegen wat doen samentrekken. Wel is relevant hoe uw zuurstofgehalte zich houdt op grote hoogte. Bij slechtere longfunctie kan dat sterker dalen dan normaal en uw prestatievermogen nadelig beïnvloeden. Hoe dat bij u zit is zo niet te zeggen. Het lijkt verstandig zuurstof saturatie te laten meten (als > 96% is er weinig risico) en eventueel de diffusiecapaciteit. Van belang is dus te zorgen voor een optimale longfunctie door medicatie te optimaliseren. Eventueel kan uw reactie op ijle lucht worden getest: een aantal longfunctielaboratoria hebben de opstelling paraat. Ook dient u een prednisonkuur en eventueel antibiotica bij u te hebben om verslechteringen goed te kunnen behandelen. Een op maat gesneden advies van een deskundige op gebied van longziekten (en/of hoogte) lijkt me gezien dit alles raadzaam. Verder raad ik aan bij overnachtingen boven 3000 meter acetazolamide te gebruiken 125 of 250 mg per dag bv. (tevoren testen of u dat goed verdraagt), en de algemene regels voor hoogtereizen van de diverse reisbureaus in acht te nemen. En vergeet de influenza vaccinaties niet, naast ev. reizigersvaccinaties.
Ik hoop dat je nog een aantal ervaringsverhalen te horen krijgt op je oproep.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn
Ik ben met goede conditie en stabiele astma in Bolivia geweest op 5000 meter hoogte. Overdag moest ik me inhouden maar dan was het nog wel te doen. 's Nachts vond ik het echt een ramp. Ik kon niet gaan liggen, was te benauwd en wist niet zeker of ik het zou redden. Houd er rekening mee dat je op die hoogte zelden hulp kan inroepen. Het kan zomaar een dag reizen duren voordat je bij een arts bent, die vervolgens niets in huis heeft om je te helpen.
Ik ben toen gewoon gegaan, maar ben toch geschrokken va het effect. En vooral van het feit dat als het mis gaat, niemand je kan helpen.
een jaar geleden ben ik in Tibet China en Nepal geweest.
Eerst ben ik naar Tagon gegaan en daarna van Lhasa naar Kathmandu.
Een sporter heeft over het algemeen meer kans op hoogte ziekte dan een niet sporter. Ik heb mijn hele tocht gefietst en ik heb een paar keer hardgelopen op 2500m, 1500m, 5250m en 3600m.
Doordat ik bij een sherpa in huis ging slapen die ook plastic verbrande in zijn stoof ben ik na een klim op 5600m hoogte ziek geworden. dit is pas 24 uur later begonnen toen ik op 3200m was en een looptraining had afgewerkt.
ik heb geen pillen tegen hoogte ziekte gebruikt maar die moet je zeker meenemen.
Na de hoogte ziekte wat een aantal dagen duurde was ik fitter en sterker dan ooit.
Ook had ik een saturatie meter waardoor ik kon zien of ik geaclimatiseerd was.
Ik ben dus heeel actief geweest en fietste tussen de 60 tot 250km per dag alleen met 50kilo bepakking onverhard en door modder en mule zand.
j
Ga naar je arts en test je b12 en ijzer waardes in je bloed. supplementeer de maand voordat je gaat b12 en Ijzer. Als je op hoogte ben supplementeer dan elke dag vitamine C (bvk EsterC) b12 en IJzer.
Dit zorgt ervoor dat je lichaam de nodige rode bloedcellen kan maken. Ook heb ik onderzoeken gelezen dat Serevent (wat ik gebruik..) preventief tegen hoogte ziekte kan werken.
Als je eenmaal terug gaat vliegen vergeet dan niet een bloedverdunner bv asprine te nemen omdat langevluchten met een hoog hematocriet (dikbloed) een vergroot risico op trombose kan geven.
Overleg wel alles met je arts.
Als je de nodige prikkels kan vermijden dan zal zo een tocht een heel postitief effect op je astma kunnen hebben.
Doordat je op hoogte ben gaan je longen automatisch openstaan door de verminderder zuurstof.
Hou je wel zo veel mogelijk aan de aclimatisatie protocollen.
NA 4 dagen naar 4400 m is iets te veel van het goede. maar je kan bijvoorbeeld in kathmandu 1500m naar 2600m en dan naar 3200m dan etc...als je daar niets echt actiefs gaat doen is het minder een probleem. in Tibet kwam ik ook gewoon mensen op 3800m tegen die liepen wat en zaten voor de rest in een jeep.
Als je echt weining tijd hebt kun je mischien ergen een hoogte tent huren en dan een maand voor vertrek...voor aclimatiseren.....
Suc6