Trelegy Ellipta

02-04-2018 om 19:42 uur

Afgelopen vrijdag een nieuw medicijn voorgeschreven gekregen door mijn longarts: Trelegy Ellipta. Een inhalator die maar 1 keer per dag gebruikt hoeft te worden. Vervangt bij mij de dagelijkse 2 keer 2 inhalaties Foster 200/6 en 1 maal Seebri. Lijkt mij een uitkomst als het goed werkt.

Meteen naar de apotheek gegaan. Die had er nog nooit van gehoord. Zou het uitzoeken. Ik kijk thuis op de site Medicijnkosten.nl: dit middel wordt niet vergoed. Verder zoeken leert dat er wel een positief advies naar de minister is gestuurd.

Meteen daarna belt de apotheek: dit middel is inderdaad splinternieuw. We kunnen het wel bestellen maar het word niet vergoed want het is niet opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).... Dat had ik al verwacht na mijn speurtocht op internet.

Ik neem daarom contact op met mijn longarts uit te leggen dat het middel (nog niet) vergoed word. Die zou nog iets laten weten. Ik dacht ik blijf gewoon mijn "oude" medicijnen gebruiken.

Kijk ik net nog een keer op Medicijnkosten.nl: middel word volledig vergoed met ingang van 1 april 2018. Wat een toeval!

Ga morgen maar weer contact opnemen met apotheek en specialist.

Ik wil het middel proberen als mijn huidige voorraad Seebri en Foster op is

02-04-2018 om 21:53 uur

Is vast geen toeval en zal de la wel geweten hebben. Ik raad het af want met deze middelen kan je niet spelen of ophogen in nood zoals dat met foster bv wel kan. Ik heb trimbow geprobeerd, ook nieuw op de markt en ook een alles in 1 en vond het niks en bovendien moet je weer wennen aan andere bijwerkingen enz. Gemak van 1x is niet per definitie beter!

Login of registreer om te reageren
06-04-2018 om 11:43 uur

Ben benieuwd hoe het bevalt! En of het werkt! Lijkt mij gemakkelijk


Groeten,

Anne

Login of registreer om te reageren
24-04-2018 om 08:21 uur

beste Dorus32,

Ik ben blij met je topic, omdat ik na een zware griepaanval en daarover heen longontsteking (15 dagen Ziekenhuis ) ook dit medicijn heb gekregen van mijn longarts (hiervoor had ik seretide 50/250 2x daags en een keer spiriva. Dat ging altijd wel goed.

Nu heb ik ook Trelegy Ellipta.

Door die griep en longontsteking is mijn conditie sterk verminderd. Met Fysio ga ik dit verbeteren.

Ik wist dus helemaal niet dat die Trelegy een nieuw medicijn is. Ik begrijp dus eigenlijk ook niet meer ,waarom ik dit medicijn gekregen heb en ik kan nu ook niet beoordelen of dit medicijn beter voor mij is, omdat mijn conditie nu sterk verminderd is.

Ik ben benieuwd, hoe iedereen op dit forum hierover denkt.

BEN ZEER BENIEUWD

Login of registreer om te reageren
04-06-2018 om 06:33 uur

Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo.

Heb de resultaten van een studie met betrekking tot dit medicijn gevonden:


COPD-onderzoek vindt voordelen, risico's bij vergelijking van drievoudige, duale therapie

door Allison Inserro


Een nieuwe studie waarin drievoudige therapie voor chronische obstructieve longziekte (COPD) werd vergeleken met duale therapie resulteerde in een lager aantal matige of ernstige COPD-exacerbaties en een lager aantal ziekenhuisopnamen. Triple-therapie had echter een veel hogere incidentie van pneumonie, wat volgens de onderzoekers te verwachten was.


Triple-inhalatietherapie voor COPD bestaat uit een gecombineerd inhalatiecorticosteroïd (ICS), een langwerkende bèta-agonist (LABA) en een langwerkende muscarinereceptor (LAMA). Drievoudige therapie wordt aanbevolen door het Wereldinitiatief voor chronische obstructieve longziekten (GOLD) voor patiënten die terugkerende exacerbaties ervaren ondanks behandeling met een combinatie van twee bronchiën of LABA / ICS. De GOUD-richtlijnen bevelen ICS niet aan als monotherapie gezien de longontstekingsrisico's.


Resultaten van de studie - De informering over het pad van de COPD-behandeling (IMPACT) - werden gepubliceerd in The New England Journal of Medicine Wednesday.1 In de 1-jarige gerandomiseerde trial waren 10.355 patiënten met COPD betrokken.


Het vergeleek een eenmaal daagse combinatie van fluticasonfuroaat, een ICS, in een dosis van 100 μg, umeclidinium (een LAMA) in een dosis van 62,5 μg en vilanterol (een LABA) in een dosis van 25 μg (drievoudige therapie) met fluticasonfuroaat-vilanterol (respectievelijk in doses van 100 μg en 25 μg) en umeclidinium-vilanterol (in doses van respectievelijk 62,5 μg en 25 μg).


Elk regime werd toegediend in een enkele Ellipta-inhalator. Ellipta wordt verkocht door GlaxoSmithKline, die ook het onderzoek sponsorde. De primaire uitkomstmaat was het jaarlijkse aantal matige of ernstige COPD-exacerbaties tijdens de behandeling.


