Astma en psychische factoren.

26-01-2010 om 13:23 uur

Ik was aan het lezen in de Medische Encyclopedie over astma. Nu las ik dat de erfelijkheid een voorname rol speelt en ook psychische factoren. Letterlijk staat er:

"Zeer belangrijk zijn de psychische factoren die bij een deel van astmapatienten geconstateerd zijn en die in vele gevallen een onmiskenbaar verband tonen met het uitbreken van de ziekte, haar periodiciteit en haar tijdelijke vererging of verbetering. Onverwerkte emotionele conflicten en spanningen treden hierbij op de voorgrond. Men kan dan ook vaak van astma als van een psychomatische aandoening spreken; vaak is de patient bij psychotherapie zeer gebaat."

En verder:

"In het algemeen wordt bij de behandeling gestreefd naar het wegnemen van de oorzaken. het opsporen daarvan is lang niet altijd eenvoudig. Het opheffen van psychische moeilijkheden is vaak nog belangrijker dan dat van de allergie die aan de ziekte ten grondslag ligt."

Nu is mijn vraag als dit waar, is dat hier zeer weinig aandacht aan wordt besteed. Wordt deze mogelijkheid wel onderzocht en is daar ook ervaring mee?

Mvg Fa

26-01-2010 om 13:26 uur

zou t kunnnen dat het een oude enceplopedie is? vroeger dacht men idd dat psychisch een grote oorzaak was van astma, nu niet meer.
astma is geen psychosomatische ziekte!
(al is t wel zo dat als je psy niet goed in je vel zit je astma vaak opspeelt, maar dit geldt ook bij andere chronische ziekten. en heb je psy problemen dan is dat altijd goed ze weg te nemen door psychotherapie)

Login of registreer om te reageren
26-01-2010 om 15:17 uur

Dit is inderdaad een heel verouderde visie  ;)
wel kan je een astma-aanval krijgen door hard te lachen of te huilen in periodes dat je minder goed onder controle bent, maar het psychische is op zich geen oorzaak van de ontsteking natuurlijk!

Login of registreer om te reageren
26-01-2010 om 15:57 uur

Ik herken zelf wel dat ik in periodes van stress mijn longen gevoeliger zijn. Ik heb psychotherapie gevolgd voor oa spanningen in mijn leven en acceptatie van mn astma, maarre het is niet over hoor  ;) Helaaaas! Ook niks verbeterd. Dus ja, ik denk dat het outdated is.

Login of registreer om te reageren
26-01-2010 om 15:59 uur

Uit welk jaar komt die medische encyclopedie? Neem aan dat het een oude is. Er klopt nl. niets van deze visie; dit alles is al lang achterhaald. Astma is geen psychosomatische aandoening. Kijk eens op www.astmafonds.nl of www.mijnastmafonds.nl of verder op dit fourm; daar vind je veel betere, recentere informatie over astma.
Bij sommige mensen kan spanning wel verergering van astma geven; of korte astma-aanvallen uitlokken. Maar ik heb al mijn hele leven astma en nog nooit een astma-aanval door spanning, verdriet, angst, stress of leuke emoties gekregen.
Bovendien; ik heb al vanaf mijn geboorte astma; dan zou mijn moeders zwangerschap, mijn geboorte en mijn hele verdere leven dus één groot psychisch trauma moeten zijn geweest :+ _O- Klopt niet dus :N
Ik kan je dus iig aanraden om een recentere en betere medische encyclopedie te kopen. Als zulke essentiele info al niet klopt, dan kun je wel nagaan dat er van de rest van de info ook niets/niet veel zal kloppen.

Login of registreer om te reageren
27-01-2010 om 10:39 uur

Hallo Fa,

De psyche heeft altijd invloed op iemands leven en welzijn. Astma is echter een lichamelijke ziekte. Mensen met astma hebben luchtwegen die bijzonder prikkelbaar zijn. De aanleg voor prikkelbare luchtwegen is vaak erfelijk. Dit lichamelijke effect kan wel psychische gevolgen hebben zoals:

Angst: Het gevoel niet genoeg lucht te krijgen kan zeer beangstigend zijn.
Neerslachtigheid: Mensen die op latere leeftijd astma krijgen worden vaak overvallen door de diagnose en het idee dat men moet leven met klachten en beperkingen kan gevoelens van angst en boosheid oproepen.

Je kunt niet van psychische klachten astma krijgen, doch dit kan wel een prikkel zijn bij astma. Bijvoorbeeld een kind met astma kan tijdens Sinterklaastijd (spannend) meer last hebben van benauwdheid.

Er wordt wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld het verband tussen psyche en allergie. Technieken met scans maken nieuw onderzoek naar dit verband mogelijk. Inmiddels is bijvoorbeeld aangetoond dat mensen allergisch kunnen reageren op voedingsproducten waarvoor zij niet allergisch zijn. Wanneer zij verwachten dat in dit eten stoffen zitten waar zij niet tegen kunnen, zenden hun hersenen signalen uit waardoor stoffen gevormd worden die allergische reacties oproepen.

Wat toekomstig onderzoek hierover zal opleveren is onbekend. Tot die tijd zal het Astma Fonds zich dan ook onthouden van informatie die niet wetenschappelijk is aangetoond.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren