artikel longwijzer 2-2012 Marijke Amelink
12-04-2012 om 22:59 uurHet artikel van Marijke Amelink is voor mij zeer herkenbaar.
Ik val sinds een jaar of 4 in de in het artikel genoemde tweede groep man 40+ met opeens astma en poliepen. Gelukkig heb ik gezien andere reacties nog niets te klagen over de intensiteit van mijn astma.
Ik (race)fiets nog volop maar merk wel dan ik een volger ipv een trekker ben geworden.
Ik gebruik al 4 jaar dezelfde medicijnen
Seretide 25/250 twee maal per dag
Flixonase een ker per dag
Montegen 10 mg 1 keer
Mizollen 10 mg 1 keer
Met mijn longarts heb ik niet echt een goed contact, gewoon blijven doorgaan met medicijngebruik en zo af en toe heb je wat peiken en dalen. Ik krijg het gevoel van aanmodderen alhoewel mijn situatie redelijk stabiel is door het jaar.
Ik begrijp uit de longwijzer dat het wel verstandig is om positief kritisch naar je medicijngebruik te blijven kijken om zo achteruitgang te beperken. Achteruitgang maak je meestal niet meer goed.
Vorig najaar zijn mijn poliepen na 4 jaar weer verwijdert dat voelt heerlijk.
Na de operatie krijg ik wel wat last van het ophoesten van meestal groen (beetje bruin) slijm. Dat zit bijna altijd in mn keel en een bijbehorende hese stem. Door het longforum ben ik zeer gedisciplineerd twee a driemall gaan spoelen met water na inhalatie van de seretide.
Ik heb drie vragen:
Valt er wat aan het slijm te doen? Wellicht met de in het artikel genoemde ontstekingsremmers met kleinere deeltjes?
Wellicht een beetje enthousiast maar is er al iets bekend van de resultaten van het onderzoek van Marijke Amelink?
In onze tuin staan drie berken dat zijn prachtige bomen (alhoewel er twee beginnen af te takelen) maar in relatie tot astma lees ik minder goede berichten. Van de vorige bewoners van ons huis hadden alle drie de kinderen astma. Is het verband tussen berken en astma met overtuiging te leggen of spelen andere factoren open haard (die kan je uit laten) soms wat schimmelvorming in huis minstens een even belangrijke rol.
Als laatste nog een pluim prima initiatief een longforum met herkenbare vragen.
Dag Bike,
Waardoor iemand “ laat astma” krijgt is meestal niet duidelijk. Maar wel heel verrassend en vervelend. Je kunt je dan de vraag stellen: Wat is er veranderd in mijn leven? Kan bv. bij of na de verhuizing de trigger liggen voor mijn astma? Dit kan lastig zijn als de klachten niet direct komen, maar pas een aantal jaren later.
Bij astma zijn prikkels vaak de oorzaak van de klachten. Er kan zeker verband bestaan tussen berken en astma, open haard en astma en schimmelvorming en astma. De vraag is echter of u voor alle drie en eventueel nog meer prikkels (over)gevoelig bent. Als uw eigen ervaring niet voldoende duidelijkheid hierover geeft, kunt u hierop een allergietest laten doen. Dit maakt o.a. een besluit om de berken wel of niet te laten kappen ook meer gefundeerd.
Fijn dat u via het longforum tips hebt gelezen en opgevolgd. Bij klachten van de keel kan een voorzetkamer meestal de klachten verminderen. Bovendien is dit een van de beste manieren om te inhaleren. Als blijkt dat u toch nog een hese stem houdt, kunt u het spoelen met water vervangen door b.v. bosbessensap of molkewei. Uw arts kan de voorzetkamer voorschrijven. U kunt dan gelijk met uw arts overleggen of u een ontstekingsremmer met kleinere deeltjes mag gaan gebruiken om te kijken of deze beter werkt i.v.m. het slijm. Het resultaat ervan blijft altijd persoonsgebonden, maar zeker de moeite waard om uit te proberen.
Het medicijn Montegen is bij ons niet bekend. Ook het Pharmacotherapeutisch Kompas geeft hierover geen informatie.
De resultaten van het onderzoek van Marijke Amelink laten helaas nog even op zich wachten. Haar onderzoek ligt binnenkort een tijdje stil omdat zij dit voorjaar een kindje verwacht.
Met vriendelijke groet,
De Advieslijn