Het percentage matige of ernstige exacerbaties in de triple-therapie groep was 0,91 per jaar, vergeleken met 1,07 per jaar in de fluticason furoaat-vilanterol groep (snelheidsratio met drievoudige therapie, 0,85, 95% betrouwbaarheidsinterval [CI], 0,80 tot 0.90; 15% verschil; P <.001) en 1.21 per jaar in de umeclidinium-vilanterol-groep (snelheidsverhouding met drievoudige therapie, 0.75; 95% BI, 0.70 tot 0.81; 25% verschil; P <.001).


Het jaarlijkse aantal ernstige exacerbaties resulterend in ziekenhuisopname in de triple-therapiegroep was 0,13, vergeleken met 0,19 in de umeclidinium-vilanterol-groep (snelheidsratio, 0,66; 95% CI, 0,56 tot 0,78; 34% verschil; P <.001 ).

De incidentie van pneumonie in de ICS-groepen was hoger dan in de umeclidinium-vilanterol-groep en het risico op een door een arts gediagnosticeerde pneumonie was significant hoger bij drievoudige therapie dan bij umeclidinium-vilanterol, zoals vastgesteld in een analyse van tijd tot tijd (hazard ratio, 1,53; 95% CI, 1,22 tot 1,92; P <.001).


De snelheid van pneumonie was meer dan 50% hoger bij drievoudige therapie dan bij de combinatie umeclidinium-vilanterol (9,6 versus 6,1 per 100 patiëntjaren).


In een begeleidend redactioneel hebben de auteurs aanbevolen dat de GOLD-richtlijnen voorlopig ongewijzigd blijven en dat drievoudige therapie alleen wordt gereserveerd voor patiënten met ernstig verlies van longfunctie en frequente exacerbaties (in de richtlijnen "groep D" genoemd) .2


"Hoewel drievoudige therapie met enkelvoudige inhalator eenvoud biedt bij de behandeling van COPD, zou elk potentieel voordeel verloren kunnen gaan en mogelijk ongewenste schade worden veroorzaakt als triple therapie wordt uitgebreid naar patiënten met GOUD-groepen A, B en C", schreven de auteurs.


De redactie zei dat de proef verschillende sterke punten heeft. Het ging over de belangrijkste vraag van GOLD-richtlijnen, over wanneer je moet overgaan van een dubbel bronchusverwijdend regime naar drievoudige therapie. In de proef werden dezelfde middelen en doses LAMA en LABA gebruikt in de triple-therapie- en vergelijkingsgroepen. Bovendien werden gegevens over exacerbaties bij veel van de patiënten die de onderzoeksbehandeling stopzetten tijdens de follow-up, opgenomen in de gegevensanalyse, wat de vooringenomenheid verminderde.


Echter, noemden ze de resultaten uitdagend om te interpreteren.De auteurs schreven dat de resultaten mogelijk zijn beïnvloed door wie in het onderzoek was opgenomen. Omdat veel van de proefpatiënten al met ICS werden behandeld en mogelijk ook astma hadden, waren zij niet de natuurlijke populatie om te studeren om de vraag te beantwoorden of patiënten zouden moeten overstappen van duale therapie naar drievoudige therapie. Dat kan de eindresultaten van de studie hebben opgeblazen, schreven de auteurs van de redactie. Ze adviseerden dat clinici, totdat meer bewijsmateriaal beschikbaar is, vertrouwen op de bijgewerkte GOLD 2017-richtlijnen.


Bron':

www.ajmc.com/newsroom/copd-study-finds-benefits-risks-in-comparison-of-…

Login of registreer om te reageren
04-06-2018 om 15:32 uur

Nou, da's duidelijk.

Niet aan beginnen. Hoogstens in uitzonderlijke gevallen als "lender of last resort".


Mooie bijdrage @heckler

Login of registreer om te reageren
26-06-2018 om 16:15 uur

Ik had hier vandaag een gesprek over met mijn longverpleegkundige, zij vind het voor mij geen optie, maar kwam wel met een alternatief, hetzelfde maar dan in foster variant, heeft iemand hier ervaring mee of kent deze variant???

Ik hoor het graag.


Groetjes Marijke

Login of registreer om te reageren
02-03-2019 om 10:26 uur

Half januari controle longarts geweest. Ik was op dat moment net aan de beterende hand maar kreeg van hem toen de Trelegy inhaler. Na ongeveer een dag of tien begon ik veel te kuchen en keel schrapen en ook een vervelende aanhoudende droge hoest te krijgen. Gevoel van iets voor de keel te hebben zitten maar ook net of de keel vol met watten zat.(geen schimmel) Dat heb ik 3 weken volgehouden en ben toen teruggegaan op de Symbicort en Spiriva . Helaas ontdekte ik toen dat een paar vervelende kwaaltjes die ik altijd aan mijn schildklieraandoening toeschreef ,nl. jeuk en obstipatie, en die waarschijnlijk kwamen van die laatste inhalatie combinatie van de Spiriva en Symbicort. Weer terug naar de Trelegy met na een dag of 10 weer dezelfde klachten van hoesten, kuchen, schrapen en een wattenkeel. Ook heb ik het gevoel dat ik aan het eind van de dag nét wat tekort kom. Deze inhaler is niet mijn ding. Ik heb hem al met al nu 2x 1 maand geprobeerd .

Zijn er meer mensen met die ervaringen?


Groetjes

Alegretta

Login of registreer om te reageren
04-01-2022 om 11:34 uur

Allegretta, ik heb hetzelfde meegemaakt. Ik ben ook terug naar de Symbicort.


ik kreeg nu een nieuw medicijn, Trixeo, maar heb het nog niet gebruikt. Wordt vervolgd.

Login of registreer om te reageren