Balansventilatie #2 - Beantwoord -

22-01-2024 om 13:14 uur

Goedemiddag,

Sinds april 2021 woon ik in een circulair gebouwde nieuwbouwwoning met balansventilatie. Ik heb mijn hele leven al chronische astmatische bronchitis, maar kon al jaren zonder dagelijkse medicatie leven. 

Sinds het betrekken van het huis gaat het echter achteruit. Rond de ventilatie openingen ontstaat regelmatig een donkere, grijze kring. Dat duidt er op dat de in mijn woning ingeblazen lucht niet zo schoon is als de balansventilatie industrie mij wil laten geloven. Ondanks de filters.

Inmiddels heeft de woningbouw de kanalen schoon laten maken, krijgen we regelmatiger filters en heb ik de inblaasopeningen ook van geïmproviseerde filters voorzien. 

Ik weet dat er in 2007 en 2008 behoorlijk wat te doen is geweest om de schadelijkheid van deze systemen voor astmapatiënten. En dat er toen stappen zouden worden ondernomen naar de overheid.

Is er sindsdien nog iets gepubliceerd? Hoe is dit afgelopen? Zijn er aanpassingen gedaan aan de systemen? Is er verder onderzoek gedaan? En waar kan ik mijn klachten melden? Is er een meldpunt? 

Ik zie naar uw reactie uit.

Vriendelijke groet 

Login of registreer om te reageren
23-01-2024 om 16:24 uur

Beste Treehugger,

Het klopt dat er in 2007/2008 veel te doen is geweest over warmte terugwin installaties (WTW, een vorm van balansventilatie). Problemen die kunnen spelen zijn: te weinig luchtverversing (door te weinig capaciteit van het systeem of verkeerde inregeling), vervuilde onderdelen in de ventilatie-unit of luchttoevoerkanalen, onjuist gebruik of onvoldoende onderhoud.

Het kan wel goed gaan als de luchttoe- en afvoerhoeveelheden op orde zijn (op een stand dat het ventilatiesysteem ​fluisterstil is (30dB) en het systeem goed wordt onderhouden (niet alleen filters, maar ook periodiek hygiënisch onderhoud van ventilatie-unit en kanalen). En het systeem op de juiste stand wordt gebruikt.  In sommige balansventilatiesystemen is het mogelijk een extra fijnstoffilter te plaatsen. Op plekken met veel luchtverontreiniging kan dat wenselijk zijn, zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen. 

Bij balansventilatiesystemen is de wijze van gebruik ook erg belangrijk, zoals de juiste stand gebruiken (bijvoorbeeld de hoogste stand tijdens het koken, douchen en als er extra veel mensen in huis zijn), en het systeem nooit uitzetten. Regelmatig de filters schoonmaken (bijv. met een stofzuiger) en de filters minimaal elk jaar vervangen, voorkomt vervuilde filters die leiden tot een slechtere luchtkwaliteit in uw woning.

 

Milieucentraal geeft tips bij balansventilatie: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/balansventilatie/.

Ook in dit artikel van Gezond Binnen vindt u aandachtspunten: https://gezondbinnen.nl/alles-over-balansventilatie/.

 

De precieze reden die maakt dat na 2008 veel minder te doen is over balansventilatie is voor ons lastig aan te geven. Het is in ieder geval waarschijnlijk dat de wijzigingen in het Bouwbesluit die geleid hebben tot aanzienlijk strengere regels hier mee te maken hebben. Er zijn nu bijvoorbeeld minimumeisen aan de ventilatiecapaciteit van ventilatiesystemen van nieuwbouw, die er in 2008 nog niet waren.

U zou (eventueel samen met buren die dezelfde problemen ondervinden) de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente kunnen verzoeken een onderzoek naar het binnenmilieu in uw woning in te stellen en hiervan een rapport te vragen. Zij kunnen de instelling en de capaciteit van het systeem beoordelen en eventueel te verbeteren punten aangeven.  

Misschien kunt u een melding doen op de site van de Woonbond Home | Woonbond. De Woonbond komt op voor de belangen van huurders.

Met vriendelijke groet,

Advieslijn

Login of registreer om te reageren