centrale verwarming

15-10-2010 om 08:38 uur

Ik had een vraag.

Sinds een paar dagen doe ik de centrale verwarming thuis aan.  Zodra het warm wordt in huis krijg ik het benauwd. Is dat normaal?
Ik ben sowieso gevoelig voor warme droge lucht.

Zijn hier meer mensen gevoelig voor?

Vroeg me dit gewoon af..

15-10-2010 om 08:45 uur

Even een vraag Hanna. Heb je de verwarming goed schoongemaakt, dus ook de buizen tussen de verwarmingselementen in met een lange borstel stofvrij gemaakt e.d.? Als ze niet geheel stofvrij zijn en je zet de verwarmingen aan, ga je al dat stof vernemen en word je benauwd nl.
Verder kunnen nog andere factoren meespelen natuurlijk, maar stof is volgens mij één van de boosdoeners.
Ik maak de buizen zelf geregeld goed schoon (ook als de verwarming niet gebruikt wordt) en merk het desondanks ook als de verwarming aan gaat (benauwdheid). Ik heb er het volgende op gevonden: zet de verwarmingen aan met deur en ramen open. Lijkt zonde om te stoken voor buiten, maar na een paar keer de verwarming te hebben gebruikt, is de benauwdheid bij mij over. Ik gebruik bewust geen radiatorbakjes (die waterbakjes), daar kunnen snel schimmels e.d. in ontstaan waar ik het benauwd van krijg.
Overigens houd ik dan nog wel benauwheid bij overgangen van warm/koud (buiten naar binnen) etc.

Login of registreer om te reageren
15-10-2010 om 09:38 uur

Ik ben echt een poetser, dus ze zijn stofvrij, tenminste dat denkt ik.

Heb de ramen openstaan.. niet milieu bewust, maar het helpt Mir, thanks  ^O^
Bakjes heb ik ook niet....

Ik merk wel dat het ook de tijd van het jaar is... ben nu wat gevoeliger voor prikkels dan anders.

Login of registreer om te reageren
15-10-2010 om 09:52 uur

Beste Hanna,

Aan het duidelijke verhaal van Mir hierboven heb ik niet veel toe te voegen. Vaak is het verwarmde stof wat je ruikt als de verwarming weer voor het eerst aangaat.
Nog wat tips m.b.t. het verwarmen:
De meeste mensen voelen zich goed bij een luchtvochtigheid van 40 tot 60 % en een temperatuur van 18-22 °C., een hygrometer is daarbij heel handig.
De vochtigheid kan het beste rond de 50% blijven. Onder 30% is te droog (bij een temp. 20-22° C); boven 70% is te vochtig. (i.v.m. groei van huisstofmijten en schimmels)
Een droge kamer is sneller verwarmd dan een vochtige. Voor veel mensen lijkt het onlogisch om warme lucht uit de woning te laten stromen, terwijl de verwarming blijft branden. Het opwarmen van droge lucht gaat echter sneller dan van vochtige lucht; daarom ventilatieroosters altijd open laten staan.
Te droge lucht kan de huid uitdrogen en de slijmvliezen prikkelen (dit is voor mensen met luchtwegproblemen extra hinderlijk).
In de winter is te droge lucht door veel stoken soms een probleem. Men kan de luchtvochtigheid als volgt verhogen: leg natte theedoeken over de verwarming, of zet de temperatuur 1 à 2 graden lager. Zorg voor voldoende ventilatie. Gebruik géén radiatorbakjes; hierin kunnen makkelijk schimmels en bacteriën ontstaan.

Ik zag zojuist je toevoeging, tip: kijk of het droog of vochtig is in je leefruimte en blijf vooral goed ventileren en luchten. Hopelijk heb je snel minder last.

Hartelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren
15-10-2010 om 11:08 uur

Ik heb er het volgende op gevonden: zet de verwarmingen aan met deur en ramen open. Lijkt zonde om te stoken voor buiten, maar na een paar keer de verwarming te hebben gebruikt, is de benauwdheid bij mij over

werkt bij mij ook prima, alle raampjes open bij de eerste keer stoken
later in t winterseizoen heb ik altijd nog een klein raampje open, als ventliatie

Login of registreer om te reageren
07-11-2010 om 19:14 uur

Ik herken het. Ik ben ook gevoelig voor warme lucht en merk het ook wanneer de centrale verwarming weer aan gaat. Ik heb dan ook het raam opstaan. Scheelt wel. Helaas blijven de overgangen... van koud naar warm erg vervelend.

Login of registreer om te reageren
23-12-2011 om 14:12 uur


wij hebben ook een hygrometer in huis staan.
bij ons thuis is het vocht gehalte altijd hoog. rond de zeventig. soms hoger.
hier heb ik nergens last van.
zodra de luchtvochtigheid naar beneden gaat dan heb ik er meteen last van en mijn lenzen drogen uit. benauwd.

ik hoor steeds meer mensen die last hebben bij juist vochtige ruimtes. maar zijn er ook mensen die juist bij droge lucht sneller er last van hebben?

misschien zit er een verschil waar je je woont. ik woon in het hoge noorden van de provincie groningen. dicht bij de dijk.

als het paar week niet geregend heb dan word ik zo loom en niet lekker tot dat het echt regent ow dan ben ik zo fit....

Login of registreer om te reageren
23-12-2011 om 15:57 uur

Ik herken het deels, maar ik ben er zelf achter gekomen dat het voornamelijk de (te) droge lucht is waar ik dan last van heb, of de overgang van warm naar koud (binnen naar buiten dus). De luchtvochtigheid in de woonkamer werd op een gegeven moment erg laag (max. 30%) en toen kreeg ik klachten. Op mijn slaapkamer was het ietsje kouder (maar niet veel), maar de luchtvochtigheid was daar 45-50%, daar had ik geen last van. Toen hebben we besloten in de woonkamer een natte doek op de verwarming te leggen (waardoor de luchtvochtigheid steeg naar ongeveer 40%) en sindsdien heb ik er veel minder last van. Ik merkte namelijk dat de droge lucht mijn longen irriteerde. Dit geldt trouwens voornamelijk voor de lucht binnenshuis. Als de luchtvochtigheid 's zomers wel eens rond de 30% is buiten voel ik me tiptop :?

Maar de luchtvochtigheid moet ook absoluut niet de andere kant opschieten, bij percentages boven de 65% (is ook te hoog) wordt ik benauwder.

Login of registreer om te reageren
24-12-2011 om 15:30 uur

Wij hebben een jaar geleden alle radiatoren laten vervangen door "clean" of "hygiënische" radiatoren: zonder ribbels tussen de radiatorbladen. Worden vaak in ziekenhuizen gebruikt. Ze hebben minder rendement (10 - 20%), maar kunnen geen stof vasthouden dat rond wordt gepompt.

Groet, Ruud

Login of registreer om te reageren