copd gold 3?
27-07-2011 om 04:09 uurHallo mijn partner heeft sinds 1989 copd gold 3, is het laatste jaar 1x een paar uur opgenomen geweest.
Heeft nooit (sig) gerookt, is soms erg erg moe soms valt het mee wel veel gewichtsverlies, wat soms ook beter gaat en soms minder.
Geeft erg veel dik slijm op.
Bijkomend probleem slechte leefgewoontes.
Waar moet ik vooral op letten?
Met vriendelijke groet,
Babette.
p.s kan iemand die veel slijm opgeeft, en waarbij alle longfunctietesten goed zij, ook deze ziekte hebben?
Hallo Babette,
COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Beide zijn aandoeningen aan de luchtwegen, die het ademen lastig maken.
Mensen met chronische bronchitis produceren steeds meer slijm in de luchtwegen en raken dit slijm als gevolg van de ontsteking (haast) niet meer kwijt. De luchtwegen raken daardoor steeds verder vernauwd.
Bij longemfyseem worden steeds meer longblaasjes onherstelbaar beschadigd. Als gevolg hiervan loopt het oppervlak van de longen sterk terug, waardoor de longblaasjes steeds minder zuurstof op kunnen nemen.
De ontsteking van de luchtwegen en de beschadiging van de longen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door roken, maar ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen, door b.v. werk of veel longproblemen in het verleden, COPD ontwikkelen.
Mensen met COPD kunnen beperkingen ondervinden bij de dagelijkse en de huishoudelijke activiteiten zoals fietsen, boodschappen doen en traplopen. Ze kunnen zich daardoor soms erg moe voelen.
Goede voeding is essentieel voor een COPD patiënt.
Het is bekend dat mensen met COPD moeite kunnen hebben om goed op gewicht te blijven. Het eten zelf kost dan namelijk te veel energie. Daarom eet men vaak te weinig. Gewichtsverlies betekent verlies van vetmassa én verlies van spiermassa, waardoor de kracht in arm- en beenspieren maar ook in ademhalingsspieren afneemt. De ademhaling wordt hierdoor nog moeilijker en dan krijgt men nog meer problemen met het eten. Voeding én beweging zorgen samen voor een betere conditie. Regelmatig krijgen COPD patiënten een voedingssupplement, zoals Respifor.
Op je laatste vraag kunnen wij moeilijk antwoord geven, maar als iemand twijfelt of hij/zij misschien COPD heeft, doe dan de COPD risicotest eens op onze website http://www.hebikcopd.nl/ of stel deze vraag eens aan een longarts op dit forum.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn