heteluchtverwarming

26-01-2013 om 16:51 uur

hi longforum en advieslijn,

Mijn vriendin en ik zijn momenteel geïnteresseerd in de koop van een huis wat echter verwarmd wordt door heteluchtverwarming. De meeste berichten die ik daarover hoor/lees geven aan dat dit verwarmingssysteem voor mensen met astma over het algemeen niet zo gunstig is.

Mijn vraag is of vervanging door c.v. makkelijk te realiseren is, heb je dan bijvoorbeeld een nieuwe, andere ketel nodig, en wat het e.e.a kost. Heeft iemand daar ervaring mee?

bedankt voor jullie tips,

groetjes,   mart

27-01-2013 om 17:38 uur

Hallo Mart,

Heteluchtverwarming werkt met een ventilator en de lucht wordt direct in de ketel en via allerlei luchtkanalen door het huis geblazen. Een conventionele cv werkt met een ketel die water heet maakt. Dit wordt met een pomp rondgepompt door de radiatoren. Deze verwarmen dan de lucht. Je moet dus sowieso radiatoren aanbrengen in allerlei ruimtes waarbij de leidingen kunnen lopen waar nu de luchtkanalen zitten. Je hebt dus een nieuwe ketel, radiatoren, leidingen en (thermostaat) kranen nodig. Waarschijnlijk ben je ongeveer tussen €4000 en €5000 kwijt + eventuele montagekosten.

Groet,
Annemarie

Login of registreer om te reageren
28-01-2013 om 10:26 uur

Beste Mart,

Wij hebben geen idee wat de kosten zijn voor het vervangen van de heteluchtverwarming door een ander systeem en of dat makkelijk te realiseren is. Gelukkig heeft Annemarie je van informatie voorzien. Onderstaand geeft ik je wel onze informatie over heteluchtverwarming.

Aan heteluchtverwarming zijn inderdaad de nodige gezondheidsrisico’s verbonden voor mensen met luchtwegklachten.

Een luchtverwarmingsinstallatie zorgt voor een constante luchtcirculatie door het hele huis. De aangezogen lucht wordt verwarmd in de verwarmingsketel en wordt vervolgens door een stelsel van weggewerkte kanalen ingeblazen. Zo dringt de warme lucht de verschillende kamers van het huis binnen via de inblaasroosters die er zijn geïnstalleerd. De lucht wordt daarna opnieuw aangezogen, gefilterd en opnieuw opgewarmd.

Een voordeel van heteluchtverwarming is, dat het zorgt voor dezelfde temperatuur in alle vertrekken. Daardoor is er een lage luchtvochtigheid in de woning.

Een nadeel ervan is, dat de kanalen waar de verwarmde lucht doorheen stroomt moeilijk schoon te maken zijn. Daardoor kan continu vervuilde verwarmde lucht in de woonruimte terechtkomen. Dit kan gezondheidsklachten opleveren.

‘Gesloten’ verwarmingssystemen, CV of vloerverwarming, brengen dit risico niet met zich mee.

Wil men heteluchtverwarming in huis, denk dan aan de volgende zaken:
Er moet goed gesaneerd zijn, anders wordt stof verspreid.
De filters moeten regelmatig en goed schoongemaakt worden. Ze moeten dus op goed bereikbare plaatsen geïnstalleerd zijn.
De aanvoerbuizen moeten geïsoleerd zijn; steen- en glaswol goed afdekken.

Luchtwegproblemen kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld de buizen door de leefwijze van vorige bewoners ernstig vervuild zijn.

Je kunt eventueel de installateur van de verwarming om advies vragen over het schoonmaken van de buizen.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn.

Login of registreer om te reageren