COPD en urgentie
13-06-2012 om 19:55 uurHallo,
Ik heb een vraagje: is COPD een legitieme redenen om urgentie te krijgen voor andere woning?
Kort uitgelegd:
Door omstandigheden hebben wij ons koophuis moeten verkopen in 2009.
In Okt. 2009 hebben we een huisje gekregen op de leegstandwet. Wij hadden onderdak nodig en de gemeente had geen leeg huis. (dit huis wordt gesloopt, geen idee wanneer). Het huis is erg oud, en staat op instorten. Geen isolatie, enkele ramen, meer water binnen dan op straat, schimmel, enz...enz.... maar wij waren blij met een dak boven ons hoofd.........
In de zomer van 2011 is er COPD geconstateerd en nu ben ik bezig een urgentie te krijgen voor een ander huis maar de woningbouw wil niet meewerken omdat wij zelf gekozen hebben voor deze oplossing maar ze willen niet luisteren dat we toen nog niets wisten van de COPD.
Uiteindelijk heb ik een formulier gekregen, die moet ik invullen en een afspraak maken met een kantoor die gaat kijken (voor 175,- euro) of ik inderdaad in aanmerking kom voor urgentie.
Het huis wordt steeds slechter, en ik ook. We moeten hier dus echt weg.........
Is het niet zo dat ook als je huis gesloopt wordt, de verhuurder het wel nog vorstvrij en droog moet houden? Hier is het ook zo dat als je een urgentie aanvraagt, je die kosten past hoeft te betalen als je urgentie ook wordt toegewezen, in dat geval zou ik het gewoon proberen. Overigens is het echt lastig om het te krijgen en vaak krijg je het alleen in de gemeente waar je nu woont.
Ik ken de regeling voor urgentie niet, weet wel dat een urgentie moeilijk is. Maar scoor je niet een punt op 'medische redenen'? Ik neem aan dat je niet (meer) rookt, tenminste anders zou ik zelf het verhaal niet geloofwaardig vinden. Voor 'medische redenen' heb je wel een verklaring van een arts nodig, wellicht als je e.e.a. hebt uitgezocht, kun je daar een bezoekje brengen?
Verder ken ik regelgeving van de gemeente niet, heb je bv. wel een sociale binding als je er 2,5 jaar woont (of een economische binding)? Het feit dat je dat huis destdijds hebt geaccepteerd, lijkt mij geen reden om nu een urgentie af te wijzen, maar wie ben ik?
Beste Carla,
Om in aanmerking te komen voor een medische urgentieverklaring kun je terecht bij het loket WMO van de gemeente. Een longverpleegkundige van het ziekenhuis of de thuiszorg in je woonplaats weet meestal precies hoe je dat in jouw gemeente moet doen. De aanvraag kan samen met ondersteunende bewijzen worden ingediend, zoals bijvoorbeeld een brief van je behandelend arts.
Inderdaad is het verstandig om eerst te overleggen of het ook zin heeft om een urgentieverklaring aan te vragen, aangezien hier soms (hoge) kosten aan verbonden zijn.
Daarnaast kun je een beroep doen op de gratis diensten van de MEE.
MEE is een organisatie die luistert en meedenkt met mensen met een bv. chronische ziekte, zoals de longziekte COPD. Ze geven informatie en advies, wat iemand kan doen en bieden daarbij steun. Zij hebben consulenten in dienst die bv. kunnen ondersteunen bij het zoeken naar de juiste oplossingen. MEE is georganiseerd door het hele land, ook in dorpen (bv. in die oranje MEE-bus). http://www.mee.nl/
Wat doet de MEE:
- MEE biedt ondersteuning bij het vinden van passen werk. Heeft hiervoor een arbeidsconsulent in dienst.
- MEE heeft een sociaal juridische afdeling (voor hulp bij bezwaar / beroep).
- MEE kan adviseren v.w.b. sport / vrije tijd besteding.
etc.etc.
Met vriendelijke groet,
de Advieslijn
Dank jullie wel voor de tips en adviezen.
Ik wacht nog heel even met de aanvraag.
Er werd me verteld dat vaak rond de zomer-maanden de huur huizen niet zo snel liepen ivm vakanties dus ik wacht het nu nog even af.
Merk ik dat er weer veel mensen gaan reageren op huizen en ik weer omlaag zak in de kans op een huisje, ga ik de aanvraag insturen en kijken waar het schip strand.
Ik ga in ieder geval eens naar MEE, want heb gelezen dat ze me met meer kunnen helpen.
Al is het maar 'op weg' helpen want zie door de bomen af en toe het bos niet meer.
In ieder geval heel erg bedankt voor jullie reacties!